Πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη των εμβολίων για τον κορωονοϊό έδωσε ο Δρ. Xρήστος Παναγιωτίδης Kαθηγητής Kυτταρικής & Mοριακής Bιολογίας του ΑΠΘ μιλώντας στον Status FM 107,7 και τον Δημήτρη Βενιέρη.

"Δεν υπάρχει περίπτωση ένα εμβόλιο να κυκλοφορήσει αν δεν είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Υπάρχουν σε εξέλιξη 200 εμβόλια για τον κορωνοιο. Από αυτά για τα 48 εχουμε κλινικές δοκιμές και στοιχεία έχουμε για τρία: της Πφαιζερ, της Μοντέρνα και της Αστραζενέκα. Το Σπούτνικ είναι ένα από τα 48 αλλά δεν έχουμε δεδομένα για να ξέρουμε πόσο αποτελεσματικό είναι. Όλα τα εμβόλια πρέπει να περάσουν από την ίδια διαδικασία αδειοδότησης. Καμία εταιρία δεν μπορεί να ρισκάρει τη φήμη της. Για αυτό υπάρχουν αυτά τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Τα αποτελέσματα των κλινικών μελέτη τα κάνει ανεξάρτητη επιτροπή. Ο ίδιος βλεπει ελάττωση των αμφισβητιών του κορωνοϊού. Ο μόνος τρόπος που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό είναι ο εμβολιασμός. Η Αστραζενεκα είναι η μονη εταιρία που εδειξε πως όσοι εμβολιάζονται μένουν ασυμπτωματικοί και δεν μεταδίδουν τον ιό", διευκρίνησε ο καθηγητής.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…