Ρεκόρ έκανε η Μιμή Ντενίστη στην τελετή απονομής των 13ων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης 2024, που διοργάνωσε ο πολιτιστικός ιστότοπος Κουλτουρόσουπαστο θέατρο Αυλαία.

Με την παρουσία πλήθος κόσμου και πολλών επώνυμων καλεσμένων τιμήθηκαν άνθρωποι του θεάτρου σε 19 βασικές κατηγορίες και παράλληλα για την καλλιτεχνική της προσφορά τιμήθηκε η Μιμή Ντενίση.

Μια βραδιά που δεν είχε καμιά σχέση με τις άλλες καθώς όλη η Τελετή Απονομής είχε… ρόλο και χαρακτήρες. Σε κείμενο γραμμένο από την Καλλιόπη Στασινοπούλου, η χαρισματική ηθοποιός Σοφία Καλεμκερίδου δεν παρουσίασε απλά, αλλά υποδύθηκε 2+1 ρόλους ανατρέποντας τα δεδομένα και όλες τις συμβατικές σε αυτές τις περιστάσεις τελετές προσφέροντας μια εντελώς διαφορετική ροή που είχε ανατροπές και φυσικά, χαριτωμένα ευτράπελα, σκηνοθετημένα από τον Κρίτωνα Ζαχαριάδη.

Μεγάλη θριαμβεύτρια ήταν η άκρως επιτυχημένη καλλιτεχνικά και εισπρακτικά παράσταση «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη» της Μιμής Ντενίση, που σάρωσε τα βραβεία κατακτώντας επτά, αριθμό ρεκόρ για τον θεσμό αφού είναι τα περισσότερα που έχουν δοθεί ποτέ σε μια παράσταση.

Συγκεκριμένα απέσπασε τα βραβεία: Καλύτερη παράσταση 2024, Α΄ Γυναικείου (Μιμή Ντενίση), Κειμένου (Μιμή Ντενίση), Σκηνικά (Μανώλης Παντελιδάκης), Κοστούμια (Χαρά Τσουβαλά), Μουσική (Αντρέας Κατσιγιάννης), Φώτα (Αργύρης Θέος). 

Τη Μιμή Ντενίση προλόγισε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Χρίστος Γαλιλαίας, ο οποίος στο πρόσφατο διάστημα της συνεργασίας τους δήλωσε πως διαπίστωσε μια χαρισματική γυναίκα, μια άψογη επαγγελματία και κυρίως μια ταπεινή γυναίκα.


Καταχειροκροτούμενη  ανέβηκε να το παραλάβει συγκινημένη. Αναφερόμενη κυρίως στην περίοδο της «Σμύρνης» που κρατά 10 και πλέον χρόνια μετέφερε το κλίμα, τη συγκίνηση και την μεγάλη αγάπη που δέχτηκε όλα αυτά τα χρόνια τονίζοντας τέλος, τη συνέχεια που θα έχει καθώς από το φθινόπωρο θα βρίσκεται μόνιμα Θεσσαλονίκη για τα γυρίσματα διεθνούς τηλεοπτικής σειράς.


Την ίδια βαθιά συγκίνηση ένιωσε και όταν ανέβηκε άλλες δύο φορές για να παραλάβει πρώτα το βραβείο καλύτερου κειμένου από τα χέρια του Πολύβιου Στράντζαλη, Πρόεδρου Ένωσης ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στην αξία του βραβευμένου κειμένου της και πως πρέπει να αποτελεί μάθημα στα σχολεία.


Ο κορυφαίος σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας απένειμε στη Μιμή Ντενίση το βραβείο για την καλύτερη παράσταση της χρονιάς. Αστειευμένος της ανέφερε να μην κάνει το κόπο να κατεβεί στη σκηνή του θεάτρου Αυλαία καθώς με τόσα βραβεία θα ήταν καλύτερα να έμενε μόνιμα στη σκηνή αποφεύγοντας το πήγαινε – έλα!  Μαζί θυμήθηκαν με συγκίνηση την πρώτη τους συνεργασία που ήταν στη θρυλική «Θεοδώρα», μια τεράστια επιτυχία που και αυτή έχει μείνει στο πάνθεον των πολυσυζητημένων παραστάσεων.

