Συνεχίζει τις προκλήσεις της η Άγκυρα με αφορμή την εξαγγελία από την Ελλάδα της δημιουργίας των δυο θαλασσίων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο, καθώς σήμερα πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας δηλώνουν ότι είναι σε επιφυλακή για να «προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιβάλει μονομερές καθεστώς».


Η ρητορική αυτή των πηγών του τουρκικού ΥΕΘΑ θυμίζει άλλες εποχές και είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει ειδική αναφορά σε νησίδες, νησιά και βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει αποδοθεί βάσει διεθνών συνθηκών. Πρόκειται για τα γνωστά «EGAYDAAK» που περιλαμβάνουν άνω των 100 ελληνικών νησιών και νησίδων και για πρώτη φορά εμφανίστηκαν σε Έκδοση του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου τον Αύγουστο του 1998, όπως αναφέρει το protothema.gr.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χουριέτ, πηγές του ΥΕΘΑ έδωσαν την ακόλουθη απάντηση σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την προσπάθεια της Ελλάδας να κηρύξει Θαλάσσια Πάρκα:

«Στις 8 Απριλίου 2024, ανακοινώθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα θα κηρυχθούν στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος. Το Υπουργείο Εξωτερικών μας έχει προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να κηρυχθούν και δήλωσε ότι μονομερή τετελεσμένα στο θέμα των νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί με συνθήκες (EGAYDAAK) δεν θα γίνουν αποδεκτά και δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα. Ως Υπουργείο, είμαστε σε επιφυλακή για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις μονομερείς προσπάθειες δημιουργίας καθεστώτος της Ελλάδας».

Το κλίμα που δημιουργεί η Άγκυρα με αφορμή την άσκηση ενός κυριαρχικού δικαιώματος της Ελλάδας για περιβαλλοντικούς σκοπούς βαραίνει το κλίμα ενόψει και των προγραμματισμένων επαφών για τα ΜΟΕ που προγραμματίζονται για την Δευτέρα στην Αθήνα και ρίχνει σκιές στην προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…