Ειδήσεις news
Μπορεί να μην κατονομάζει πρόσωπα, αλλά κάνοντας σαφείς αναφορές στη δίκη Φιλιππίδη η προέδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα παρεμβαίνει απευθυνόμενη προς τους δικαστικούς λειτουργούς.
Στο σφυρί βγαίνει αυτή την εβδομάδα πολυώροφο πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης με 316 θέσεις στάθμευσης.
Μια ιδιαίτερη παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στις 11:30 στο πλαίσιο της χριστουγεννιάτικης γιορτής του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι Θεσσαλονίκης).
Αυξημένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας καταγράφει η χώρα μας τους τελευταίους μήνες.
Μεγάλη επιχείρησης της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκεκριμένα του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων βρίσκεται σε εξέλιξη στη Χαλκιδική και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας για υπόθεση διαφθοράς σε στις Πολεοδομίες Σιθωνίας και Προποντίδας.
Μια νέα τάση ανάμεσα στις εργαζόμενες γυναίκες έχει αρχίσει και γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής, ιδίως σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης.
Στη Σουηδία, για παράδειγμα, τη χώρα υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολλές είναι οι νεαρές γυναίκες που υιοθετούν το trend που έγινε πολύ δημοφιλές στα social media και ονομάζεται “soft girl” και που επικροτεί την παραίτηση από την εργασία και την παραμονή στο σπίτι για τις γυναίκες.
Η 25χρονη Vilma Larsson, έχει δουλέψει στο παρελθόν σε παντοπωλείο, γηροκομείο και σε ένα εργοστάσιο. Παραιτήθηκε από την εργασία της πριν από ένα χρόνο για να γίνει νοικοκυρά και λέει ότι ποτέ δεν ήταν πιο ευτυχισμένη.
«Η ζωή μου είναι πιο ήρεμη. Δεν αγωνίζομαι πια για όλα και δεν είμαι πολύ αγχωμένη».
Ο φίλος της εργάζεται εξ αποστάσεως στα οικονομικά, και ενώ εκείνος περνάει τις μέρες του στο λάπτοπ του, εκείνη βρίσκεται στο γυμναστήριο, έξω για καφέ ή μαγειρεύει. Το ζευγάρι μεγάλωσε σε μικρές πόλεις της κεντρικής Σουηδίας, αλλά τώρα ταξιδεύει πολύ και περνάει τον χειμώνα στην Κύπρο.
«Κάθε μήνα μου δίνει μισθό από τα χρήματα που βγάζει. Αν χρειαστώ περισσότερα, θα του τα ζητήσω. Ή αν χρειάζομαι λιγότερα, αποταμιεύω τα υπόλοιπα», εξηγεί στο BBC η νεαρή κοπέλα. Πλέον, μοιράζεται τον νέο τρόπο ζωής της στα social media, όπου έχει συγκεντρώσει 11,000 followers. Κάποιες από τις αναρτήσεις της έχουν σχεδόν 400.000 likes, αν και η ίδια λέει ότι δεν έχει εισόδημα από το περιεχόμενό της. Χρησιμοποιεί τα hashtags «hemmaflickvän» και «hemmafru» (λέξεις στα σουηδικά για την κοπέλα που μένει στο σπίτι και τη νοικοκυρά) και περιγράφει τον εαυτό της ως «soft girl».
Ο τρόπος ζωής του «soft girl» αποτελεί μια μικρο-τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε διάφορα μέρη του κόσμου από τα τέλη της δεκαετίας του 2010. Αλλά στη Σουηδία η πρόσφατη δημοτικότητα της έννοιας έχει προκαλέσει έκπληξη αλλά και διχασμό.
Το Ungdomsbarometern, η μεγαλύτερη ετήσια έρευνα της Σουηδίας για τους νέους, κατέδειξε την τάση των Σουηδών υπέρ του τρόπου ζωής των soft girls. Νέοι, κυρίως από ηλικίας 15 έως 24 ετών είναι υπέρ της, με το 14% των μαθητριών ηλικίας 7 έως 14 ετών να αυτοπροσδιορίζονται ως soft girls.