Τρία ερμηνευτικά βραβεία κέρδισε το η εξαίρετη δουλειά της Σοφίας Καραγιάννη «…καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς». Μετά την «Πανούκλα» (και αυτή η παράσταση βραβευμένη το 2022 στα ΘΒΘ), ο αξιαγάπητος Ιωσήφ Ιωσηφίδης κατέκτησε το βραβείο  Α’ Ανδρικού ρόλου και Κωνσταντίνος Πασσάς για το Β΄ Ανδρικό. Ο μεν πρώτος το αφιέρωσε στην ομάδα () που έχουν δημιουργήσει με τη σύζυγό του και τη βαθιά σχέση που έχει όλος ο θίασος μαζί, στην καταγωγή του που είναι από τη Νάουσα αλλά και στους γονείς του που παραβρίσκονταν στο θέατρο, ενώ μεγάλη συγκίνηση για τον Κ. Πασσά που στα τόσα χρόνια καριέρας αυτό ήταν το πρώτο του βραβείο δηλώνοντας πως ποτέ δεν είναι αργά και πως όλοι οι κόποι κάποια στιγμή πραγματοποιούνται. Τις απονομές έκαναν αντίστοιχα η ηθοποιός Αλεξάνδρα Παλαιολόγου και ο βετεράνος ηθοποιός, Νίκος Νικολάου.

«Ο Ιππόλυτος» ίσως η καλύτερη παράσταση που παίχτηκε το περσινό καλοκαίρι κατέκτησε το βραβείο σκηνοθεσίας για την σπουδαία Κατερίνα Ευαγγελάτου, δυστυχώς δεν κατάφερε να παραστεί λόγω υποχρεώσεων με το Φεστιβάλ Αθηνών όπου κρατά τα σκήπτρα ως Καλλ. Διευθύντρια στέλνοντας ευχαριστήριο βίντεο με την ευχή του χρόνου να βρίσκεται κοντά μας.

Το Β΄ Γυναικείου ρόλου κατέκτησε επάξια η αξιαγάπητη Αναστασία Παντούση που πραγματικά συνεπήρε στην παράσταση «Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι», ενώ η μεγάλη επιτυχία του θεάτρου Μετροπόλιταν «Η Παναγία των Παρισίων» σε σκηνοθεσία Πασχάλη Αραμπατζή, κέρδισε το βραβείο καλύτερη παιδική παράσταση της χρονιάς. Την απονομή έκαναν η ψυχοθεραπεύτρια κα Νέλη Βυζαντιάδου, μαζί με τις μικρές Φιλιώ και Κατερίνα Τσεβρετζή, που όλη τη περσινή χρονιά έβλεπαν θέατρο και μετέφεραν τις εντυπώσεις τους στη θεατρική παιδική στήλη της Κουλτουρόσουπα.

Μεγάλη χαρά, ενθουσιασμός και νιάτα πλημύρισαν τη σκηνή του θεάτρου Αυλαία σε όλες τις βραβεύσεις τοπικών κατηγοριών. Ο ανερχόμενος νεαρός ηθοποιός Κωνσταντίνος Μπάρκος κέρδισε το βραβείο Νέου Προσώπου για την συμμετοχή του στην παράσταση «Ποιος Φοβάται την Αγκαθα Κρίστι», αφιερώνοντας το  στο θέατρο του Άλλοτε που τον ανέδειξε αλλά και στους γονείς του.
Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης ομάδας κέρδισε το σχήμα που παρουσίασε πρόσφατα την παράσταση «Εικοστή ογδόη», μια σκληρή αναφορά στην τραγωδία των Τεμπών, με την σκηνοθέτιδα και δημιουργό Γενοβέφα Κτενίδου, και με όλο το θίασο επί σκηνής, να αναφέρει το σκοπό αυτής της δουλειάς ως συνέχεια που κάνουν οι οικογένειες των θυμάτων.

Ο Παύλος Δανελάτος για την παράσταση «Μένγκελε» κέρδισε το βραβείο καλύτερου Τοπικού θιάσου σε παραγωγή του θεάτρου Artbox Fargani. Τα παραπάνω έπαθλα παρέλαβαν από τα χέρια του ηθοποιού και σκηνοθέτη Σταύρου Παρχαρίδη, που πλέον κάνει σημαντική καριέρα στην Αθήνα και με γενναιοδωρία πρόσφερε στην κερδισμένη πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα για την επόμενη δουλειά τους δωρεάν πρόβες στο θέατρο Μαίοτρων.

Με συμμετοχή 21 χιλιάδων ψήφων μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, τα 3 Βραβεία Κοινού κέρδισαν:  Α΄ «Ο αδελφός μου κι εγώ», παρέλαβε η σκηνοθέτρια Βάνα Πεφάνη,  Β΄ στο «Meatball» σε σκηνοθεσία Αναστάσια και Γ΄ Βραβείο Κοινού στο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» σε σκηνοθεσία Βασίλη Τσικάρα. Παρόντες οι θίασοι παρέλαβαν τα έπαθλά τους από την θεατρόφιλη  Μαργαρίτα Οικονόμου που κληρώθηκε, ενώ τον συντονισμό βραβεύσεων είχε η Ελένη Γιαννακίδου, εκπαιδευτικός και αρθρογράφος της  “Κ”.

