Ανακοπή κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου Φλώρινας, με την οποία αναγνωρίστηκε το σωματείο με την επωνυμία «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα», άσκησε στις 29/12/2022 η εισαγγελέας Πρωτοδικών Φλώρινας Αναστασία Καλαϊτζή με το σκεπτικό ότι η απόφαση αναγνώρισης του σωματείου παραβιάζει τη διεθνή συμφωνία των Πρεσπών, ενώ κάνει λόγο για προσπάθεια δημιουργίας μειονότητας. Μιλώντας στον Status και στην εκπομπή του Δημήτρη Βενιέρη, ο διεθνολόγος Βιεναμίν Καρακωστάνογλου, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα «πολύ άρτιο νομικό κείμενο».

«Ουσιαστικά λέει ότι η απόφαση αυτή είναι αντίθετη με το ίδιο το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών το οποίο ως επιχείρημα το είχα περιγράψει και εγώ.

Δηλαδή η Συμφωνία των Πρεσπών δεν υποχρεώνει την ελληνική πολιτεία, ούτε αναγνωρίζει να αποδεχθεί μια γλώσσα που ονομάζεται μεν μακεδονική  αλλά είναι σλαβική όπως σε παρένθεση λέει η Συμφωνία ότι ανήκει στην κατηγορία των νοτιοσλαβικών γλωσσών », τόνισε ο γνωστός διεθνολόγος επισημαίνοντας ότι:

«Στην Ελλάδα αυτό το πέτυχε η Συμφωνία – κακώς κατ’ εμέ- και νομίζω ότι οι περισσότεροι στην Ελλάδα το αναγνωρίζουν, για το εξωτερικό και κυρίως για την περιοχή των Σκοπίων.

Άρα η διδασκαλία, η διατήρηση, η καλλιέργεια και η έστω προεραιτική διδασκαλία αυτής της γλώσσας στη δημόσια εκπαίδευση της Ελλάδας, ίσως και στα Πανεπιστήμια, που επιδιώκεται από αυτό το Σωματείο είναι έξω από τις υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους.

Αυτό το τονίζει και το περιγράφει πολύ σωστά η εισαγγελέας πρωτοδικών».

Η εκδίκαση της ανακοπής, όπως ανέφερε ο κ. Καρακωστάνογλου, έχει προγραμματιστεί για τις 2 Φεβρουαρίου.

Η εταιρεία

Status FM 107.7 - Ραδιόφωνο που εν..διαφέρει!

 

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…