Τον Ιούλιο καταγράφηκαν σχεδόν 1.500 πυρκαγιές στην Ελλάδα και, εξ αυτών, δέκα ήταν οι μεγάλες και δοκίμασαν τις αντοχές των αρχών, σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια που προανήγγειλε αύξηση των σχετικών προστίμων.

«Σήμερα ολοκληρώνεται ο μήνας με 1.470 πυρκαγιές, από τις οποίες οι δέκα ήταν μεγάλες και τις αντιμετωπίσαμε με πολύ μεγάλη δυσκολία και πολύ μεγάλη προσπάθεια», επισήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιάννη Μούτσιο, για πρώτη φορά μετά από την ανάληψη των νέων του καθηκόντων.

Συγκεκριμένα, είπε:

«Από 1η Ιουλίου μέχρι και σήμερα ολοκληρώνεται ο μήνας με 1.470 πυρκαγιές, από τις οποίες οι δέκα ήταν μεγάλες και τις αντιμετωπίσαμε με πολύ μεγάλη δυσκολία και πολύ μεγάλη προσπάθεια. Οι άνδρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος μαζί με όλους τους άλλους, Αστυνομία, Λιμενικό, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τους εθελοντές, τους δημότες, τους πολίτες παλεύουν καθημερινά σε αυτές τις μάχες.

Αξίζει να τους στηρίξουμε, να τους βοηθήσουμε σε μια προσπάθεια η οποία πολλές φορές είναι πάνω από τις δυνάμεις τους. Το λέω αυτό γιατί είδαμε ότι οι συνθήκες αυτές του ακραίου καύσωνα, δηλαδή η κλιματική κρίση που είναι εδώ μαζί -δυστυχώς με το ανθρώπινο χέρι, είτε εμπρησμών είτε αμέλειας εγκληματικής- έχουν οδηγήσει σε τεράστια πίεση αυτόν τον μήνα με πολλαπλές εστίες καθημερινά, πάνω από 60 πυρκαγιές την ημέρα και πολλές από αυτές τις μέρες, ειδικά αυτές στις οποίες είχαμε 44, 45, 46 βαθμούς καύσωνα μαζί με μποφόρ, δοκίμασαν τις αντοχές μας. Κάθε χρόνο είμαστε μία από τις μεσογειακές χώρες που δοκιμαζόμαστε από φωτιές από πυρκαγιές».

Ως προς το τι δεν έχει γίνει, δεδομένου ότι πάνω από 600 πυρκαγιές αροθμώνται ήδη φέτος, με περισσότερα από 400.000 στρέμματα καμένα, επισήμανε: «Έχουμε δέκα πυρκαγιές που δεν πήγαν καλά και δοκίμασαν τα όρια της αντοχής των πολιτών πρώτα και μετά των ανθρώπων του Πυροσβεστικού Σώματος».

Για τη Ρόδο, όπου η φωτιά μαινόταν για 12 συνεχείς μέρες καταστρέφοντας τουλάχιστον 200.000 στρέμματα, ήτοι το 14,7% της έκτασης του νησιού, σημείωσε: «Δεν πρόκειται να ωραιοποιήσω καμία κατάσταση. Δέκα δεν αντιμετωπίστηκαν υπό αυτές τις κλιματολογικές συνθήκες, και δυστυχώς με ανθρώπινο χέρι (…) Ήμασταν εκεί για τα σπίτια, τα ξενοδοχεία. Για μια τόσο μεγάλης διάρκειας πυρκαγιά οι ζημιές ήταν πολύ λίγες αναλογικά, και φυσικά όλοι θα αποζημιωθούν στο ακέραιο.

Έχει ήδη ξεκινήσει από το κομμάτι της Γραμματείας Αρωγής του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, από τα κλιμάκια, η καταγραφή των ζημιών που έγιναν».

Για το αν είναι εφικτό να ανακάμψει ο τουρισμός κι αν υπάρχει πλέον χρόνος για κάτι τέτοιο, τόνισε: «Τα νούμερα ήταν πάρα πολύ καλά και θα εξακολουθήσουν να είναι καλά. Για τις περιοχές στις οποίες αντιμετωπίσαμε μεγάλες προκλήσεις τα προηγούμενα χρόνια, τη Βόρεια Εύβοια, τη Σάμο, με τα προγράμματα που κάναμε, τα προγράμματα των ψηφιακών πάσων και τις δυνατότητες να υποστηρίξουμε τις περιοχές αυτές, η Σάμος φέτος είχε πάνω από 30% αύξηση σε σχέση με το 2019 και στην Εύβοια δεν υπήρχε κρεβάτι.

Άρα το κράτος είναι εδώ και το κράτος υποστηρίζει. Η οικονομία μας μαζί με την κοινωνία μας και μαζί με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε, συμβαδίζει και πηγαίνει μαζί.

Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι η νέα σεζόν θα μας βρει διαφορετικά. Δηλαδή δεν είναι μόνο οι ποινές και τα πρόστιμα τα οποία θα δεκαπλασιαστούν και θα έχουν να κάνουν με τους εμπρηστές. Ανάλογες υποχρεώσεις έχει ένας πολίτης όταν από τον νόμο υποχρεούται να καθαρίσει το σπίτι του με τον περιβάλλοντα χώρο και αυτό δεν το κάνει.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό (…) Έχουμε 75 τραυματίες πυροσβέστες σε αυτή τη σεζόν ήδη. Άρα θεωρώ ότι υπάρχει και κοινωνική ευθύνη και υπευθυνότητα και πρέπει να προστατέψει η κοινωνία τους πολλούς».

Για το τι θα αλλάξει με τα πρόστιμα, συγκεκριμένα, αποσαφήνισε:

«Νομίζω ότι θα είναι ισόποσα με τα πρόστιμα τα οποία υφίστανται για την κακοποίηση των ζώων. Είδατε τι ριζική αλλαγή υπήρξε στη συμπεριφορά αυτών των λίγων, δυστυχώς έναντι των πολλών, όλων εμάς των φιλόζωων που δεν θέλουμε να βλέπουμε να κακοποιούνται ζώα.

Είδατε δυστυχώς ότι κοινωνική ευαισθησία έχουν οι πιο πολλοί σε μια κοινωνία – και στη χώρα μας, θεωρώ, υπάρχουν και εθελοντές. Διπλασιάστηκαν αυτοί οι οποίοι στηρίζουν το Πυροσβεστικό Σώμα και υπάρχει και η αναγνώριση σε αυτούς τους μαχητές, τους πυροσβέστες, καθημερινά σε μια μάχη.

Υπάρχουν και λίγοι οι οποίοι είναι αμετανόητοι και συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο τα δάση μας, την περιουσία μας και κυρίως την ανθρώπινη ζωή. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό (…) Η πρόληψη είναι πιο σημαντική από την καταστολή».

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…