Καταπέλτης όσον αφορά τις διατάξεις του  Ποινικού Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ για αδικήματα με θύματα παιδιά, ήταν σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107,7 και στην εκπομπή του Δημήτρη Βενιέρη, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και νομικός Σταύρος Κοντονής, κάνοντας λόγο για «ποινές για γέλια».

 «Οι ποινές οι οποίες αναφέρονταν στα αδικήματα τα οποία έχουν να κάνουν με ανήλικους, ήταν ποινές πάρα πολύ χαμηλές. Και μάλιστα, αυτό συνέβαινε μια περίοδο που το φαινόμενο αυτό άρχισε να οξύνεται. Ηταν μια περίοδος που είχαμε συχνά δημοσιοποιούμενα φαινόμενα κατά ανηλίκων. Είχα πει λοιπόν τότε ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά του κόσμου απροστάτευτα στις ορέξεις του κάθε άθλιου ανθρώπου ο οποίος εκμεταλλεύεται όχι μόνο την ηλικία τους αλλά και ένα πολύ χαμηλό πλαίσιο ποινής» τόνισε ο κ. Κοντονής, συμπληρώνοντας πως η απάντηση που πήρε στις ενστάσεις, που είχε διατυπώσει, ήταν ότι:

«Ψηφίστηκε ο Κώδικας κανονικότατα, δεν άλλαξε τίποτα.... όσον αφορά τον βιασμό...Αλλά μου κάνει εντύπωση, αυτό το λαλίστατο τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όταν μιλήσει κάποια ΜΚΟ, βγάζει σε 5 λεπτά ανακοίνωση, αυτά για τα ανήλικα παιδιά δεν τους ενδιέφεραν;

Είχαμε κάτι ποινές για γέλια. Ευτυχώς επήλθε η νομοθετική τροποποίηση τον Νοέμβριο του 2019, και έχουμε ένα αυστηρό πλαίσιο ποινών το οποίο τέλος πάντων, εξασφαλίζει την τιμωρία τουλάχιστον, όσων υποπίπτουν σε τέτοιου τύπου αδικήματα».

Ο κ. Κοντονής επισήμανε στη συνέχεια ότι «την πρώτη ευθύνη την έχει η νομοπαρασκευαστική Επιτροπή η οποία είχε μια αντίληψη ότι οι ποινές γενικώς πρέπει να μειωθούν, δεν εκτίμησε όπως έπρεπε αδικήματα τα οποία βρίσκονταν σε ένταση και σε έξαρση εκείνη την περίοδο, και βεβαίως το θέμα μιας διαπλεκόμενης ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο, η οποία για να περάσει την διάταξη της τροποποίησης της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημέλλημα, και να έχουμε άμεσα αποτελέσματα το επόμενο χρονικό διάστημα, πέρασε και αυτό, χωρίς να εξετάσει τι θα συμβεί στο τέλος όταν έχουμε τέτοιες διατάξεις.

Ηταν κάκιστη επιλογή. Ξαναλέω πάλι γιατί δεν θέλω να παρερμηνευθεί, ο νέος Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε τότε είχε πάρα πολύ σοβαρές θετικές διατάξεις και ένα πνεύμα που αντιστοιχούσε στην εποχή, αλλά είχε και λάθη. Αυτά τα λάθη τα οποία προσπαθούσα εγώ επί έναν χρόνο να διορθωθούν, δεν διορθώθηκαν δυστυχώς, και πήγε ο Κώδικας και ψηφίστηκε τέσσερις ημέρες πριν κλείσει η Βουλή με την διαδικασία αυτή».

 Αναφορικά με τις πιέσεις που ασκούνται δημοσίως, ακόμη και από πολιτικά πρόσωπα, για δημοσιοποίηση στοιχείων υπόπτων, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε ότι είναι αποκλειστικά θέμα αρμοδιότητας εισαγγελέα και Δικαιοσύνης.

«Ο εισαγγελέας πρέπει να μελετήσει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά για να δει αν συντρέχει λόγος δημοσιοποίησης – «ποιοι είναι αυτοι που το ζητάνε και γιατί παρεμβαίνουν στο έργο της Δικαιοσύνης», διερωτήθη ο κ. Κοντονής σημειώνοντας πως «αν φτάνουμε στο σημείο να αποτελεί αυτό το θέμα, αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, τότε έχουμε χάσει κάθε μέτρο, κάθε όριο, είναι ντροπή».

 

Η αναφορά στις ποινές του Ποινικού Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ εδώ: Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ:

Η εταιρεία

Status FM 107.7 - Ραδιόφωνο που εν..διαφέρει!

 

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…