Μυστικό σχέδιο για Ουκρανία στα πρότυπα της Γάζας. 

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ρωσίας έχουν συντάξει μυστικά ένα νέο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, το οποίο θα απαιτεί από το Κίεβο να παραδώσει εδάφη και να περιορίσει σημαντικά το μέγεθος του στρατού του, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, ενώ ρωσικά drone και πυραυλικές επιθέσεις προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 27 ανθρώπων στην πόλη Τερνόπιλ της Ουκρανίας .


Το σχέδιο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες εκπονήθηκε από τον απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, και τον σύμβουλο του Κρεμλίνου, Κιρίλ Ντμίτριεφ, θα επιβάλει δρακόντεια μέτρα στην Ουκρανία, τα οποία θα δώσουν στη Ρωσία άνευ προηγουμένου έλεγχο επί της στρατιωτικής και πολιτικής κυριαρχίας της χώρας. Το σχέδιο είναι πιθανό να θεωρηθεί ως παράδοση από το Κίεβο.

Οι δύο άνδρες έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό αλλά ανεπίσημο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, και δεν είναι σαφές εάν η κυβέρνηση Τραμπ έχει υποστηρίξει επίσημα το σχέδιο.

Η Financial Times και το Reuters ανέφεραν ότι η πρόταση θα απαιτούσε από την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη που ελέγχει στην ανατολική πλευρά της χώρας και να μειώσει κατά το ήμισυ το μέγεθος του στρατού της, όροι που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν ως απαράδεκτους. Άλλοι όροι περιλαμβάνουν τον περιορισμό της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας και των κατηγοριών όπλων που χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός.

Το σχέδιο των 28-σημείων, το οποίο φαίνεται να είναι εμπνευσμένο από μια παρόμοια πρόταση που ανέπτυξε η κυβέρνηση Τραμπ για να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα, αναφέρθηκε για πρώτη φορά την Τρίτη από το Axios. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε στο αίτημα του Guardian για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πρόταση.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο, το πρακτορείο Reuters και οι FT, το ειρηνευτικό σχέδιο περιλαμβάνει:

-αναγνώριση της Κριμαίας και των άλλων εδαφών που έχει καταλάβει η Μόσχα
-παραχώρηση του υπόλοιπου τμήματος του ανατολικού Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένων των εδαφών που ελέγχονται από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις
-τη μείωση του ουκρανικού στρατού σε 400.000 άτομα (κατά το ήμισυ)
-την εγκατάλειψη βασικών κατηγοριών όπλων
-την άρνηση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας

Δημοσίευμα των FT αναφέρει επίσης πως στο πλαίσιο των Ηνωμένων Πολιτειών περιλαμβάνονται και πολιτικά αιτήματα όπως:

-αναγνώριση της ρωσικής ως επίσημης γλώσσας του Ουκρανικού κράτους
-χορήγηση επίσημου καθεστώτος στο τοπικό παράρτημα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας
-Το σχέδιο παρουσιάστηκε από τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, σε συνάντηση με τον επικεφαλής του Ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, Ρουστέμ Ούμεροφ.

Αξιωματούχοι του Κιέβου δήλωσαν στους FT ότι το σχέδιο ανταποκρίνεται σχεδόν πλήρως στις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του Κρεμλίνου και είναι απαράδεκτο για την Ουκρανία χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε την Τετάρτη ότι, παρά τη συνεχιζόμενη επικοινωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έχουν σημειωθεί νέες εξελίξεις σχετικά με πιθανό σχέδιο ειρήνης για την Ουκρανία.

Απαντώντας στα δημοσιεύματα που αφορούν το αμερικανικό σχέδιο ειρήνευσης, ο Πεσκόφ επισήμανε πως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί η απαιτούμενη προεργασία για την πραγματοποίηση νέας συνάντησης κορυφής.

Ζελένσκι: Μόνο ο Τραμπ μπορεί να τελειώσει τον πόλεμο

Ο πρόεδρος Ζελένσκι, δήλωσε ότι η ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να παραμείνει αποτελεσματική προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία.

«Το κύριο για να σταματήσει η αιματοχυσία και να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη είναι να συνεργαζόμαστε με όλους τους εταίρους μας και να παραμένει η αμερικανική ηγεσία αποτελεσματική και ισχυρή», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram μετά τις συνομιλίες στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι βρίσκεται κοντά σε μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά οι προτάσεις της έχουν αποτύχει επειδή ικανοποιούσαν τις περισσότερες απαιτήσεις της Ρωσίας, ενώ θα απαιτούσαν από το Κίεβο να κάνει οδυνηρές παραχωρήσεις.

