Όπως ανέφερε μιλώντας στον Status 107,7 o δημοσιογράφος Νίκος Αβουκάτος που βρέθηκε στην περιοχή, εξαιτίας της καύσης των πλαστικών, που έχουν αναφλεγεί ακόμη και κάτω από το χώμα, εκλύονται τοξικοί καπνοί γεμάτοι διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα, ουσίες εξαιρετικά επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία και, φυσικά, για το υπέδαφος της πιο εύφορης περιοχής του νομού.
Πρόκειται για μια έκταση παράνομης απόθεσης αποβλήτων περίπου 15 στρεμμάτων. Μάλιστα, σε διπλανή έκταση τον περασμένο Ιανουάριο οι αστυνομικοί του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Θεσσαλονίκης εντόπισαν κι εξάρθρωσαν υπόθεση συστηματικής παράνομης απόθεσης τόνων αποβλήτων, από το 2020 ακόμη.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε ασκηθεί δίωξη για κακούργημα σε βάρος έξι ατόμων. Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο εταιρείες ανακύκλωσης πραγματοποιούσαν ανεξέλεγκτες απορρίψεις ΑΕΚΚ, πλαστικών ανακυκλώσιμων υλικών και άλλων σύμμεικτων στερεών αποβλήτων με διάστρωση και επιχωμάτωσή τους. Δηλαδή έθαβαν όλων των λογιών τα απορρίμματα μέσα στη γη.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του δήμου Δέλτα, Φώτης Κιουτσούκης ανέφερε στην εκπομπή του Status 107,7 Τάδε Έφη Άρης ότι "πρόκειται για ιδιωτική χωματερή και μάλιστα τους προηγούμενους μήνες έχουν γίνει συλλήψεις".
"Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει αναζωπύρωση και δεν υπάρχει ούτε καπνός στην περιοχή. Από τη Δευτέρα έχουμε κάνει ότι μας έχει ζητήσει η Πυροσβεστική είτε με μηχανήματα έργου, είτε με φορτηγά, είτε με χώματα, τα παρέχουμε όλα και αναμένουμε τις εντολές της. Εμείς δεν μπορούμε να πούμε κάτι για τη φωτιά γιατί δεν είμαστε αρμόδιοι", τόνισε ο κ. Κιουτσούκης.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους επιστήμονες που μίλησαν στη Voria.gr, η φωτιά που σιγοκαίει κάτω από μπάζα και χώμα έχει χαμηλότερη θερμοκρασία και έλλειψη οξυγόνου. Αυτό οδηγεί σε ατελή καύση, η οποία παράγει έως και δεκαπλάσιες ποσότητες τοξικών αναθυμιάσεων και πολύ πιο πυκνό καπνό, που διαρκεί για εβδομάδες αν δεν γίνει πλήρης αναμόχλευση και κατάσβεση.
Ερωτηθείς για τα αν οι καλλιέργειες και οι βοσκότοποι της περιοχής κινδυνεύουν από αυτούς τους τοξικούς ρύπου που εκλύονται o κ. Κιουτσούκης είπε:
"Στον Δήμο Δέλτα υπάρχει σταθμός μέτρησης ο οποίος λειτουργεί κανονικά στη Σίνδο και παίρνουμε τις μετρήσεις. Αυτή τη στιγμή δεν έχω τα δεδομένα. Έξω από τη χωματερή και στην ενωτική, έχουμε ξεκινήσει δράση και με το Υπουργείο για τον καθαρισμό όλη της περιοχής. Θα μιλήσουμε και με το Τμήμα Περιβάλλοντος να δούμε πως θα το χειριστούμε", κατέληξε ο κ. Κιουτσούκης.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:
