Η αύξηση της θερμοκρασίας, η μείωση χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεων, οι καταστροφικές πλημμύρες και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι μερικές από τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με δραματικές συνέπειες στις ζωές ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Μόνο κατά τη διετία 2020-2021 καταγράφηκαν 22.600 νεκροί σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ σημειώθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο διδάκτωρ Μετεωρολογίας του ΑΠΘ, Μιχάλης Σιούτας, παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες τις επιδράσεις της κλιματικής κρίσης στο 1ο community meetup, «Coffee with Shapers», με θέμα «Κλιματική Αλλαγή: Πόσο ανθεκτική είναι η Θεσσαλονίκη;», το οποίο διοργάνωσε η εθελοντική ομάδα Global Shapers στοThessaloniki Tech Lab.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Σιούτας, «στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι έως το 2050 οι πολύ ζεστές ημέρες θα αυξηθούν τουλάχιστον σε 20». Όπως εξήγησε ο διακεκριμένος μετεωρολόγος, κατά τη θερινή περίοδο, η αύξηση κατά δυο βαθμούς της θερμοκρασίας θα προκαλεί αφόρητα καλοκαίρια. «Οι τροπικές νύχτες στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να αυξηθούν κατά 30 ημέρες έως το 2050», προειδοποίησε.

Σε ό,τι αφορά τις βροχοπτώσεις, ο κ. Σιούτας ανέφερε πως «αν και παρατηρείται μια ελαφρά αυξητική τάση συμβαίνει κάτι αντιφατικό, δηλαδή μειώνονται οι μέρες βροχοπτώσεων ενώ αυξάνονται οι ποσότητες βροχής».

Αναφορικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα, τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι θα αυξηθεί ο κίνδυνός τους κατά περίπου 10% ετησίως.«Αν διατηρηθούν οι ακραίες καιρικές συνθήκες, θα έχουμε 5 έως 8 πλημμυρικά επεισόδια ετησίως μέχρι το 2033 στη Θεσσαλονίκη», επισήμανε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Οι μέρες ανομβρίας, σύμφωνα πάντα με τα διαθέσιμα στοιχεία, θα αυξηθούν κατά 15 έως 20 ετησίως, ενώ οι ημέρες με κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς θα αυξηθεί κατά 20!

Αυξητική εκτιμάται ότι θα είναι η συχνότητα και των έντονων και σφοδρών καιρικών φαινόμενων, όπως καταιγίδων, χιονοπτώσεων, παγετών κ.ά. «Κατά μέσο όρο ετησίως έχουμε ισχυρά επεισόδια την τελευταία δεκαετία από τα 3 που συνέβησαν κατά μέσο όρο τα τελευταία 45 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Από τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα θα πλήττονται κυρίως περιοχές της βόρειας και βορειανατολικής Θεσσαλονίκης», σημείωσε ο κ. Σιούτας.

Τις υπερκαταιγίδες παλαιότερα τις παρατηρούσαμε κάθε 3 με 5 χρόνια, τώρα έχουμε ακόμη και 5 περιστατικά τον χρόνο, υπογράμμισε ο κ. Σιούτας. Μάλιστα, ο καθηγητής στην εκδήλωση έδειξε την πορεία του ακραίου καιρικού φαινομένου της υπερκαταιγίδας το 2019 με τη φονική κακοκαιρία στον δήμο Προποντίδας, η οποία πέρασε ξυστά από τη Θεσσαλονίκη.

Αν διατηρηθούν οι ίδιες συνθήκες και δεν βελτιώσουμε τις υποδομές, είπε ο ίδιος, αναμένεται να συμβαίνουν 5 έως 8 πλημμυρικά επεισόδια ετησίως στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της έως το 2033.

Πηγή: greenagenda.gr

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…