Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά στην Ελλάδα ξοδεύουν περισσότερα από το ετήσιο καθαρό εισόδημά τους, με το φαινόμενο να είναι ιδιαίτερα έντονο στις μονογονεϊκές οικογένειες και τα φτωχά νοικοκυριά.

Η μελέτη, η οποία εστιάζει στην επίδραση του πληθωρισμού στις καταναλωτικές δαπάνες, αποκαλύπτει ότι η υπέρβαση των δαπανών είναι μεγαλύτερη στα νοικοκυριά που βασίζονται σε επιδόματα ανεργίας ή άλλα κοινωνικά βοηθήματα, με ποσοστά που φτάνουν έως και το 167,8% πάνω από το ετήσιο εισόδημα. Συγκεκριμένα, το 2022 το 40,9% των νοικοκυριών δαπανούσε περισσότερα από ό,τι έβγαζε, σε σύγκριση με το 35,9% το 2020. Η μέση υπέρβαση δαπανών για αυτά τα νοικοκυριά ανήλθε στο 47,4%. Τα μονογονεϊκά νοικοκυριά με εξαρτώμενα τέκνα παρουσιάζουν την υψηλότερη υπέρβαση με ποσοστό 78,9%, ενώ τα φτωχά νοικοκυριά και το φτωχότερο 20% εμφανίζουν ποσοστά 78,8% και 73,8% αντίστοιχα.

Και αν η εικόνα αυτή παραπέμπει σε αδήλωτα εισοδήματα, για παράδειγμα σε μαύρη -και πάντως αδήλωτη- εργασία, η ίδια μελέτη επισημαίνει πως η υπέρβαση των δαπανών συνδέεται με πιθανή φοροδιαφυγή, καθώς το 25% των πλουσιότερων νοικοκυριών δηλώνει δαπάνες που επίσης υπερβαίνουν το εισόδημά τους. Σημαντικό είναι και το εύρημα ότι το 53% των νοικοκυριών που ανήκουν στο πλουσιότερο 10% και έχουν ως κύρια πηγή εισοδήματος περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι τα ενοίκια, δαπανούν περισσότερα από το εισόδημα που δηλώνουν.

Παράλληλα, μικρό αποτέλεσμα έχει στην πράξη η χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες του ΕΦΚΑ με χρέη ώς 30.000 ευρώ καθώς από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου υποβλήθηκαν περίπου 2.500 αιτήσεις και οι πρώτες συντάξεις με συμψηφισμό των χρεών εκδόθηκαν πρόσφατα σε 15 οφειλέτες. Οι δυνητικοί δικαιούχοι σύνταξης με χρέη ώς 30.000 ευρώ ανέρχονται σε 54.705, αλλά τα κριτήρια που θέτει η σχετική ρύθμιση αφήνουν έξω τους περισσότερους, με αποτέλεσμα μια ευνοϊκή κατά γενική ομολογία διάταξη να καταλήγει να είναι «δώρον άδωρον» για τους οφειλέτες. Το μέτρο αφορά κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες με χρέη ώς 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ και οφειλέτες του ΟΓΑ με χρέη ως 10.000 ευρώ.
Οι λόγοι που το μέτρο δεν βρίσκει ανταπόκριση είναι οι δύο προϋποθέσεις που υπάρχουν: Αφενός οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν πληρωμένες εισφορές για 20 χρόνια τουλάχιστον και αφετέρου θα πρέπει να συναινέσουν στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών. Για να εμπίπτει κανείς στις ευεργετικές διατάξεις του μέτρου θα πρέπει να έχει μεσοσταθμικά το τελευταίο 12μηνο πριν από την αίτηση καταθέσεις έως 12.000, εάν χρωστάει στον ΕΦΚΑ 30.000 ευρώ, και έως 6.000 εάν χρωστάει στον ΟΓΑ μέχρι 10.000 ευρώ. Καθώς φαίνεται, η άρση του τραπεζικού απορρήτου «έδιωξε» οφειλέτες που δίστασαν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών, με αποτέλεσμα να μην ενταχθούν στη ρύθμιση για έκδοση σύνταξης, ακόμη και αν πληρούσαν το κριτήριο του πληρωμένου χρόνου ασφάλισης για μια 20ετία.

Αυτά τα στοιχεία της πρόσφατης ειδησιογραφίας, που δημοσιεύθηκαν μόλις αυτή την εβδομάδα, δείχνουν το μέγεθος της… πλαστογραφίας στη χαρτογράφηση της ελληνικής κοινωνίας. Όταν περίπου οι μισοί Έλληνες -και μάλιστα οι περισσότεροι από το 1,8 εκατομμύρια που εισπράττουν κάποιου είδους επίδομα- ξοδεύουν επί σειρά ετών περισσότερα από τα ετήσια εισοδήματά που δηλώνουν στην εφορία κάθε χρόνο κάτι δεν πηγαίνει καλά. Κι όταν δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι σύνταξης με χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία αποφεύγουν να πάρουν σύνταξη, ενώ μπορούν, επειδή δεν επιθυμούν να ανοίξουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, τότε κάτι ακόμη δεν πηγαίνει καλά. Στην ουσία η χώρα βρίσκεται στο επίπεδο «ο κλέψας του κλέψαντος» με μόνιμο «θύμα» το Δημόσιο Ταμείο. Όπως είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος -μόνο που ήταν ο λάθος άνθρωπος στη λάθος στιγμή-, «όλοι μαζί τα φάγαμε». Αν η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση μετάβασης, που βρίσκεται και αν λέμε αν- υπάρχει κάποιος υπεύθυνος ή αρμόδιος που όντως επιθυμεί η επόμενη μέρα να είναι διαφορετική για τη χώρα αυτές οι… ανορθογραφίες θα πρέπει να διορθωθούν. Ένας είναι ο τρόπος και οι Αμερικανοί που τον καθιέρωσαν τον έχουν εξελίξει πολύ: follow the money. Διότι όποιος ακολουθεί τη διαδρομή του χρήματος βρίσκει και πώς προκύπτει και προς τα πού κατευθύνεται και αν έχει δηλωθεί και φορολογηθεί. Γι’ αυτό άλλωστε στο συγκεκριμένο πεδίο δεν πρέπει να υπάρχουν προσωπικά δεδομένα, κάτι που μέχρι ενός σημείου -σε εντοπισμένες περιπτώσεις βαριάς παραβατικότητας- ισχύει. Όλα τα άλλα που κατά καιρούς ακούμε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής -αν και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ενδιαφέρον- είναι λόγια και ιδεολογήματα. Η πράξη είναι ό,τι δείχνει η μελέτη του ΚΕΠΕ και ό,τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ.

Πηγή: voria.gr

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…