Εκθρονίστηκε, έστω και εφήμερα, η λίμνη Τριχωνίδα από την πρώτη θέση στην κατάταξη με τις μεγαλύτερες σε έκταση λίμνες της Ελλάδας, μετά τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία.

Κι αυτό γιατί την προσπέρασε η τεχνητή λίμνη Κάρλα, καθώς, όπως αποτυπώνεται από δορυφορική εικόνα του ευρωπαϊκoύ  δορυφόρου Sentinel 3, είναι πλέον η μεγαλύτερη σε έκταση λίμνη στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα των σφοδρών πλημμυρών στη Θεσσαλία. Συγκεκριμένα, η έκτασή της φτάνει αυτήν τη στιγμή κοντά στα 130 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έναντι 95,8 τ.χλμ. της Τριχωνίδας.

Η λίμνη Κάρλα ήταν φυσική λίμνη που αποξηράνθηκε το 1962, επειδή την εποχή εκείνη προκαλούσε πλημμύρες σε γεωργικές καλλιέργειες, ενώ ορισμένες βαλτώδεις εκτάσεις γύρω της προκαλούσαν την έντονη παρουσία εντόμων. Η αποξήρανση της Κάρλας άρχισε στο τέλος Αυγούστου του 1962 και συνολικά αποδόθηκαν 80.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στους αγρότες της Θεσσαλίας.

Μιλώντας στη Voria.gr o καθηγητής Υδρολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων, Νικήτας Μυλόπουλος, αναφέρει ότι όρος για την αποξήρανση της λίμνης Κάρλα ήταν να γίνει τότε ένας μικρότερος ταμιευτήρας, κάτι το οποίο έγινε τελικά με 50 χρόνια καθυστέρηση. «Σκοπός είναι να μαζεύει τα νερά των πλημμυρών της ευρύτερης περιοχής αλλά κυρίως να υπάρχει ένας επιφανειακός ταμιευτήρας για αρδευτικούς λόγους», εξηγεί ο καθηγητής και προσθέτει ότι με την τεράστια πλημμύρα που σημειώθηκε στην περιοχή λόγω της κακοκαιρίας «Daniel» και λόγω των φυσικών κλίσεων ένα μέρος των νερών πήγε στη λίμνη Κάρλα, κάνοντάς την τη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας.

Ωστόσο, αυτό δεν αναμένεται να κρατήσει για πολύ και, όπως σημειώνει ο κ. Μυλόπουλος, δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο για την περιοχή. «Είναι ένα από τα αποτελέσματα της πλημμύρας. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το νερό θα φύγει, πιθανόν τις επόμενες εβδομάδες», συμπληρώνει.

Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2010 ξεκίνησε η προσπάθεια αναδημιουργίας της λίμνης Κάρλα καθώς διαπιστώθηκε ότι οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής ήταν μεγαλύτερες από το όφελος που προσέφερε η αποξήρανσή της.

Πηγή: voria.gr

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…