Πολλοί αναρωτηθήκαμε τον τελευταίο καιρό τί θα γινόταν αν έπεφτε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η ποσότητα βροχής που δέχτηκαν πολλές περιοχές της Θεσσαλίας. Θα μπορούσε η πόλη με τις υπάρχουσες υποδομές να αντεπεξέλθει σε τόσο μεγάλα ύψη βροχής;
Την απάντηση έδωσε μιλώντας στον Status fm Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή Τάδε Έφη…Άρης ο Πολιτικός Μηχανικός και ερευνητής Φίλιππος Γκανούλης.


Με τη βοήθεια του διδάκτορα πολιτικού μηχανικού Χρήστου Ηλιάδη και κάνοντας χρήση ενός ψηφιακού μοντέλου εδάφους, δημιούργησαν μια εικόνα στην οποία φαίνεται μεγάλο κομμάτι της Θεσσαλονίκης να σκεπάζεται από νερό.
«Σύμφωνα με την μελέτη που κάναμε και εισάγοντας τα κτίρια του κέντρου της πόλης, εισάγοντας βροχή 393 χιλιοστών για 12 ώρες σε ένα μοντέλο απορροής έχουμε την ακόλουθη τραγική εικόνα. Το λιμάνι χάνεται κάτω από το νερό, η εκκλησία της Αγίας Σοφίας γίνεται νησί, η πλατεία Αριστοτέλους βαθιά πισίνα, ενώ η ΔΕΘ στην υφιστάμενη μορφή της προσφέρεται για καταδυτικό τουρισμό. Τα βάθη νερού απίστευτα, σημειακά ως 8,0 μέτρα!», τόνισε ο κ. Γκανούλης και συνέχισε: «Η όλη προσπάθεια είναι προς εξαγωγή πρώτων μακροσκοπικών συμπερασμάτων και όχι ενδελεχής μελέτη μιας και στοιχεία όπως πχ τα δίκτυα ομβρίων και άλλα δεν λήφθηκαν υπόψη. Ωστόσο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των φαινομένων όπως ο Daniel που τα βιώνουμε όλο και πιο συχνά, είναι μεγάλη η ανάγκη να εφαρμόσουμε νέα μέτρα έτσι ώστε να μπορούν τα νερά να διοχετεύονται στις θάλασσες προκειμένου να μην κινδυνεύουν ζωές και περιουσίες», κατέληξε.

Η εταιρεία

Status FM 107.7 - Ραδιόφωνο που εν..διαφέρει!

 

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…