Μια μέρα στα επόμενα δύο χρόνια, όλοι στον κόσμο θα χάσουν ένα δευτερόλεπτο από τον χρόνο τους. Το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό επηρεάζεται από τους ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, καθώς το λιώσιμο των πολικών πάγων αλλάζει την περιστροφή της Γης και αλλάζει τον ίδιο τον χρόνο.

Οι ώρες και τα λεπτά που υπαγορεύουν τις μέρες μας καθορίζονται από την περιστροφή της Γης. Αλλά αυτή η περιστροφή δεν είναι σταθερή. μπορεί να αλλάξει τόσο ελαφρά, ανάλογα με το τι συμβαίνει στην επιφάνεια της Γης και στον λιωμένο πυρήνα της.

Αυτές οι σχεδόν ανεπαίσθητες αλλαγές περιστασιακά σημαίνουν ότι τα ρολόγια του κόσμου πρέπει να ρυθμιστούν κατά ένα «άλμα δευτερόλεπτο», το οποίο μπορεί να ακούγεται μικροσκοπικό, αλλά μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στα υπολογιστικά συστήματα.

Πολλά δευτερόλεπτα έχουν προστεθεί όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά μετά από μια μακρά τάση επιβράδυνσης, η περιστροφή της Γης τώρα επιταχύνεται λόγω αλλαγών στον πυρήνα της. Για πρώτη φορά, θα χρειαστεί να αφαιρεθεί και ένα δεύτερο.

«Ένα αρνητικό άλμα δευτερόλεπτο δεν προστέθηκε ή δοκιμάστηκε ποτέ, επομένως τα προβλήματα που θα μπορούσε να δημιουργήσει είναι χωρίς προηγούμενο», έγραψε η Patrizia Tavella, μέλος του Τμήματος Χρόνου στο Διεθνές Γραφείο Βαρών και Μέτρων στη Γαλλία, σε άρθρο που συνόδευε τη μελέτη. .

Αλλά το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό επηρεάζεται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nature. Η τήξη των πολικών πάγων καθυστερεί το άλμα δευτερόλεπτο κατά τρία χρόνια, ωθώντας το από το 2026 στο 2029, σύμφωνα με την έκθεση.

«Μέρος του να καταλάβουμε τι πρόκειται να συμβεί στην παγκόσμια χρονομέτρηση… εξαρτάται από την κατανόηση του τι συμβαίνει με το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη», δήλωσε ο Duncan Agnew, καθηγητής γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και συγγραφέας της μελέτης.

Πηγή: CNN

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…