Η σχέση του με τη Θεσσαλονίκη
Όπως είπε στον Λεοντή Μαχαιρά, η περσινή του παρουσία στη Θεσσαλονίκη εξελίχθηκε σε μια απρόσμενα αγαπημένη εμπειρία: «Ξεκινήσαμε για να παίξουμε μία-δύο φορές και τελικά μείναμε 25 εβδομάδες», υπογραμμίζοντας πως η σχέση του με το κοινό της πόλης είναι αμοιβαία. Θύμισε επίσης ότι πολλοί από τους σημαντικούς συνεργάτες του προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα, μεταξύ άλλων η Μαρινέλλα, ο Βασίλης Καρράς, ο Πασχάλης Τερζής και ο Αντώνης Ρέμος.
Προσωπική στάση και αξίες
Σχετικά με την προσωπική του στάση στη ζωή, τόνισε πως η χαρά πηγάζει από τα απλά και ουσιαστικά: «Η χαρά δεν έρχεται απ’ έξω• είναι εσωτερική υπόθεση. Έτσι έμαθα από παιδί». Η οικογένειά του παραμένει πρώτη προτεραιότητα: «Δεν βάζω τα επαγγελματικά πάνω από την οικογένεια, ποτέ».
Δημιουργικότητα και πειθαρχία
Αναφερόμενος στο έργο του, δήλωσε: «Η έμπνευση έρχεται από αλλού. Εμείς είμαστε το μέσο – εγώ το κάνω τραγούδια, άλλος το κάνει βιβλία ή πίνακες». Παράλληλα, μίλησε για την αξία της πειθαρχίας και της δουλειάς: «Το μεγαλύτερο ταλέντο είναι να διαχειρίζεσαι το ίδιο σου το ταλέντο».
Σχέση με τα τραγούδια του
Ο συνθέτης αποκάλυψε ότι σπάνια ακούει τα δικά του τραγούδια μετά την κυκλοφορία τους: «99% δεν τα ακούω. Όταν τα έχεις δουλέψει τόσο πολύ, δεν μπορείς άλλο». Αντιθέτως, οι ζωντανές εμφανίσεις τού χαρίζουν τη μεγαλύτερη συγκίνηση: «Όταν βλέπεις την αντίδραση του κόσμου, τότε καταλαβαίνεις τη δύναμη του τραγουδιού».
Τα τραγούδια μέσα από τα συναισθήματα
Ο γνωστός συνθέτης και στιχουργός εξήγησε τη βαθύτερη σχέση του με τη μουσική: «Τα συναισθήματά μου είναι τα τραγούδια μου. Όταν ανεβαίνω στη σκηνή και βλέπω τον κόσμο να αντιδρά, καταλαβαίνω ότι η μουσική ζει μέσα από τα συναισθήματα – όχι από την προσωπολατρία». Όπως είπε: «H δημιουργία και η ζωντανή επικοινωνία με το κοινό είναι η ουσία της τέχνης».
Τηλεόραση: όφελος και κόστος
Στο θέμα της τηλεόρασης, ο Γιώργος Θεοφάνους ήταν ειλικρινής: «Ήμουν πολύ κλειστός χαρακτήρας• η τηλεόραση μου έκανε καλό», εξηγώντας ότι τον βοήθησε να ξεπεράσει δικές του αναστολές. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι στην αρχή δυσκολεύτηκε: «Ανοίγεις το στόμα σου, λες ό,τι θες και μετά το μαζεύεις. Η τηλεόραση είναι παμφάγος. Θέλει δεύτερη και τρίτη σκέψη».
Ωστόσο, τόνισε ότι του λείπει η ατμόσφαιρα και η ανακάλυψη νέων ταλέντων: «Υπάρχουν πάρα πολλά ταλέντα – σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, στα νησιά. Κρίμα που πολλά παιδιά δεν μπορούν να φτάσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα». Όπως είπε: «Είναι σαν να θες να γίνεις ηθοποιός σε ξένη ταινία και να μην πας στο Λος Άντζελες. Πρέπει να πας εκεί που συμβαίνουν τα πράγματα».
Μουσική εκπαίδευση και ζωντανές εμφανίσεις
Ο Γιώργος Θεοφάνους ανέδειξε τη σημασία της μουσικής εκπαίδευσης: «Δεν θα γίνουν όλοι μουσικοί, αλλά κάθε παιδί έχει δικαίωμα να δοκιμάσει αυτό που πιστεύει». Για τη μαγεία των ζωντανών εμφανίσεων είπε: «Όταν ανεβαίνεις στη σκηνή και βλέπεις τα συναισθήματα από κάτω, τότε μένει το τραγούδι – είναι βασικό αυτό».
Ακούστε τη συνέντευξη εδώ: