«Με αυτό το νομοσχέδιο επεκτείνεται η γεωγραφική αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο σύνολο των ΟΤΑ. Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων διαχείρισης ομβρίων υδάτων και των εγγείων βελτιώσεων σε αυτές τις εταιρείες, ανοίγει τον δρόμο στην εμπορευματοποίηση του νερού», εξήγησε, προσθέτοντας ότι «παραβιάστηκε το άρθρο 102 Σ. για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ», ενώ διεμήνυσε πως το ΠΑΣΟΚ «δεν πρόκειται να δεχθεί την εμπορευματοποίηση των υδάτινων πόρων», αλλά δεσμεύεται «να επιστρέψει τον έλεγχο του νερού στην κοινωνία, στους Δήμους και στους παραγωγούς».
Ο Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας στον «Αθήνα 9.84», στον απόηχο του τραγικού θανάτου τριών πυροσβεστών εν ώρα καθήκοντος, επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ με αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις είχε θέσει το ζήτημα της αποδυνάμωσης των δυνάμεων της Πυροσβεστικής στην Κρήτη.
«Όμως, ο υπουργός, ο κ. Τουρνάς μιλούσε για στρατηγική επιλογή το να φεύγουν από το ένα μέρος πηγαίνοντας στο άλλο και είπε ότι είναι περήφανοι δασοκομμάντος όπου κι αν βρεθούν. Προφανώς, είναι περήφανοι, προφανώς παντού έχει ανάγκη η χώρα, αλλά είναι μια πραγματικότητα η αποδυνάμωση της Πυροσβεστικής στο νησί και η κυβέρνηση πρέπει να ξαναδεί τα θέματα της στελέχωσης. Κάποιες πολιτικές πρέπει να επαναπροσδιορίζονται, όταν αποδεικνύεται ότι δεν είναι ορθές», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, «θα καταθέσει ένα συνολικό όραμα για την επόμενη δεκαετία, περιγράφοντας πώς πρέπει να είναι η χώρα το 2030. Αναδείξαμε μέχρι τώρα, πολλές επιμέρους θέσεις σε ένα συνεκτικό αφήγημα. Με στόχο την οικονομική ανόρθωση, την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, την κοινωνική ανάταξη, τη μείωση των ανισοτήτων, τη γεωπολιτική επανασύνδεση της χώρας με περισσότερο εξωστρεφή και δυναμική εξωτερική πολιτική και βέβαια την επαναφορά της ποιότητας των θεσμών που έχουν πληγεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όσο από καμία άλλη στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Θα δείτε τις θέσεις μας για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα στην οικονομία και το κράτος, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τους πόρους για να χρηματοδοτήσουμε τις πολιτικές μας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
Τσουκαλάς: Αυτές είναι οι προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ
Ο Κώστας Τσουκαλάς σταχυολόγησε ως προτεραιότητες «την επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας και τις παρεμβάσεις που χρειάζονται, ώστε να μπουν κανόνες στην αγορά των δανείων και των ακινήτων που σήμερα είναι ξέφραγο αμπέλι στους servicers. Το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων και της μείωσης των ωρών απασχόλησης. Η θέση μας για τον 13ο μισθό, τη 13η σύνταξη, το ΕΚΑΣ. Οι προτεραιότητες που έχουμε να στηρίξουμε συνταξιούχους, εργαζόμενους και βέβαια η θέση μας για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αλλά και για τις μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Εμείς γι’ αυτό μιλάμε για το Ταμείο Εθνικού Πλούτου, ώστε να έχουμε στη χώρα πραγματικά μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις. Αλλά και μέσω του Ομίλου Αναπτυξιακής Τράπεζας θα στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την οποία αυτή η κυβέρνηση την ξέχασε».
«Ή με τις ανισότητες ή με το ισχυρό κοινωνικό κράτος», προσδιόρισε το δίλημμα των εθνικών εκλογών, προσθέτοντας: «Ή με την υστέρηση και το παραγωγικό μοντέλο μονοκαλλιέργειας που υπάρχει σήμερα ή με ένα άλλο μοντέλο που θα απαντά στη δημογραφική κρίση, θα δίνει ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση και έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη».
Τέλος, σχολιάζοντας τα δημοσκοπικά ευρήματα, σημείωσε πως «είχαμε πει από την αρχή ότι νεοπαγή κόμματα που πολυδιαφημίζονται, είναι λογικό να έχουν στην αρχή μια ορατότητα. Σήμερα, πράγματι βλέπουμε το κόμμα της κυρίας Καρυστιανού να χάνει τη δυναμική του και το κόμμα του κυρίου Τσίπρα να έχει πιάσει ταβάνι, καθώς φαίνεται εδώ και ένα μήνα περίπου ότι δεν έχει τροχιά ανόδου και κυρίως, ξέρετε, φαίνεται καθαρά ότι δεν έχει θέσεις ιδιαίτερες και δεν κάνει και αντιπολίτευση. Κάνει μια light αντιπολίτευση. Δεν συγκρούεται με την κυβέρνηση, σε πολλά σημεία δεν έχει εναλλακτική πρόταση. Και μου έκανε και εντύπωση και η επιθετικότητα που δείχνει το κόμμα ΕΛΑΣ – που δεν το περίμενα για ένα κόμμα το οποίο χαρακτηρίζεται ως προοδευτικό – όχι απέναντι στην κυβέρνηση αλλά στο ΠΑΣΟΚ».
