Ζαλίζει η αύξηση τιμών ενοικίασης των φοιτητικών κατοικιών στη Θεσσαλονίκη, καθώς σε μια δεκαετία από τα 4,8 ευρώ ανά τ.μ. το 2017 σκαρφάλωσε στα 10,9 ευρώ το 2026, καταγράφοντας… ιλιγγιώδη άνοδο που αγγίζει το 127%. Η πρώτη σημαντική άνοδος εμφανίζεται το διάστημα 2021-2023, όποτε από τα 6 ευρώ ανά τ.μ. εκτοξεύτηκε στα 8,5. Σημειώνεται πως το διάστημα 2025 -2026 οι τιμές μίσθωσης των φοιτητικών διαμερισμάτων ενισχύθηκαν κατά 8,1%, ποσοστό αύξησης αντίστοιχο με αυτό των εν λόγω ακινήτων στην Πάτρα. Αποτελεί, δε, τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των δημοφιλών φοιτητουπόλεων της χώρας.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η πανελλαδική αύξηση για τα εξεταζόμενα ακίνητα στη δεκαετία διαμορφώθηκε σε 128%, ενώ στο διάστημα 2025-2026 σε 7,3%. Στη δεκαετία η τιμή του τ.μ. για φοιτητικές κατοικίες στην Αθήνα κατέγραψε εξαιρετικά υψηλή αύξηση κατά 164%, από 4,8 ευρώ εκτινάχθηκε σε 12,8 ευρώ, ενώ στην τελευταία διετία η αύξηση ήταν 5,9%.
Τη… μικρότερη αύξηση τιμών στη δεκαετία (84%) αλλά και την τελευταία διετία (6,9%), εμφανίζει η Κομοτηνή. Η τιμή του τ.μ. το 2017 διαμορφωνόταν σε 4,9 ευρώ ενώ πλέον είναι στα 9,1 ευρώ.

Τα ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της Goaxis που βασίστηκε στη συλλογή στοιχείων μέσω αγγελιών που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο, για έξι μεγάλες φοιτητικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλος, Ηράκλειο) στο διάστημα του Ιουνίου – Ιουλίου 2026. Στόχος ήταν να εξαχθούν συμπεράσματα για φοιτητικές πόλεις που εκπροσωπούν μεγάλα, αλλά και διαφορετικά διαμερίσματα της χώρας (Αττική, Μακεδονία, Κρήτη, Πελοπόννησος, Θεσσαλία και Θράκη).
Η ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των συγκριτικών στοιχείων βασίστηκε αποκλειστικά σε τρέχουσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης παλαιών, μη ριζικά ανακαινισμένων διαμερισμάτων, δίχως αποθήκη και θέση στάθμευσης.
Όλες οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης του δείγματος δεν περιλαμβάνουν κοινόχρηστες ή άλλες δαπάνες.
Η έρευνα βασίστηκε σε αναζήτηση διαμερισμάτων που προκαλούν το ενδιαφέρον των φοιτητών, ήτοι δυάρια ή γκαρσονιέρες απολύτως τυπικής κατασκευής, που δεν διαθέτουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ή εξαιρετικά προνομιακή θέση.
Γερασμένες κατοικίες
Από πλευράς ηλικιών, τα πιο …ηλικιωμένα φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, με διάμεση ηλικία τα 56 έτη. Ακολουθεί η Αθήνα με μέση ηλικία τα 51 έτη, η Πάτρα με 29 έτη, η Κομοτηνή με 27 έτη και ο Βόλος με 23 έτη. Την μικρότερη μέση ηλικία καταγράφει το Ηράκλειο Κρήτης με 20 έτη.
Τα μεγαλύτερα σε επιφάνεια φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Κομοτηνή με μέση επιφάνεια τα 40τμ. Ακολουθεί η Αθήνα και ο Βόλος με 34τμ. και η Πάτρα με 33τμ.
Ανισορροπία ζήτησης - προσφοράς
Σύμφωνα με την έρευνα καταγράφεται «εντυπωσιακή αύξηση των τιμών ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων και στις έξι περιοχές μελέτης καθώς η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης φαίνεται να διευρύνεται. Η απουσία νέων κατασκευών προσιτού επιπέδου ενοικίασης και το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά και η πώληση μέσω του προγράμματος Golden Visa επιδρούν εξαιρετικά αρνητικά στην προσφορά φοιτητικών διαμερισμάτων».
Πάντως, όπως αναφέρεται στην έρευνα «όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε περιορισμένη επίπλωση διαμερισμάτων για να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Καθώς οι φοιτητές αρχίζουν και επιλέγουν το αντικείμενο των σπουδών τους με βάση την έδρα του Πανεπιστημίου και όχι το γνωστικό αντικείμενο, η ζήτηση στο μέλλον αναμένεται να ενταθεί κοντά στα μεγάλα πανεπιστήμια και να μειωθεί στις μικρότερες πόλεις. Η πλειοψηφία επιλέγει να ενοικιάσει όσο το δυνατόν παλαιότερα διαμερίσματα, ενώ καταγράφεται αύξηση των φοιτητών που επιλέγουν να συγκατοικήσουν για να επιμερίζονται τα έξοδα. Αποτέλεσμα είναι τα μεγαλύτερα διαμερίσματα να εμφανίζουν σταδιακά χαμηλότερο ρίσκο διάθεσης».
