Με νέα εργαλεία επιχειρείται η διαχείριση των νοσοκομειακών λοιμώξεων στο ΕΣΥ, ενός από τα μείζονα θέματα δημόσιας υγείας σήμερα.

Η χώρα μας διατηρεί σταθερά τη θλιβερή πρωτιά μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στο συγκεκριμένο πεδίο, με τουλάχιστον 12,1% των νοσηλευόμενων να εκδηλώνει περισσότερες από μία λοιμώξεις (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας - ΕΟΔΥ) στη διάρκεια της νοσηλείας του.

Τέσσερις στους δέκα γιατρούς και νοσηλευτές δεν ακολουθούν απλούς κανόνες υγιεινής όταν εξετάζουν ενήλικους νοσηλευόμενους - Αντίθετα, 9 στους 10 συμμορφώνονται με την υγιεινή χεριών στα παιδιατρικά νοσοκομεία

Η λειτουργία για πρώτη φορά ψηφιακής πλατφόρμας στην οποία καταγράφονται στοιχεία για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στη διάθεση των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών. Παράλληλα, η εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας -περίπου 1.000 τα τελευταία δύο χρόνια- δημιουργεί εντός του συστήματος υγείας νέες στέρεες βάσεις υγειονομικής διαχείρισης για τη συγκράτηση των επικίνδυνων και συχνά θανατηφόρων λοιμώξεων.

Τα στοιχεία από το Πρόγραμμα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και Μικροβιακής Αντοχής (GRIPP-SNF), που υλοποιείται σε δέκα μεγάλα παιδιατρικά, πανεπιστημιακά και γενικά νοσοκομεία από τον Νοέμβριο του 2021, είναι εντυπωσιακά. Τα στοιχεία, τα οποία παρουσιάζει σήμερα το «ΘΕΜΑ», αποτυπώνουν αφενός τη μελανή κατάσταση που εμπειρικά γνωρίζουν ασθενείς και επαγγελματίες υγείας, δείχνουν ωστόσο και τη σαφή τάση μείωσης των λοιμώξεων η οποία καταγράφεται μετά τις δραστικές παρεμβάσεις που εφαρμόζονται στα νοσοκομεία. Γεγονός που αποδεικνύει την πολλαπλασιαστική αξία των παρεμβάσεων στους ασθενείς, στα νοσηλευτικά ιδρύματα και τη δημόσια υγεία.

Φορέας υλοποίησης και διαχείρισης του προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και εντάσσεται στη Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία, είναι το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Εκβασης Νοσημάτων - CLEO. Εποπτεύουσα αρχή είναι ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), ο οποίος φέρει και την ευθύνη της επέκτασης των παρεμβάσεων στο ΕΣΥ από το 2026.

Από τον Νοέμβριο του 2021 73 Τμήματα (Παθολογικά, Ογκολογικά, ΜΕΘ) δέκα νοσοκομείων της χώρας βρίσκονται στο ηλεκτρονικό μάτι του προγράμματος. Πρόκειται για τα Νοσοκομεία Παίδων «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού» και «Αγία Σοφία», τα Γενικά Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Αττικόν», «Αγιος Σάββας», «Παπαγεωργίου», καθώς και τα Πανεπιστημιακά Λάρισας, Ηρακλείου, Ρίου, Αλεξανδρούπολης. Τα δέκα νοσοκομεία έχουν ενισχυθεί με 11 νοσηλευτές Ελέγχου Λοιμώξεων που συμμετέχουν θεσμικά στις Επιτροπές Λοιμώξεων.

Η συστηματική καταγραφή αφορά προς το παρόν τρεις δείκτες, αλλά όχι πάντα ταυτόχρονα σε όλα τα τμήματα:
α) συμμόρφωση του προσωπικού με την υγιεινή των χεριών, δηλαδή εφαρμογή αντισηπτικού ή πλύσιμο χεριών,
β) μικροβιαιμίες που σχετίζονται με την κεντρική γραμμή, όπως ονομάζεται ο καθετήρας που τοποθετείται σε μεγάλη φλέβα, και
γ) ουρολοιμώξεις που σχετίζονται με τη χρήση ουροκαθετήρα.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…