Την Τετάρτη το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, φάνηκε να ανταποκρίνεται στις αναφορές για το σχέδιο, λέγοντας ότι μια διαρκής ειρήνη θα απαιτούσε «και οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε δύσκολες αλλά απαραίτητες παραχωρήσεις».

« Γι’ αυτό και συνεχίζουμε να καταρτίζουμε έναν κατάλογο πιθανών ιδεών για τον τερματισμό αυτού του πολέμου, με βάση τις απόψεις και των δύο πλευρών της σύγκρουσης», έγραψε ο Ρούμπιο στο X.

Οι διαρροές των αναφορών συνέπεσαν με την έναρξη μιας μαζικής επίθεσης της Ρωσίας στη δυτική Ουκρανία, με στόχο πολλά πολυώροφα κτίρια στην πόλη Τερνόπιλ, καθώς και ενεργειακές εγκαταστάσεις στο Ιβάνο-Φρανκίβσκ και στο Λβιβ. Η Ρωσία έχει ξεκινήσει μια συστηματική εκστρατεία για την καταστροφή των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας πριν από τον χειμώνα.

Ο Ολέγκ Χρυτσίσιν, που ζει στον έκτο όροφο ενός από τα κατεστραμμένα πολυκατοικία στο Τερνόπιλ, είπε ότι ο καπνός έκοψε αμέσως τις οδούς διαφυγής, αφήνοντάς τον παγιδευμένο στο σπίτι του.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι 27 άτομα, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, σκοτώθηκαν στην επίθεση, ενώ άλλα 73 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων 15 παιδιά.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη, σε μια προσπάθεια, όπως είπε, να «αναζωογονήσει τις διαπραγματεύσεις» και να εξασφαλίσει μια «δίκαιη ειρήνη» για την Ουκρανία, προέτρεψε τους συμμάχους του Κιέβου να εντείνουν την πίεση προς τη Ρωσία για να τερματίσει την εισβολή της που διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια, μεταξύ άλλων με την παροχή περισσότερων πυραύλων αεράμυνας.

«Κάθε απροκάλυπτη επίθεση κατά της καθημερινής ζωής δείχνει ότι η πίεση προς τη Ρωσία είναι ανεπαρκής», έγραψε ο Ζελένσκι στο X. «Αποτελεσματικές κυρώσεις και βοήθεια προς την Ουκρανία μπορούν να αλλάξουν αυτή την κατάσταση».

Οι πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει τους τελευταίους μήνες ως αποτέλεσμα των μαξιμαλιστικών απαιτήσεων της Ρωσίας. Ο Ζελένσκι αναμένεται να συναντήσει μια ανώτερη αντιπροσωπεία Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων την Πέμπτη.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντάνιελ Ντρίσκολ, έφτασε στο Κίεβο την Τετάρτη για να πραγματοποιήσει συνομιλίες με Ουκρανούς αξιωματούχους και να «συζητήσει τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου», ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία σε δήλωσή της.

Το Κίεβο και η Μόσχα δεν έχουν πραγματοποιήσει άμεσες διαπραγματεύσεις από το καλοκαίρι, και οι προσπάθειες για την αναβίωση της διπλωματικής οδού έχουν σε μεγάλο βαθμό παγώσει από την τελευταία συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αλάσκα τον Αύγουστο.

Παρά τις δηλώσεις του Κρεμλίνου ότι είναι ανοιχτό σε συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου, η Μόσχα δεν έχει δείξει καμία προθυμία να μειώσει τις εκτεταμένες απαιτήσεις της.

Ο Ζελένσκι βρίσκεται σε μια όλο και πιο δύσκολη θέση τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο πεδίο της μάχης. Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα στην στρατηγικής σημασίας πόλη Ποκρόφσκ και συνεχίζουν να προωθούνται σε άλλα μέρη του μετώπου, ενώ ένα διευρυνόμενο σκάνδαλο διαφθοράς στον ενεργειακό τομέα έχει εξελιχθεί στην πιο σοβαρή πολιτική κρίση της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε την Τετάρτη ότι έχει σημειωθεί κάποια σημαντική πρόοδος. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν καινοτομίες σχετικά με αυτό που μπορούν να σας αναφερθούν», είπε.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι δεν γνωρίζει καμία νέα ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ. Η εκπρόσωπός του, Μαρία Ζαχάροβα, είπε ότι η Μόσχα δεν έχει λάβει κανένα σχέδιο συμφωνίας για την Ουκρανία «τέτοιου επιπέδου» από την Ουάσιγκτον.

«Εάν η αμερικανική πλευρά είχε υποβάλει προτάσεις, αυτές θα είχαν κοινοποιηθεί μέσω των καθιερωμένων διπλωματικών διαύλων μεταξύ των δύο χωρών μας», είπε.

Πηγή: Reuters, FT, theguardian.com

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…