Τη βραδιά συνέδραμε μουσικά ο κορυφαίος μαέστρος Μιχάλης Χατζηαναστασίου, συνοδεία του τραγουδιστή Πέτρου Αθανασιάδη, ενώ μεγάλη χαρά και φυσικά θεσμική καταξίωση προκάλεσε η θέσπιση ενός νέου επάθλου από το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως αναγνώριση και καταξίωση σε ντόπιους καλλιτέχνες.

Η δραστήρια και δημιουργική Πρόεδρος κα Άννα Μυκονίου που με σθένος υποστηρίζει την ντόπια καλλιτενική κοινότητα, απένειμε στην ηθοποιό και σκηνοθέτρια  Παυλίνα Χαρέλα το νέο έπαθλο για την γόνιμη θεατρική δραστηριότητά της  μέσω του θεάτρου Σοφούλη και όχι μόνο, και κρατώντας το βαρύτιμο έπαθλο, την ευχαρίστησε  καθώς και γι’ αυτήν ήταν το πρώτη της βραβείο στην πολύχρονη καριέρα της.

Τέλος, το τιμητικό βραβείο Ερασιτεχνικού θιάσου απενεμήθη στη δραστήρια ομάδα «Όλα Καλά» που με πρωτότυπα έργα συμβάλει στο ποιοτικό ελληνικό θέατρο ενισχύοντας παράλληλα ποικίλες κοινωνικές δράσεις παιδιών. Για την πορεία τους στη σκηνή ανέβηκε ο Γιώργος Μπουρονίκος εκπροσωπώντας την ομάδα και στο τέλος γέμισε η σκηνή  με το σύνολο των μελών να χαιρετούν το κατάμεστο θέατρο.

Καινοτόμα και τα βίντεο κατηγοριών καθώς όλα τα παρουσίασαν σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως: (Βασίλης Τσικάρας, Βασίλης Κανελλόπουλος, Θανάσης Δισλής, Βαρβάρα Δουμανίδου, Γιώργος Κιμούλης, Γιώργος Περρής, Κώστας Γάκης, Τζόνυ Θεοδωρίδης, Βασίλης Παλαιολόγος, Διογένης Δασκάλου).

Η βραδιά καλύφθηκε ζωντανά από το GRD Radio και για πρώτη φορά υγειονομικά από τους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Δήμου Θέρμης.
Ακολούθησε πάρτι στο φουαγιέ του θεάτρου με την ευχή για καλό αντάμωμα στα 14α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2024.

Τα βραβεία σε αριθμούς:
«Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη»: 7 (επτά)
1. Καλύτερη παράσταση 2024 (Παραγωγή:  Γιώργος Iσαάκ).
2. Α΄ Γυναικείου (Μιμή Ντενίση)
3. Κειμένου (Μιμή Ντενίση)
4. Σκηνικά (Μανώλης Παντελιδάκης)
5. Κοστούμια (Χαρά Τσουβαλά)
6. Μουσική (Αντρέας Κατσιγιάννης)
7. Φώτα (Αργύρης Θέος).

3 (τρία)
«…καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς»:
1. Ερμηνευτικού συνόλου ( Σοφία Καραγιάννη).
2. Ιωσήφ Ιωσηφίδης (Α΄ Ανδρικού)
3. Κωνσταντίνος Πασσάς (Β΄ Ανδρικού ρόλου).

1 (ένα)
«Ιππόλυτος»:  Σκηνοθεσία (Κατερίνα Ευαγγελάτου).
 «Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι»: Β΄ Γυναικείου (Αναστασία Παντούση).
«Μένγκελε»: Καλύτερος Τοπικός θίασος.
 «Η Παναγία των Παρισίων»: Παιδική παράσταση.
«Ο αδελφός μου ο Αμαντέους»:  Α΄ Βραβείο Κοινού.
 «Meatball»: Β΄ Βραβείο Κοινού.
«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω»: Γ΄ Βραβείο Κοινού.
«Εικοστή ογδόη»:  Πρωτοεμφανιζόμενη Ομάδα (Sign Productions).
Τιμητικά βραβεία:  Μιμή Ντενίση, Ομάδα Ολα Καλά, Παυλίνα Χαρέλα (Κέντρο Πολιτισμού ΠΚΜ)

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…