Τη νομική διάσταση της αναστολής εκτέλεσης της ποινής στην υπόθεση Λιγνάδη μέχρι την εκδίκαση στο Εφετείο που προκάλεσε αντιδράσεις, εξήγησε μιλώντας στον Status και στην εκπομπή του Δημήτρη Βενιέρη, ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Καταρχήν έχουμε νομοθεσία που προβλέπει τη δυνατότητα του δικαστηρίου να χορηγήσει αναστολή εφόσον έχει ασκηθεί έφεση στην πρωτόδικη απόφαση. Αυτό προβλέπεται από την ποινική δικονομία. Σωστά προβλέπεται, προβλεπόταν ανέκαθεν», σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, σε μεγάλο βαθμό το θέμα πήρε διαστάσεις για δύο λόγους και εξήγησε χαρακτηριστικά: «Ο πρώτος ήταν ότι με την αναγγελία της αναστολής υπήρξαν κοινωνικές αντιδράσεις και ο δεύτερος ήταν διότι ξαφνικά με την πρώτη συνειδητοποίηση των αντιδράσεων, η ΕΡΤ ανέφερε ότι αυτό οφείλεται στον νόμο Παρασκευόπουλου και σε αυτό αντέδρασα και εγώ».

«Οι νόμοι γίνεται για όλους τους πολίτες και όχι για έναν», επισήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος. Ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε, μιλώντας στον Status ότι «ο πολίτης σε κάθε περίπτωση έχει το δικαίωμα να ασκεί κριτική, είναι η ελευθερία της έκφρασης».

Εξήγησε το νομικό σκέλος της υπόθεσης σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν μπορώ να πω ότι η απόφαση είναι έξω από το γράμμα του νόμου, αλλά ο νόμος αφήνει μια εξουσία κρίσης στο δικαστήριο, μια ελευθερία κρίσης».

«Αισθάνομαι μια προσωπική αγανάκτηση για το γεγονός ότι ένας δράστης με πολύ βαριά ευθύνη κυκλοφορεί ελεύθερος την επόμενη μέρα της καταδίκης του, αλλά αυτό με ενοχλεί ανθρώπινα, δεν κάνω κριτική στη Δικαιοσύνη», υπογράμμισε.

Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ακόμη, με αφορμή τις μακρόχρονες καθυστερήσεις μέχρι να φτάσει μια υπόθεση στο Εφετείο, ότι για να έχουμε ταχύτερη δικαιοσύνη, θα πρέπει ο προϋπολογισμός του κράτους να ρίξει περισσότερα κονδύλια.

Η εταιρεία

Status FM 107.7 - Ραδιόφωνο που εν..διαφέρει!

 

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…