Δυσαρέσκεια και προβληματισμό εξέφρασαν τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης.

Τα μέλη της ΔΙΣ, που συνεδρίασαν σήμερα (15.5.2024) υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, επέκριναν την μετατροπή χριστιανικών ναών σε μουσουλμανικά τεμένη, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις της Τουρκία ουσιαστικά μετατρέπουν τα ιστορικά χριστιανικά Μνημεία από Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε σύμβολα επιβολής ισχύος και σε σημεία διχασμού και διάσπασης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η απόφαση, «με αφορμή την πρόσφατη με τα τροπή του μουσειακού χαρακτήρα του Καθολικού της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό Τέμενος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά Της και τον προβληματισμό Της για την απόφαση της Κυβέρνησης της Τουρκίας να μετατρέψει, μετά την Αγία Σοφία Νίκαιας, την Αγία Σοφία Τραπεζούντας και την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως, και το εν λόγω ιστορικό χριστιανικό Μνημείο, από Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε σύμβολο επιβολής ισχύος και σε σημείο διχασμού και διάσπασης».

Η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 15 Μαΐου 2024, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 167ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Αρχικά, με αφορμή την πρόσφατη με τα τροπή του μουσειακού χαρακτήρα του Καθολικού της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό Τέμενος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά Της και τον προβληματισμό Της για την απόφαση της Κυβέρνησης της Τουρκίας να μετατρέψει, μετά την Αγία Σοφία Νίκαιας, την Αγία Σοφία Τραπεζούντας και την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως, και το εν λόγω ιστορικό χριστιανικό Μνημείο, από Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε σύμβολο επιβολής ισχύος και σε σημείο διχασμού και διάσπασης.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…