«Πακέτο» οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, μετά από έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα, αποφάσισαν την επιβολή κυρώσεων σε 27 Ρώσους ιδιώτες και οντότητες, σε τράπεζες, στον τομέα της άμυνας, καθώς επίσης και να περιορίσουν την πρόσβαση των Ρώσων στις ευρωπαϊκές αγορές.

Όλα τα μέλη της ρωσικής Δούμας θα υποστούν κυρώσεις, που αφορούν σε απαγόρευση ταξιδιών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

«Αυτό το πακέτο κυρώσεων, που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη μέλη, θα βλάψει τη Ρωσία και θα τη βλάψει πολύ», τόνισε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Μπορέλ. 

Οι κυρώσεις από την Βρετανία

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζόνσον δήλωσε στους βουλευτές του ότι δεν πρέπει να έχουν καμία αμφιβολία πως αυτό που συνέβη ισοδυναμεί με «ανανεωμένη εισβολή» στην Ουκρανία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πέντε ρωσικές τράπεζες (Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Βlack Sea Bank) και τρεις Ρώσοι με τεράστια περιουσία, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου Γκενάντι Τιμτσένκο, θα υποστούν οικονομικές κυρώσεις.

Οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία κατέχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δεσμευτούν και θα τους απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα. «Αυτή είναι η πρώτη δόση», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον. «Θα ακολουθήσουν περαιτέρω κυρώσεις εάν ο Πούτιν προχωρήσει παραπέρα», πρόσθεσε.

«Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια παρατεταμένη κρίση», συμπλήρωσε ο Τζόνσον, ενώ τόνισε ότι επειδή «το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο, το εγχείρημα του Πούτιν στην Ουκρανία πρέπει να αποτύχει».

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…