Στον Status FM έχουμε κάνει δεκάδες ρεπορτάζ για την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες. Πέρα από τον μικρό αριθμό των διαθέσιμων δωματίων, η κατάστασή τους δεν είναι και η καλύτερη. Να υπενθυμίσουμε πως πριν λίγους μήνες έπεσε ασανσέρ ενώ για μήνες δεν λειτουργούσε κανένα ασανσέρ σε καμία εστία.
Ο πολιτικός επιστήμονας και σύμβουλος Επικοινωνίας Αλέξανδρος Παπουτσής εξέφρασε μια άποψη πολύ ενδιαφέρουσα. Ποιος όμως θα έχει τα κουράγια να τα βάλει με κάποιους που ενώ δηλώνουν αναρχικοί, είναι στην πραγματικότητα κατεστημένο; Και ποιος θα τα βάλει με τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα του real estate;
Διαβάστε το άρθρο:
Ένα βασικό χαρακτηριστικό της Θεσσαλονίκης, από τα μεταπολεμικά χρόνια ακόμη, είναι πως πρόκειται για μια πόλη που φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό φοιτητών και σπουδαστών. Αυτή η πραγματικότητα την έχει εν πολλοίς διαμορφώσει σε πλείστα όσα πεδία –προς το θετικό πάντοτε. Ήταν και παραμένει μια πόλη νεανική, με παλμό, με σφυγμό, με ευκαιρίες και δυνατότητες στον τομέα της διασκέδασης, της ψυχαγωγίας, της εστίασης, του πολιτισμού. Το να κυκλοφορούν στους δρόμους σου δεκάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι, με όνειρα, βλέψεις, φιλοδοξίες, όρεξη για ζωή και τόλμη είναι μια ζωογόνος και προωθητική δύναμη που δεν συγκρίνεται με πολλές άλλες. Ακόμη και στο πολιτικό πεδίο, είναι καταλύτης αλλαγών, διεκδικήσεων, πολιτικοποίησης –που και αυτή είναι οξυγόνο και απολύτως αναγκαία– ιδιαίτερα όταν το πολιτικό μας σύστημα εμφανίζει μια δομική στενότητα. Με δυο λόγια, η Θεσσαλονίκη είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική «φοιτητούπολη» της Ελλάδας. Η ύπαρξη δεκάδων χιλιάδων φοιτητών –πάνω από 100.000 αν βάλουμε μαζί ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΔΙΠΑΕ και τις σχολές που συνδέονται με την πόλη– δεν είναι απλώς ένα στατιστικό. Είναι ένας τεράστιος κοινωνικός, οικονομικός και πολιτισμικός παράγοντας που διαμορφώνει το πρόσωπο της πόλης καθημερινά. Πολλοί και πολλές περνάνε από εδώ και παρά την αίσθηση της «μεταβατικότητας» -μιας και δεν επιλέγουν να μείνουν εδώ (και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί κάποτε πιο σοβαρά και με σχέδιο)- αφήνουν το αποτύπωμά τους και κουβαλούν την ανάμνησή της στο μέλλον και στον μελλοντικό τόπο εγκατάστασής τους.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη voria.gr
