Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία to the point για λογαριασμό του emakedonia.gr σχετικά με την Black Friday, η αγορά της Θεσσαλονίκης δεν θα πρέπει να περιμένει και πολλά πράγματα σήμερα. Όπως φαίνεται, οι Θεσσαλονικείς αντιμετωπίζουν μάλλον αδιάφορα τον συγκεκριμένο, έτσι κι αλλιώς ξενόφερτο θεσμό, ενώ και τα διαθέσιμα εισοδήματα δεν επιτρέπουν μεγάλα ανοίγματα, ενόψει και της προγραμματισμένης κατανάλωσης που κάνουν τα νοικοκυριά τις μέρες των γιορτών.
Η έρευνα ήταν τηλεφωνική, έγινε στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, σε δείγμα 806 ατόμων, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας άνω των 17 ετών, το χρονικό διάστημα από 24 έως 26 Νοεμβρίου.
Είναι ενδεικτικό ότι περίπου έξι στους δέκα, ποσοστό 59,1% δηλώνει ότι αδιαφορεί για την Black Friday, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις αναφέρει ότι την προσεγγίζει «από περιέργεια, αναζητώντας προσφορές». Ενθουσιασμένο από τον θεσμό δηλώνει μόλις το 7,4%, ενώ υπάρχει και ένα 3% που δηλώνει ότι αγχώνεται μήπως δεν προλάβει την προσφορά.
Περισσότερο αδιάφοροι εμφανίζονται οι άνω των 65 (72,2%), αλλά και οι ηλικίες 25-34 (61,1%), καθώς και όσοι δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμη και τις βασικές ανάγκες τους (66,7%). Στον αντίποδα, μεγαλύτερο ενθουσιασμό (11,6%) εκφράζουν οι νέοι 17-24 και όσοι ζουν άνετα και μπορούν να αποταμιεύουν (12,8%).
Μισοί μισοί
Στο ερώτημα «Τι άποψη έχετε συνολικά για το θεσμό της Black Friday;» οι Θεσσαλονικείς φαίνονται μοιρασμένοι. Συγκεκριμένα, το 39,1% δηλώνουν θετικοί και μάλλον θετικοί απέναντι σε αυτόν το θεσμό, ενώ αρνητικά και μάλλον αρνητικά το βλέπει το 37,7%. Σχεδόν ένας στους τέσσερις, ποσοστό 23,3% δεν παίρνει θέση.
Τα υψηλότερα ποσοστά αποδοχής (53,1%) συναντώνται στην ηλικιακή ομάδα 55-64 και τα χαμηλότερα στις ηλικίες 17-34. Όσον αφορά το φύλο, οι γυναίκες διάκεινται περισσότερο ευνοϊκά σε ποσοστό 44,1%, σε σχέση με τους άνδρες (34%).
Η στάση των πολιτών απέναντι στην Black Friday σχετίζεται ασφαλώς και με τις οικονομικές τους δυνατότητες γι’ αυτό και τα υψηλότερα ποσοστά αποδοχής (52,3%) είναι μεταξύ όσων δηλώνουν ότι «ζούμε άνετα και μπορούμε να αποταμιεύουμε», ενώ τα χαμηλότερα (μόλις 20%) αφορά όσους λένε πως «δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε τις βασικές μας ανάγκες».
Περισσότεροι από τους μισούς (55,2%) πιστεύουν ότι η Black Friday «προωθεί τον υπερκαταναλωτισμό, ενώ άλλο ένα 30,5% θεωρεί ότι «είναι ένας ξένος θεσμός και κακώς βρίσκεται στην Ελλάδα». Στον αντίποδα το 37,1% δηλώνει ότι «είναι μια ευκαιρία να αγοράσεις πιο οικονομικά κάτι που χρειάζεσαι», το 27,6% θεωρεί ότι «βρίσκεται σε καλή περίοδο για δώρα Χριστουγέννων» και το 16,7% πιστεύει πως «προάγει τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό που είναι καλό για τον καταναλωτή».
Δείτε περισσότερα στην emakedonia.gr
