Σύντομη αλλά ουσιαστική ήταν η συνάντηση που είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης με την Ευρωπαία Εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι, διάρκειας περίπου 35 λεπτών, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αθήνα για το Φόρουμ των Δελφών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το ζήτημα της ανανέωσης της θητείας τριών εντεταλμένων ευρωπαίων εισαγγελέων στην Ελλάδα, καθώς και η αύξηση των θέσεων κατά τρεις επιπλέον, αίτημα που είχε τεθεί από την Κοβέσι σε προηγούμενη συνάντηση και έχει ήδη γίνει αποδεκτό.

Στη συνάντηση, η οποία σύμφωνα με πηγές πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, η επικεφαλής των εντεταλμένων ευρωπαίων εισαγγελέων στη χώρα, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ελένη Καρκαμπούνα, καθώς και ο εισαγγελέας Αντώνης Παπαματθαίου.

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι τα ζητήματα που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αντιμετωπίστηκαν, ενώ πληροφορίες επισημαίνουν ότι η Κοβέσι ζήτησε ενημέρωση για τον χρόνο συνεδρίασης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, που θα αποφασίσει για την ανανέωση της θητείας των τριών εισαγγελέων.

Η ίδια φέρεται να υπενθύμισε ότι το Κολλέγιο των Ευρωπαίων Εισαγγελέων έχει ήδη ταχθεί υπέρ της ανανέωσης της θητείας των συγκεκριμένων λειτουργών, με κυβερνητικές πηγές να θέτουν ζήτημα ως προς τη διαδικασία, διερωτώμενες γιατί ζητήθηκε εκ νέου σχετική τοποθέτηση.

Την ίδια στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων, καθώς έχουν υποβληθεί εννέα αιτήσεις για τις υφιστάμενες θέσεις, ενώ παράλληλα ανοίγουν και τρεις νέες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλυφθούν από δύο εισαγγελείς πρωτοδικών και έναν εφετών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν έγινε αναφορά στο άρθρο 86 του Συντάγματος, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε το ζήτημα επιτάχυνσης των διαδικασιών όταν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, με την κυβέρνηση να εξετάζει σχετική νομοθετική παρέμβαση. Παράλληλα, συζητήθηκε και το θέμα των δικογραφιών που, σύμφωνα με την κυβερνητική πλευρά, διαβιβάζονται τμηματικά.

Παρά τον «θόρυβο» γύρω από τις υποθέσεις, η Κοβέσι δεν φέρεται να εξέφρασε δυσαρέσκεια, ενώ κατά την άφιξή της στο υπουργείο σημείωσε ότι στόχος της επίσκεψης είναι να διαπιστωθεί η πρόοδος σε σχέση με δεσμεύσεις που είχαν δοθεί, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω τοποθετήσεων τις επόμενες ημέρες.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…