Για σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα ευρέως φάσματος έκανε λόγο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, μιλώντας στον Status και στην εκπομπή του Δημήτρη Βενιέρη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό.

Οι κυριότερες ελλείψεις παρατηρούνται στα φάρμακα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των ιώσεων υπογράμμισε ο κ. Ευγενίδης και όπως είπε «κάποια από αυτά είναι αναντικατάστατα όπως τα αντιβιοτικά, τα αντιαλλεργικά για τα παιδιά, τα εισπνεόμενα και για παιδιά και για μεγάλους.

Εχουμε ελλείψεις ακόμη και σε σιρόπια για το βήχα, σε καραμέλες για το λαιμό, σε σπρέι για τη μύτη, δηλαδή σε τόσο απλά φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται – εκεί υπάρχει η δυνατότητα της αλλαγής του φαρμάκου, δεν χρειάζεται να πάρεις το συγκεκριμένο σπρέι για τη μύτη, μπορείς να πάρεις παρόμοιο».

Ερωτηθείς σχετικά με το μέγεθος των ελλείψεων στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΦΣΘ ανέφερε ότι «είναι ελάχιστα τα φάρμακα τα οποία θα μπορέσει να βρει κάποιος σε ένα φαρμακείο. Φοβάμαι ότι το πρόβλημα τώρα αρχίζει γιατί έχουμε το χειμώνα μπροστά μας».

«Θα πρέπει να υπάρχει καλή συνεργασία με τους γιατρούς για να συνταγογραφούνται κάποια από τα διαθέσιμα φάρμακα. Όσο έχουμε διαθέσιμα φάρμακα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις.  Είναι σοβαρή η κατάσταση... Μονο με συνεργασία όλων θα μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε».

Για το ζήτημα των ελλείψεων σε φάρμακα λόγω εξαγωγών, ο κ. Ευγενίδης σημείωσε ότι «είναι πολύ παλιό και οφείλεται στις χαμηλές τιμές που έχουμε στη χώρα μας σε σχέση με τις τιμές για τα ίδια ακριβώς φάρμακα, στην Κεντρική και στη Βόρεια Ευρώπη, με αποτέλεσμα μέσω των ενδοκοινοτικών συναλλαγών, κάποιοι αντί να προμηθεύουν με τα φάρμακα αυτά τα ελληνικά φαρμακεία, προτιμούν να τα δίνουν στο εξωτερικό.

Τόνισε επίσης ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια που το ζητούν οι φαρμακοποιοί γίνεται κάτι σε αυτό το θέμα με παρέμβαση του υπουργείου Υγείας για ελέγχους σε φαρμακαποθήκες

 

 

Η εταιρεία

Status FM 107.7 - Ραδιόφωνο που εν..διαφέρει!

 

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…