Διεθνής κατακραυγή για την επίθεση στο κονβόι ανθρωπιστικής Οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον επτά εργαζόμενοι της ΜΚΟ World Central Kitchen, ανάμεσά τους και ξένοι, σκοτώθηκαν σε αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε συνεχή επαφή με τις ισραηλινές δυνάμεις, ενώ συμμετείχαν στην διαδικασία παράδοσης της ανθρωπιστικής βοήθειας που έφτασε μέσω του Θαλάσσιου Διαδρόμου της Κύπρου. Σύμφωνα με την οργάνωση, τα οχήματα έφεραν το λογότυπό της και βρίσκονταν σε περιοχή όπου είχε συμφωνηθεί ότι δεν διεξάγονταν μάχες.

Μεταξύ των νεκρών είναι τέσσερις εργαζόμενοι από την Πολωνία, τη Βρετανία, την Αυστραλία κι ένας με διπλή υπηκοότητα Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τον θάνατο της Αυστραλής Ζόμι Φράνκομ, κάνοντας λόγο για μία τραγωδία που δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί. «Πρόκειται για κάποιον που προσφέρθηκε εθελοντικά να προσφέρει βοήθεια μέσω αυτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης σε ανθρώπους που υποφέρουν από τεράστιες στερήσεις στη Γάζα. Και αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», είπε ο Αλμπανέσε στους δημοσιογράφους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «τραγικό και ακούσιο» το ισραηλινό πλήγμα που σκότωσε τους επτά εργαζόμενους στην μη κυβερνητική οργάνωση World Central Kitchen στην Γάζα, αλλά πρόσθεσε ότι «τέτοια συμβαίνουν σε καιρό πολέμου».

«Το εξετάζουμε επισταμένως και βρισκόμαστε σε επαφή με τις κυβερνήσεις (των χωρών των ξένων που σκότωσε η ισραηλινή επίθεση) και θα κάνουμε τα πάντα για να μην ξανασυμβεί», δηλώνει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα.

Την άμεση διεξαγωγή έρευνας για το γεγονός ζήτησε και ο Λευκός Οίκος, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό αυτό γεγονός. Tην αναστολή της δραστηριότητας της στη Γάζα ανακοίνωσε η World Central Kitchen. Το παράδειγμά της ακολούθησε και δεύτερη αμερικανική ανθρωπιστική οργάνωση.

Ο Πέδρο Σάντσεθ από την Ιορδανία και τον προσφυγικό καταυλισμό Hussein της UNRWA όπου βρίσκεται, ζήτησε εξηγήσεις από το Ισραήλ για τον θάνατο των συνεργατών της ΜΚΟ World Central Kitchen. Αποφασισμένος να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος έως τον Ιούλιο δηλώνει ο Ισπανός πρωθυπουργός, απευθύνοντας έκκληση για άμεση και οριστική κατάπαυση του πυρός.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…