«Πρόκειται για την απομάκρυνση από αυτό το ιδεώδες του “girl boss” που βλέπουμε εδώ και πολλά χρόνια, όπου υπάρχουν πολύ υψηλές απαιτήσεις για επιτυχία σε κάθε πτυχή της ζωής» εξήγησε στο BBC η Johanna Göransson, ερευνήτρια του Ungdomsbarometern. «Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των νέων που εγκαταλείπουν εντελώς την εργασία τους και ζουν από τους συντρόφους τους, αλλά πιθανότατα πρόκειται για ένα μικρό σχετικά ποσοστό, ακόμα».
Οι αντιδράσεις γύρω από το trend των soft girl
Παρ’ όλα αυτά το ζήτημα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη χώρα, στις οποίες εμπλέκονται μέχρι και πολιτικοί. Η Gudrun Schyman – συνιδρύτρια και πρώην επικεφαλής του φεμινιστικού κόμματος Feministiskt initiativ της Σουηδίας – πιστεύει ότι το να ζουν οι γυναίκες από τον πλούτο των συντρόφων τους είναι «πολύ επικίνδυνο» και «ένα βήμα προς τα πίσω» για την ισότητα των φύλων.
Η κ. Schyman υποστηρίζει ότι οι νέοι Σουηδοί έχουν επηρεαστεί από τη δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, η οποία συνεργάζεται με το εθνικιστικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, καθώς και από την «ευρύτερη ανάπτυξη» του λαϊκισμού στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θεωρεί, επίσης, ότι αρκετοί δεν γνωρίζουν πώς ήταν η ζωή στη Σουηδία πριν υιοθετηθούν πολιτικές που αποσκοπούν στην προώθηση της ισότητας των φύλων, όπως η σε μεγάλο βαθμό επιδοτούμενη παιδική φροντίδα και η κοινή γονική άδεια.
«Οι νέες γυναίκες σήμερα δεν γνωρίζουν την ιστορία και τους αγώνες που έκαναν οι γυναίκες για τα δικαιώματά τους. Ελευθερίες όπως το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα να έχουν μισθό και το δικαίωμα στην οικονομική ανεξαρτησία θεωρούνται δεδομένες σήμερα, αλλά έχουν γίνει πολλοί αγώνες μέχρι αυτό το σημείο».
Στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, το κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών ήταν θετικό απέναντι στην τάση των soft girl.
«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να αποφασίζουν για τη ζωή τους», λέει η Denice Westerberg, εκπρόσωπος της νεολαίας του κόμματος. «Και αν έχεις αυτή την οικονομική δυνατότητα να το κάνεις, τότε μπράβο σου. Ζούμε σε μια χώρα που σου δίνει όλες τις ευκαιρίες για να κάνεις καριέρα. Εξακολουθούμε να έχουμε την ελευθερία της επιλογής. Μαζί έχουμε και το δικαίωμα της επιλογής να ζήσουμε πιο παραδοσιακά».
Εκτός από τις ιδεολογικές συζητήσεις, οι αντιδράσεις επικεντρώνονται και στους κοινωνικούς και πολιτιστικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις νεαρές γυναίκες αν εγκαταλείψουν την εργασία – ή τουλάχιστον να επιδιώξουν έναν πιο ήπιο τρόπο ζωής.
Η Σουηδία έχει τη φήμη της χώρας που έχει κατακτήσει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής – οι περισσότεροι εργαζόμενοι παίρνουν έξι εβδομάδες διακοπές τον χρόνο και λιγότερο από το 1% εργάζεται πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα.
Παρ’ όλα αυτά, η έρευνα του Ungdomsbaromatern υποδηλώνει αύξηση των επιπέδων άγχους μεταξύ των νέων, και η κα Göransson πιστεύει ότι η τάση των soft girls μπορεί να αποτελεί προέκταση των πρόσφατων παγκόσμιων εργασιακών τάσεων, όπως η «ήσυχη παραίτηση», που ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να μην υπερβάλλουν εαυτόν και να προσφέρουν στην εργασία τους τόσα όσα.