Για τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια των πυραυλικών επιθέσεων της Χαμάς στην πόλη, μίλησε στον Status fm Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή Τάδε Έφη…Άρης, ο Έλληνας επιχειρηματίας Ορέστης Τρασανίδης, ο οποίος κατάφερε να επιστρέψει στην πατρίδα.


«Προσγειώθηκα την Παρασκευή στην Ιερουσαλήμ για επαγγελματικούς λόγους. Εκείνη τη μέρα είχαν γιορτή εκεί. Υπήρχε ωραίο κλίμα. Ιερή μέρα για τον κόσμο . Ήταν όλοι έξω. Έπιναν γιόρταζαν. Την άλλη μέρα το πρωί στις 6μιση ακούσαμε την πρώτη σειρήνα πολέμου. Αιφνιδιαστήκαμε όλοι γιατί κανείς δεν περίμενε κάτι τέτοιο. Ακόμα και άνθρωποι ντόπιοι που είχαν υπηρετήσει πρόσφατα στον στρατό και είχαν τηλεφωνήματα με ανθρώπους που ήταν στην υπηρεσία, ήταν πλήρως αιφνιδιασμένοι», ανέφερε και συνέχισε: «Ήμασταν ένα γκρουπ 25 ατόμων όλοι ευρωπαίοι πολίτες σε τρία ξενοδοχεία, 2 Έλληνες, Ούγγροι, Ισπανοί, Ιταλοί και Πολωνοί. Ήμασταν μαζεμένοι κάπου όταν ξεκίνησαν οι σειρήνες το πρωί. Μετά υπήρξαν αλλεπάλληλες επιθέσεις και βρισκόμασταν μεταξύ του καταφυγίου και των δωματίων του ξενοδοχείου. Ήμασταν τυχεροί γιατί είχαμε ντόπιους κοντά μας. Το βασικό ήταν να πάρουμε τη σωστή πληροφορία. Να καταλάβουμε το πρόβλημα».


Όταν ακούσαμε το «μπήκαμε σε πόλεμο» τρομοκρατηθήκαμε


«Οι στιγμές ήταν πολύ περίεργες. Μετά από κάποιες ώρες αρχίσαμε να βλέπουμε στα πρόσωπα των ντόπιων ακόμη πιο έντονη ανησυχία. Τους τηλεφωνούσαν και τους έλεγαν ότι είχαν χάσει δικά τους άτομα. Βλέπαμε την επιστράτευση, ακούσαμε τον Πρωθυπουργό τους να λέει ότι μπήκαμε σε πόλεμο. Τρομοκρατηθήκαμε. Μετά από ένα χρονικό διάστημα και ανάμεσα στις επιθέσεις άρχισε ο καθένας να παίρνεις τις δικές του αποφάσεις για το πώς θα κινηθεί. Όταν φτάσαμε στο αεροδρόμιο αντικρίσαμε το χάος. Ο συνάδελφος μου κατάφερε να βρει εισιτήριο και να φύγει το βράδυ για Αθήνα. Εγώ περίμενα. Βλέπαμε ουρές ανθρώπων να προσπαθούν να βρουν ένα τελευταίο εισιτήριο για τις λίγες πτήσεις που πετούσαν».


Στο αεροδρόμιο σκέφτηκα ότι μπορεί να πεθάνω


«Στο αεροδρόμιο σκέφτηκα ότι μπορεί να πεθάνω γιατί ξαφνικά κατάλαβα ότι γίνεται ένοπλη επίθεση αφού 30 με 40 άτομα άρχισαν να τρέχουν και να ουρλιάζουν. Ήταν όμως από πανικό γιατί είχαν πέσει ρουκέτες και ακούγαμε τις σειρήνες. Ήταν ένα πανδαιμόνιο εκείνη τη στιγμή. Ήταν τρομερό», εξήγησε ο κ. Τρασανίδης.
«Όταν φτάσαμε στη Θεσσαλονίκη αφού πετάξαμε πρώτα βόρεια για λόγους ασφαλείας ήμουν ανακουφισμένος. Σκεφτόμουν ότι όταν ήμασταν εκεί εξαιτίας της αδρεναλίνης και της υπερέντασης δεν είχαμε απόλυτη κατανόηση της πραγματικότητας. Την επόμενη ημέρα άρχισα να καταλαβαίνω από τι γλιτώσαμε και να λέω Δόξα Τω Θεό ακόμα πιο δυνατά. Όλοι μας τώρα που φύγαμε από εκεί ήμαστε ακόμα πιο σοκαρισμένοι. Σίγουρα με έχει χαράξει στην ψυχή όλο αυτό. Όταν έφτασα Ελλάδα άρχισα να σκέφτομαι τριπλά αυτούς που έμειναν πίσω. Άφησα φίλους και συναδέλφους πίσω. Δεν παίρνω πια τίποτα δεδομένο για όλα όσα έχουμε στην Ευρώπη. Ο πόλεμος είναι ένα πολύ περίεργο πράγμα. Μας ξεγελάει όλη αυτή η εικόνα από τα μίντια. Είναι πολύ διαφορετικά και ακόμη χειρότερα να το ζεις από κοντά. Είναι τρομακτικό. Συνάδελφοί μου είχαν φίλους που χάθηκαν στο πάρτι, όταν χτύπησε η Χαμάς», κατέληξε.

Η εταιρεία

Status FM 107.7 - Ραδιόφωνο που εν..διαφέρει!

 

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…