Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι υπουργοί αρμόδιοι για θέματα μετανάστευσης θα συζητήσουν τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, τόσο στη Μεσόγειο όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη.
Η Σύνοδος αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών του ΜΕD5 στο φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού και η περαιτέρω εναρμόνιση των θέσεων τους στη δύσκολη όσο και κρίσιμη διαπραγμάτευση για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο (Migration Pact).
Τις εργασίες της Συνόδου θα ανοίξει o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ίλβα Γιόχανσον, με μήνυμά της.
Το βράδυ της 6ης Οκτωβρίου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης θα παραθέσει επίσημο δείπνο στους ομολόγους του, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Με το πέρας των εργασιών της συνόδου, αναμένεται η έκδοση κοινής δήλωσης των πέντε υπουργών, ενώ το Σάββατο θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.
Ειδικότερα στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν:
- Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος και προεδρεύει της Συνόδου,
- Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα Γκόμεθ, η χώρα του οποίου βρίσκεται στο τιμόνι της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο,
- Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Πιαντεντόσι
- Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου, και
- Ο υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλιέρι.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
