Την δικαστική οδό παίρνει πλέον η υπόθεση με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, με προφανείς τις δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομική ζωή του νομού.

Στο κάδρο των ερευνών μπαίνει το θυρόφραγμα που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί και τη μοναδική διέξοδο στον Παγασητικό.

Για ποιες είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα νεκρά ψάρια που έχουν κατακλύσει τον Παγασητικό κόλπο, στην περιοχή του Βόλου, μίλησε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3, ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φυτιάνος.

«Θα το χαρακτήριζα σαν μια τοπική περιβαλλοντική καταστροφή. Υπάρχουν συνέπειες και περιβαλλοντικές και κοινωνικές. Έχουν πληγεί άτομα που ασχολούνται με τον τουρισμό και με την εστίαση. Τα ψόφια ψάρια αρχίζουν και αποσυντίθενται στο νερό, λίγο αργότερα από ότι στη στεριά. Από τη στιγμή που αποσυντίθενται αρχίζουν και αναπτύσσονται μικροοργανισμοί», όπως ανέφερε και πρόσθεσε αναφορικά με το αν μπορεί κανείς να κολυμπήσει σε αυτά τα νερά, καθώς και αν συνίσταται η ταφή αυτών των ψαριών.

«Με τίποτα…Εκτός από το κολύμπι και για την αλιεία πρέπει να υπάρχουν σαφείς αποφάσεις, κατόπιν ελέγχων, αν θα μπορέσει να ξεκινήσει και πάλι η αλιεία. Παράλληλα η ταφή των ψαριών αποτελεί μια υγειονομική βόμβα, αυτά αποσυντίθενται και με τα νερά των βροχών καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Συνιστάται η καύση, τέτοιος καυστήρας υπάρχει στη Λάρισα. Ταφή σε καμία περίπτωση. Αυτό που με στενοχωρεί όμως είναι ότι είπαν δε δούλευε το αντλιοστάσιο της Πέτρας, για αυτό και δεν μπορούσαν να κλείσουν το θυρόφραγμα. Μέσα σε ένα βράδυ βρέθηκαν όμως και τα χρήματα και είπαν ότι θα το κλείσουν. Δρούμε κάπως στη χώρα μας, πυροσβεστικά», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Φυτιάνος.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…