«Δυσανάλογο» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αγγελος Συρίγος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107, 7 και στην εκπομπή του Δημήτρη Βενιέρη, το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 το οποίο έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις μερίδας του καλλιτεχνικού κόσμου.

«Όλος ο θόρυβος έχει ξεκινήσει από την έκδοση του Π.Δ. το οποίο  είναι το προσοντολόγιο για τους υπαλλήλους του δημοσίου και καλύπτει όλους τους κλάδους, δεν είναι μία και δύο σελίδες, είναι 250 σελίδες. Να καταλάβουμε δηλαδή γιατί πρόκειται. Είναι ένα πολύ μεγάλο νομοθετικό διάταγμα. Το οποίο περιλαμβάνει πολλές υποθέσεις. Και τι κάνει; Φωτογραφίζει την υπάρχουσα κατάσταση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για τα άτομα που έχουν τελειώσει δραματικές σχολές ή σχολές χορού επί παραδείγματι ή ωδεία, τότε το κρίσιμο σημείο είναι ότι αυτές δεν είναι διαβαθμισμένες μέχρι σήμερα και δεν θεωρούνται ότι είναι αντίστοιχες με πανεπιστημιακού επιπέδου.

Εδώ έχουμε μια φωτογραφία της υπάρχουσας κατάστασης. Πόσους αφορά αυτό το πράγμα; Σε λιγότερο από 50 άτομα σε όλη τη χώρα. Ειναι τα άτομα εκείνα τα οποία έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο, όχι ως καλλιτέχνες αλλά έχουν προσληφθεί ως υπάλληλοι του Δημοσίου.  Αυτοί είναι ως Δ.Ε. ως Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως που μπαίνουν μέσω ΑΣΕΠ.  Είναι λιγότερο από 50 άτομα σε όλη τη χώρα», επισήμανε  ο υφυπουργός Παιδείας υπογραμμίζοντας παράλληλα πως:

 «Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, οι ηθοποιοί, χορευτές,  μουσικοί, έχουν ειδικό τρόπο επιλογής, ως καλλιτέχνες, όχι ως δημόσιοι υπάλληλοι, το τονίζω αυτό το πράγμα, έχουν ειδικό τρόπο επιλογής και έχουν και ειδικό μισθολόγιο ως καλλιτέχνες. Επομένως ο θόρυβος είναι δυσανάλογος σε σχέση με το αντικείμενο.

Παρόλα αυτά επειδή αυτό είναι ένα θέμα που χρονίζει... όταν λέμε χρονίζει, όπως αναφέρατε σωστά, από το 2003 που καταργήθηκαν τα τριετή ΤΕΙ και έγιναν τετραετή, έπαψε να υπάρχει η αντιστοίχση αυτών των σχολών. Ορθώς.

Το πρόβλημα όμως στην πραγματικότητα χρονίζει εδώ και πολλές δεκαετίες. Ψάχνοντας να βρω τις διατάξεις που αναφέρονται στο νόμο, βρήκα διατάξεις που ανατρέχουν στο ΄53, στο ΄59, στο 1971, στο 1981. Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που κανένας δεν αντιμετώπισε. Η παρούσα κυβέρνηση είπε ότι θα το αντιμετωπίσει, δηλαδή θα προβεί σε διαβάθμιση και αντιστοίχιση αυτών των σχολών. Μιλάμε για τις ιδιωτικές σχολές και για κάτι το οποίο θα είναι πανεπιστημιακού επιπέδου σε παραστατικές τέχνες, είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Ο κ. Συρίγος, ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι: «Υπάρχουν τέσσερις σχολές Καλών Τεχνών στην ελλάδα, στις οποίες δεν μπαίνει κάποιος μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά βάσει του ταλέντου του. Υπάρχουν και κρατικές σχολές για αυτό το αντικείμενο. Απο κεί και πέρα όμως καμία από αυτές δεν είναι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Ο υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι συγκροτήθηκαν τρεις  επιτροπές οι οποίες μέσα στον επόμενο 1.5 μήνα πρέπει να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις για το πως θα διαβαθμιστούν και θα αναβαθμιστούν οι συγκεκριμένες σχολές. Σε αυτές συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Πολιτισμού, του Παιδείας και ένας επιφανής εκπρόσωπος ανά τομέα από τους καλλιτέχνες. 

Η αναφορά στο Π.Δ. 85/2022 εδώ: Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ:

Η εταιρεία

Status FM 107.7 - Ραδιόφωνο που εν..διαφέρει!

 

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…