Στην εξουσία επέστρεψαν και επίσημα μετά από 14 χρόνια οι Εργατικοί του σερ Κιρ Στάρμερ στη Βρετανία καθώς λίγο πριν τις 7 το πρωί της Παρασκευής πέρασαν το όριο των 326 εδρών για να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, με τα αποτελέσματα των εκλογών να επιβεβαιώνουν το exit poll που ανακοινώθηκε λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης και ανανεώθηκε τα ξημερώματα.

Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα, ο επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, έφτασε σε ένα από τα μεγαλύτερα εκλογικά κέντρα του Λονδίνου. «Απόψε οι ψηφοφόροι μίλησαν και είναι έτοιμοι για αλλαγή. Όλα αρχίζουν με εσάς. Η αλλαγή αρχίζει σε αυτή την κοινότητα. Ψηφίσατε και είναι ώρα για εμάς να κάνουμε πράξεις», είπε.

Ο Στάρμερ ήδη ετοιμάζει τις «βαλίτσες» του για το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, την πρωθυπουργική κατοικία, καθώς όσο περνούν οι ώρες και συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, επιβεβαιώνονται πανηγυρικά τα αποτελέσματα των exit polls- κάτι που αναγνώρισε δημοσίως και ο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος κάλεσε τηλεφωνικά τον διάδοχό του στον πρωθυπουργικό θώκο, Κιρ Στάρμερ, για να τον συγχαρεί.

Οι Εργατικοί πετυχαίνουν μια ιστορική νίκη επιστρέφοντας στην εξουσία μετά από 14 χρόνια Συντηρητικών κυβερνήσεων. Μεγαλύτερη και από αυτή του Τόνι Μπλερ, το μακρινό 1997, καθώς μετά από πέντε συντηρητικούς πρωθυπουργούς, το Brexit, τη λιτότητα, την κρίση της αγοραστικής δύναμης και την επιδείνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, οι Συντηρητικοί υπέστησαν μια τεράστια, χαωτική ήττα, αντιμετωπίζοντας τη δυσαρέσκειά του βρετανικού λαού.

Από τη μέχρι στιγμής καταμέτρηση των ψήφων προκύπτει ότι οι Εργατικοί έχουν κερδίσει 375 έδρες, οι Συντηρητικοί 94, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 52, από 6 το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας και το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του Φάρατζ.

H επόμενη ημέρα

Και ενώ στις τάξεις των Εργατικών επικρατεί ενθουσιασμός, σε αυτές των Συντηρητικών έχουν αρχίσει ήδη οι διαμάχες με πρώην, πλέον, υπουργούς, να επιρρίπτουν τις ευθύνες σε συναδέλφους τους, ή ακόμα και στον Σούνακ, ο οποίος τουλάχιστον κατάφερε να κρατήσει την έδρα του. Αυτό, σε αντίθεση με τον πρώην υπουργό Άμυνας της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς, ο οποίος απέτυχε να επανεκλεγεί. Ο Σαπς, αποδίδει την ήττα στο γεγονός ότι «εξαντλήσαμε την υπομονή των παραδοσιακών Συντηρητικών ψηφοφόρων με την τάση μας να δημιουργούμε μια ατέλειωτη πολιτική σαπουνόπερα από εσωτερικές διαμάχες και διαιρέσεις, οι οποίες έχουν γίνει όλο και πιο επίμονες. Σήμερα, οι ψηφοφόροι ήταν απλά: "Αν δεν μπορείτε να συμφωνήσετε μεταξύ σας, τότε δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε να σας ψηφίσουμε". Ξεχάσαμε έναν θεμελιώδη κανόνα της πολιτικής, ότι οι άνθρωποι δεν ψηφίζουν διχασμένα κόμματα».

Τώρα, οι αναλυτές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση του Στάρμερ, ο οποίος καταγράφει βαριές απώλειες μόνο στις περιοχές που υπάρχουν πολλοί μουσουλμάνοι μετανάστες (λόγω της στάσης που κράτησε το κόμμα απέναντι στο θέμα της Παλαιστίνης και στη μεταναστευτική πολιτική), είναι έτοιμη να κυβερνήσει με «δεξιά φιλοσοφία». Σε πρώτη φάση, με την οικονομία να μοιάζει να βρίσκεται σε «βαλτώδη νερά», η νέα κυβέρνηση αναμένεται να αναγκαστεί να κάνει περικοπές δαπανών αξίας 10 έως 20 δισεκατομμυρίων λιρών σε μη προστατευμένα τμήματα και εξετάζουν ελλείψεις σε βασικούς τομείς. όπως οι επισκευές στα νοσοκομεία στο πλαίσιο του NHS [Εθνική Υπηρεσία Υγείας].

Το exit poll

Οι εκτιμήσεις που μετέδωσε το BBC έδιναν στους Εργατικούς του Στάρμερ 410 έδρες (από τις συνολικά 650 έδρες του κοινοβουλίου), ωστόσο το ανανεωμένο exit poll της αναθεώρησε στις 405. Ακολουθούσαν οι Συντηρητικοί του Σούνακ με 131 έδρες αρχικά που αυξήθηκαν με το νεο exit poll σε 154. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες στην αρχική εκτίμηση ερχόντουσαν τρίτοι με 61 βουλευτές, όμως ο αριθμός μειώθηκε σε 56.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας θα δει τον αριθμό των βουλευτών του να πέφτει στους 6 και το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ που προβλεπόταν να λάβει 13 βουλευτές, έπεσε στους 4, σύμφωνα με το ανανεωμένο exit poll.

Το Πράσινο Κόμμα της Αγγλίας και της Ουαλίας προβλέπεται να διπλασιάσει τον αριθμό των βουλευτών του σε δύο και το Κόμμα της Ουαλίας θα λάβει 4 βουλευτές. Οι υπόλοιποι προβλέπεται να λάβουν 19 έδρες.

Το εκλογικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα δώσει στους Εργατικούς μία πλειοψηφία 160 εδρών, κατεβάζοντας την αυλαία των συντηρητικών κυβερνήσεων, οι οποίες, για 14 χρόνια κυβέρνησαν τη Βρετανία.

Έπειτα από πέντε συντηρητικούς πρωθυπουργούς, το Brexit, τη λιτότητα, την κρίση της αγοραστικής δύναμης και την επιδείνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, οι Βρετανοί ήθελαν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στις κάλπες και να γυρίσουν τη σελίδα των συντηρητικών. Οι Τόρις είχαν μόνο μία φιλοδοξία τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας: να περιορίσουν το εύρος της ήττας.

«Έχετε 4 ώρες για να αποτρέψετε μια σούπερ πλειοψηφία των Εργατικών που θα προκαλέσει αύξηση των φόρων για το υπόλοιπο της ζωής σας» δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Ο Εργατικός Κιρ Στάρμερ, ένας 61χρονος πρώην δικηγόρος, αναμένεται λοιπόν να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο Γ' την Παρασκευή.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…