Print this page

Συνεχίζονται  οι εργασίες στον Κόμβο Κ16 για την ολοκλήρωση του ατελούς επί σειρά ετών αποχετευτικού δικτύου των «χαμηλών» περιοχών της Δυτικής Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα συνδεθούν με τον Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό (ΚΑΑ) και την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ).

Όπως έχει τονίσει σε ανακοίνωσή της η ΕΥΑΘ, πρόκειται για ένα σημαντικό έργο περιβαλλοντικής προστασίας, το οποίο θα συνδέσει το αποχετευτικό δίκτυο στην περιοχή του Δενδροποτάμου με την ΕΕΛΘ.

Οι συγκεκριμένες εργασίες αφορούν στη διέλευση ενός δίδυμου (διπλού) αγωγού από την περιοχή του Κόμβου Κ16, ο οποίος θα οδηγεί τα αστικά λύματα των «χαμηλών», δυτικών περιοχών στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Σίνδου. Η κατασκευή και λειτουργία αυτού του δίδυμου αγωγού θα δώσει επιτέλους τη δυνατότητα για πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία στο υπάρχον σύστημα αγωγών και αντλιοστασίων που δεν μπορούσε να συνδεθεί με τον ΚΑΑ, αποχετεύοντας λύματα στον Δενδροπόταμο και επιβαρύνοντας περιβαλλοντικά την περιοχή.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021, ανέρχεται σε 6 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), εκ των οποίων τα 2,9 εκατ. χρηματοδοτούνται από την ΕΥΑΘ Α.Ε. και τα 3,1 εκατ. από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.  Εκτός από την κατασκευή του δίδυμου καταθλιπτικού (πιεστικού) αγωγού μήκους 1.700 μ. και διαμέτρου 1 μ. στον Κ16, έχει ήδη ξεκινήσει σειρά συνοδών αποχετευτικών έργων όπως η αναβάθμιση δύο αντλιοστασίων της ΕΥΑΘ, με τη βοήθεια των οποίων θα μεταφέρονται τα λύματα στον Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό στην περιοχή της οδού Πόντου. 

Το δίκτυο αποχέτευσης στις λεγόμενες «χαμηλές» περιοχές του δυτικού τομέα της Θεσσαλονίκης (αυτές δηλαδή που βρίσκονται πέριξ του λιμανιού) κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990 από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και την τότε ΕΥΔΕ Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων Μείζονος Περιοχής Θεσσαλονίκης (σήμερα, ΕΥΔΕ Μακεδονίας).

Η ΕΥΑΘ παρέλαβε και συνέδεσε το δίκτυο αυτό στο αποχετευτικό της σύστημα ακαθάρτων, μέχρι όμως την περιοχή του Δενδροποτάμου, καθώς δεν είχε κατασκευαστεί ο δεύτερος κλάδος του ΚΑΑ που θα οδηγούσε τα λύματα στον βιολογικό καθαρισμό, ένα έργο αποκλειστικής ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου.  

Σε δηλώσεις του στο Status 107.7, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Ανθιμος Αμανατίδης:

«Είναι ένα έργο πολύ σημαντικό, ένα έργο περιβαλλοντικής προστασίας, και μετά από 30 χρόνια πετυχαίνουμε το αυτονόητο, δηλαδή το σύνολο των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, να καταλήγει στον βιολογικό μας».

«Το συγκεκριμένο ήταν και πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, ήταν διαχρονική διεκδίκηση των στελεχών της ΕΥΑΘ, αλλά και των προηγούμενων διοικήσεων, και πλέον, επειδή είναι και θέμα και δημόσιας υγείας, αλλά και του περιβάλλοντος, έπρεπε όλοι μαζί να συνεργαστούμε, με τη Περιφέρεια, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την Εγνατία Οδό για να πάρουμε τις κατάλληλες αδειοδοτήσεις, έτσι ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

Ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε ότι μέχρι τέλος του έτους, το έργο θα έχει γίνει.

 

Η ΕΥΑΘ με μια ματιά

Η Εταιρεία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε. (με διακριτικό τίτλο ΕΥΑΘ Α.Ε.) δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης από το 1998. Προήλθε από τη συγχώνευση των ανώνυμων εταιρειών Οργανισμός Ύδρευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε. και Οργανισμός Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε. (είχε προηγηθεί το 1997 η μετατροπή τους από ΝΠΔΔ σε Α.Ε.). Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χ.Α. από το 2001, παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης σε περισσότερους από 1,2 εκατ. πολίτες. Στον τομέα της ύδρευσης διαχειρίζεται καθημερινή κατανάλωση νερού 250.000 κ.μ., 510.000 υδρόμετρα και ένα δίκτυο διανομής μήκους 2.700 χλμ. Στον τομέα της αποχέτευσης επεξεργάζεται καθημερινά 190.000 κ.μ. αστικών λυμάτων, σε ένα αποχετευτικό δίκτυο μήκους 1.600 χλμ. Λειτουργεί δύο εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού για αστικά λύματα και μια για βιομηχανικά. Η εταιρεία, πιστή στις αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης, παρουσιάζει σταθερά υψηλή κερδοφορία και ισχυρή ταμειακή βάση. Η αντίληψή της για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη συμπορεύεται με την επίτευξη των στρατηγικών επιχειρηματικών της στόχων, επιδιώκοντας μακροπρόθεσμα την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε περιβαλλοντικά θέματα. Οι βασικοί άξονες του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας που υλοποιεί η εταιρεία αφορούν στη φροντίδα για το περιβάλλον και ειδικά τον Θερμαϊκό κόλπο, στην υπεύθυνη στάση στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και στην πρόσβαση όλων των πολιτών σε νερό υψηλής ποιότητας.

 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…