ΗΧΗΤΙΚΟ: Γιατί φεύγουν οι αναισθησιολόγοι από την Ελλάδα;

Τρομακτική η διαφορά σε μισθούς και συνθήκες εργασίας σε Ελλάδα και Κύπρο. 

Ο Status FM 107,7 ήρθε σε επαφή με αναισθησιολόγους στην Ελλάδα και την Κύπρο προκειμένου να δώσει απαντήσεις στην έλλειψη αναισθησιολόγων στη Β. Ελλάδα. Στην εκπομπή Status Press με τον Δημήτρη Βενιέρη και τη Βιργινία Δημαρέση μίλησε ο πρόεδρος της Αναισθησιολογικής Εταιρίας Κύπρου Ηλίας Ξυνής και η πρόεδρος της Εταιρίας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Β. Ελλάδος Κατερίνα Αμανίτη. 

Πώς αμοίβονται οι αναισθησιολόγοι στην Κύπρο

Όπως δήλωσε ο κ. Ηλίας Ξυνής στην Κύπρο το γενικό σύστημα υγείας που διαμορφώθηκε τα τελευταία 4-5 χρόνια το οποίο δεν ειναι αμιγώς δημόσιο, περιλαμβάνει δημόσια νοσοκομεία και νοσοκομεία του ιδιωτικού τομεα. Η χρηματοδότηση των παρόχων ειναι μέσω ενός ταμείου, του Οργανισμού Συστήματος Υγείας. Οι αμοιβές διαφέρουν εάν οι ιατροί δουλεύουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Οι αναισθησιολόγοι ειναι κατεξοχήν μισθωτοί στο δημόσιο, ενώ στο ιδιωτικό υπάρχουν ιατροί που πληρώνονται κατ' αποκοπή. "Ενας γιατρός είναι στα δημόσια με συμβόλαιο που ξεκινούν με ενα μισθό καθαρά 3.000 ευρώ και υπάρχουν και οι εφημερίες που αμοίβονται πολύ καλα... Αργίες και Σαββατοκύριακο αμοίβονται μεικτά 1.100 ευρώ. Απογευματινά χειρουργία γίνονται χρόνια", είπε ο κ. Ξυνής. Μετά υπάρχει και μια σειρά επιδομάτων με τους μισθούς των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα αναισθησιολόγων να πλησιάζουν ή και να ξεπερνούν, μικτά τα 6-7.000 ευρώ.

Πώς αμοίβονται οι αναισθησιολόγοι στην Ελλάδα


Όπως είπε η κα Κατερίνα Αμανίτη. εδώ ο μισθός των ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία ανέρχεται σε 1300 ευρώ και οι 24ωρες εφημερίες αμοίβονται με 187 ευρώ. "Δεν είναι μόνο τα λεφτά", λέει όμως η κα Αμανίτη. "Αυτή τη στιγμή στην Βόρεια Ελλάδα, ένας ιατρός μπαίνει στο νοσοκομείο και δεν ξέρει αν την επόμενη μέρα θα είναι στη Θεσσαλονίκη ή στις Σέρρες ή στα Γρεβενα. Ειναι συνεχως σε μετακινήσεις σε διάφορα μέρα σε επαρχιακές πόλεις", σημείωσε. Από την άλλη η αναισθησιολογία είναι μια ειδικότητα που δεν προτιμάται καθώς έχει τεράστια ευθύνη. "Οι περισσότεροι την επιλέγουν από αγάπη για το αντικείμενο", είπε η κα. Αμανίτη.
Υπάρχει νομοθεσία που προβλεπει για 60 ώρες την εβδομάδα ... στην πραγματικότητα δουλεύουμε πολύ περισσότερο γιατι δεν βγαίνουν οι εφημερίες.

Ακούστε όλη τη συζήτηση εδώ:

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…