«Στον τομέα της πρόληψης είδαμε πολλά ακαθάριστα οικόπεδα, στην προσπάθεια κατάσβεσης μικρή συνδρομή, και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής άκουσα τον Δήμαρχο κ. Πελετίδη να ενθαρρύνει τους πολίτες να μην εφαρμόσουν τις οδηγίες του 112 κάτι που θεωρώ εγκληματικό και επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια» κατήγγειλε ο υπουργός.
Ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν καεί πάνω από 100.000 στρέμματα, ενώ σημείωσε ότι υπήρξαν κακόβουλες ενέργειες, καθώς κάποιοι ήθελαν η φωτιά να μπει στην Πάτρα.
«Δεν θα επιτρέψουμε καμία αμφισβήτηση στο 112», επισήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, ενώ αναφέρθηκε και στον αυξημένο αριθμό πυροσβεστών.
Επιπλέον, υπενθύμισε ότι πλέον ισχύουν αυξημένες ποινές για εμπρησμούς.
Τέλος, αναφέρθηκε και στα fake news που κυκλοφόρησαν, όπως τις φήμες για νεκρό, καταστροφή της ΒΙΠΕ Πάτρας και φωτιά μέσα στον αστικό ιστό.
Σημειώνεται ότι στις 20 Αυγούστου ο ΓΓ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα επισκεφθεί πυρόπληκτες περιοχές στην Αχαΐα
Αναλυτικότερες δηλώσεις του Γ. Κεφαλογιάννη
«Να ευχαριστήσω θερμά τις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, τους εθελοντές πυροσβέστες και τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το ΕΚΑΒ και όλους όσοι έχουν δώσει τιτάνια μάχη τα τελευταία 24 ώρα.
Ο κρατικός μηχανισμός από άκρη σε άκρη κλήθηκε να διαχειριστεί εκατοντάδες μέτωπα σε όλη την Ελλάδα.
Αυτή τη στιγμή διανύουμε το δεύτερο πιο δύσκολο καλοκαίρι βάσει πυρομετεωρολογικών συνθηκών σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σφοδρές πυρκαγιές με μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπισή τους σε ολόκληρη την Μεσόγειο όπως είδαμε στην Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, την Αλβανία, την Γαλλία, την Τουρκία.
Οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα δυσμενείς: η ατμόσφαιρα παραμένει ξηρή από την προηγούμενη Πέμπτη, οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές και οι άνεμοι πνέουν θυελλώδεις με ριπές που φτάνουν έως και τα 9 μποφόρ.
Έως τώρα είχαμε 6 ημέρες με κόκκινο συναγερμό και 29 ημέρες με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Σε τέτοιες συνθήκες, ακόμη και μια σπίθα αρκεί για να ξεσπάσει ανεξέλεγκτη πυρκαγιά. Πρόκειται για μια συγκυρία καιρικών και γεωγραφικών παραγόντων που δεν επιτρέπουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.
Δευτέρα και Τρίτη εκδηλώθηκαν πάνω από 150 νέες αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα Ιδιαίτερα μας απασχολήσαν πολλαπλά μέτωπα στη δυτική Ελλάδα γεγονός που απαίτησε διασπορά δυνάμεων για την αντιμετώπισή τους. Κατά μέσο όρο το Πυροσβεστικό Σώμα καλείται να διαχειριστεί περίπου 40 πυρκαγιές ανά ημέρα, με τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός να ανέρχεται πάνω από 70 ημερησίως.
Εξ αυτών, μεγάλες ήταν οι πυρκαγιές σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Φιλιππιάδα, Αχαΐα, Άρτα, Πρέβεζα, Βόνιτσα, Αιτωλικό και Χίο.
Με τα έως τώρα δεδομένα από το σύστημα Copernicus οι πληγείσες εκτάσεις για Ζάκυνθο, Αχαΐα, Χίο και Φιλιππιάδα προσεγγίζουν τα 100.000 στρέμματα με πολύ μικρό ποσοστό καμένου δάσους.
Στην Αχαΐα συγκεκριμένα, η πρώτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Ίσωμα, όπου διερευνώνται τα αίτια. Ακολούθησαν ενάρξεις στα Δεμένικα και το Πλατάνι οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα καθώς και στα Συχαινά, ενώ είχαμε και απόπειρα στην περιοχή Βούντενη.
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις έως και αποδείξεις κακόβουλων ενεργειών που οδήγησαν σε αυτές τις πυρκαγιές. Δυστυχώς φάνηκε ότι κάποιοι ήθελαν η φωτιά να μπει μέσα στην Πάτρα, με καταστροφικές συνέπειες, την ίδια ώρα που οι κύριες δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούσαν στο Δυτικό μέτωπο.
Σε αυτό το σημείο, θέλω να ευχαριστήσω ξανά θερμά τους πυροσβέστες, τους εθελοντές πυροσβέστες και την Πολιτική Προστασία, την Περιφέρεια, την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα που απέτρεψαν τα σχέδια αυτά. Η κλιματική κρίση από μόνη της απαιτεί μία ριζική αλλαγή δόγματος από την πλευρά όλων και αυτό κάνουμε. Δεν πρόκειται όμως να ανεχθούμε σε καμία περίπτωση οποιονδήποτε θέτει σε ακραίο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και φυσικό περιβάλλον».
