Υπογράφηκε σήμερα, Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024, η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και της αναδόχου εταιρίας για την αξιοποίηση των πρώην Στάβλων Παπάφη.

Τη σύμβαση για το έργο «Δημιουργία χώρου εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας στο ΟΤ που περικλείεται από τις οδούς Αλοννήσου – Μυκόνου – Άνδρου – Σιδηροκάστρου (πρώην Στάβλοι Παπάφη)» υπέγραψαν στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Κινητικότητας, Πρόδρομος Νικηφορίδης και η νόμιμη εκπρόσωπος της αναδόχου Ανώνυμης Τεχνικής Εταιρείας Παγώνη, Μαρία Παγώνη.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η αξιοποίηση του δημοτικού ακινήτου που βρίσκεται εντός των ορίων της Δ΄ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, συνολικής επιφάνειας 4.775 τμ. Μετά την κατεδάφιση του υφιστάμενου κτιριακού συγκροτήματος των πρώην Στάβλων Παπάφη, θα γίνει ανέγερση και κατασκευή ενός σύγχρονου πολυχώρου για την εξυπηρέτηση κοινωφελών χρήσεων του Δήμου, που θα συνδυάζει κοινωνικές δομές (βρεφονηπιακό σταθμό, ξενώνα φιλοξενίας), δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού (κλειστό δημοτικό γυμναστήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και κοινωνικών εκδηλώσεων, χώρο μνήμης/αρχείο προσφυγικής κληρονομιάς, δημοτική βιβλιοθήκη/αναγνωστήριο, κτίριο γραφείων, ιατρείο, κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων), αναβαθμισμένο αστικό πράσινο και υπόγειο χώρο στάθμευσης.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 16.492.128,91 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός προθεσμίας 60 μηνών από την ημέρα υπογραφής και ανάρτησης της σύμβασης.

Η υπογραφή της σύμβασης για την πλήρη υλοποίηση του έργου όπως μελετήθηκε από τη βραβευθείσα στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ομάδα, επισφραγίζει μια πολυετή προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2014 για την υλοποίηση ενός συνόλου κοινωφελών χρήσεων σε ένα από τα ελάχιστα δημοτικά ακίνητα με πλήρεις προϋποθέσεις αξιοποίησης. Είχαν προηγηθεί:

• Αποφάσεις του ΔΣ για την αξιοποίηση του ακινήτου κατόπιν διαβούλευσης με τους κατοίκους της περιοχής και μετά από διαγωνισμό μελετών (686/2014 και 745/2014 ΑΔΣ)
• Διαβούλευση με κατοίκους της 4ης ΔΚ για το κτιριολογικό πρόγραμμα (διενεργήθηκε από ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ)
• Τροποποίηση της ισχύουσας ρυμοτομίας (βάσει των 918/2015 και 1131/2016 ΑΔΣ, ΦΕΚ 164 ααπ-2017)
• Διενέργεια διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού (2018-2019)
• Εξεύρεση χρηματοδότησης συνολικού ύψους 13 εκ € για τη μελέτη και το έργο (2020)
• Ανάθεση, εκπόνηση και παραλαβή της πλήρους μελέτης του έργου (2020 – 2023)
• Δημοπράτηση για την ανάθεση του έργου κατασκευής του (2023)

«Με την υπογραφή της σύμβασης εκκινούμε ένα έργα που θα αναβαθμίσει την καθημερινότητα των πολιτών της Δ’ Δημοτικής Κοινότητας, σε μία περιοχή που για πολλές δεκαετίες παρέμενε υποβαθμισμένη, με χρήσεις που δημιουργούσαν αρνητικό κλίμα», δήλωσε ο κ. Νικηφορίδης και πρόσθεσε: «Ως νέα διοίκηση παραλάβαμε ένα έργο που δεν είχε εξασφαλιστεί χρηματοδότηση. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα βρήκαμε χρηματοδότηση και μάλιστα με διαπραγμάτευση καταφέραμε να μειώσουμε το κόστος του έργου, εξασφαλίζοντας επιπλέον έκπτωση από τον ανάδοχο και πλέον ευελπιστούμε ότι η αξιοποίηση των πρώην Στάβλων Παπάφη θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…