Κλειστός για το κοινό θα παραμείνει από αύριο και μέχρι νεωτέρας ο Ζωολογικός Κήπος του δήμου Θεσσαλονίκης στον Κέδρινο Λόφο, ύστερα από την ανίχνευση θετικού κρούσματος βρουκέλλωσης σε κριό.


Η αναστολή λειτουργίας αποφασίστηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά από εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για λόγους πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Τι είναι η βρουκέλλωση

Η βρουκέλλωση (ή μελιταίος πυρετός) είναι λοιμώδες νόσημα που προκαλείται από το βακτήριο της βρουκέλλας. Εμφανίζεται τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο και μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο.

Χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου είναι ο κυμαινόμενος πυρετός, η νυχτερινή εφίδρωση, το ρίγος, ο λήθαργος, ο πονοκέφαλος και οι μυοσκελετικές εκδηλώσεις, όπως αρθραλγίες και μυαλγίες.

Στις πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνονται η ενδοκαρδίτιδα, η μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, η κερατίτιδα, η χρόνια ιριδοκυκλίτιδα και η ορχίτιδα. Συχνότερα, μπορεί να εκδηλωθεί αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, οστεομυελίτιδα ή δισκοσπονδυλίτιδα.

Το μικρόβιο μεταδίδεται κυρίως μέσω κατανάλωσης μολυσμένων ζωικών προϊόντων ή άμεσης επαφής με μολυσμένα ζώα. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι σπανιότερη και μπορεί να συμβεί μέσω μεταγγίσεων αίματος, μυελού των οστών ή θηλασμού.

Αντιμετώπιση και πρόληψη

Η θεραπεία βασίζεται στη χορήγηση αντιβιοτικών που εισδύουν στα μακροφάγα και δρουν σε όξινο ενδοκυττάριο περιβάλλον. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τον συνδυασμό δοξυκυκλίνης και ριφαμπικίνης για τουλάχιστον έξι εβδομάδες στους ενήλικες.

Βασικό μέτρο πρόληψης είναι η δήλωση όλων των κρουσμάτων που παρατηρούνται σε ζώα και η αποφυγή επαφής ή κατανάλωσης προϊόντων τους. Οι εργαζόμενοι σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας ζωικών και γαλακτοκομικών προϊόντων πρέπει να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής. Επιπλέον, η παστερίωση του γάλακτος, η σωστή συντήρησή του και η επαρκής ωρίμανση των τυροκομικών αποτελούν απαραίτητες πρακτικές για την αποτροπή της μετάδοσης.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…