Λίγα λεπτά πριν από τις 10:00, μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τον ουρανό της Θεσσαλονίκης. Όπως τόνισαν στο thestival.gr πηγές του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, επρόκειτο για πτήσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα οι οποίες γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Όπως εξήγησαν οι ίδιες πηγές, οι πτήσεις αυτές γίνονται και ενόψει της προετοιμασίας των ενόπλων δυνάμεων για τη μεγάλη, πολυεθνική αεροπορική άσκηση “Ηνίοχος 2026”, που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με το πρόγραμμα μάλιστα, η προετοιμασία της άσκησης πραγματοποιείται το διάστημα 2-8 Μαρτίου . Η φάση εκτέλεσης της άσκησης τοποθετείται στο διάστημα 9 – 20 Μαρτίου ενώ η φάση αναδίπλωσης θα γίνει από 21 έως 23 Μαρτίου.
Επιπλέον, πρόκειται να συμμετάσχει ένας μεγάλος αριθμός αεροπορικών δυνάμεων από συμμαχικές και φίλιες Χώρες, όπως:
- Γαλλία με Μ-2000D και E3F
- Σλοβενία με PC-9
- Κύπρος με AW-139
- Αλβανία με AS-532
Επιπρόσθετα, η Πολωνία θα συμμετάσχει με Ειδικές Δυνάμεις, ενώ η Γεωργία, η Σερβία, η Κροατία και η Ινδία θα αποστείλουν ομάδα παρατηρητών.
