Άμεσα αντανακλαστικά λίγες ώρες μετά την εκκίνηση της τρίτης Προεδρικής θητείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγκάστηκε να επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς ο τριψήφιος αριθμός μεταναστών που εντοπίστηκαν σε νησίδες του ποταμού όλο το προηγούμενο διάστημα, με τελευταίους τους 91 μετανάστες που επιχείρησαν να εισέλθουν προχθές στην Ελλάδα από την περιοχή Μαράσια Ορεστιάδας, κινητοποίησαν άμεσα τις ελληνικές Αρχές κι ενώ διάχυτος παραμένει ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι στο ευαίσθητο, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αυτό πεδίο.

Παρότι η εξαιρετικά χαμηλή στάθμη του ποταμού φέτος κάνει σαφώς ευκολότερες τις διελεύσεις παράνομων μεταναστών, τα διαδοχικά περιστατικά εντοπισμού τους σε νησίδες, ωστόσο, σήμαναν συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, με την υπηρεσιακή κυβέρνηση να σχεδιάσει επαυξημένα μέτρα αποτροπής, όπως και άμεσες διπλωματικές ενέργειες, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος στη χώρα ομάδων παράνομων μεταναστών, μερικές εκ των οποίων κινούνται εμφανώς τις τελευταίες ημέρες στην απέναντι πλευρά. Μολονότι η εντύπωση που φέρεται να υπάρχει σε υψηλόβαθμους διπλωματικούς κύκλους της Αθήνας θέλει τα διαδοχικά περιστατικά απόπειρας εισόδου παράνομων μεταναστών στη χώρα να οφείλονται στην έντονη δράση των διακινητών και των συμφερόντων που τους περιστοιχίζουν αυτήν την περίοδο, απέχοντας από την εντύπωση ενός «οργανωμένου σχεδίου εργαλειοποίησης» κεντρικά από τη γειτονική χώρα, εντούτοις η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση τόσο σε επιχειρησιακό, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να διαχειριστεί αποφασιστικά το οποιοδήποτε περιστατικό.

Ως κρίσιμη εξέλιξη στα απανωτά περιστατικά διελεύσεων αποτέλεσε χθες το γεγονός ότι αποκαταστάθηκαν χθες -για πρώτη φορά μετά τις Προεδρικές εκλογές- τα κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία, τόσο σε τεχνικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, εξέλιξη η οποία δεν είχε επιτευχθεί μέχρι πρότινος και καθυστερούσε τουλάχιστον μέχρι οι νέοι Τούρκοι Υπουργοί να αναλάβουν επίσημα τα καθήκοντά τους. Η όποια καθυστέρηση, όμως, σημειώθηκε στην αναθέρμανση των διμερών διαύλων επικοινωνίας, αν και αναμενόμενη λόγω της εκλογικής αναμέτρησης, είχε παρατηρηθεί από την ελληνική πλευρά, όπως και οι «μικρές, θετικές κινήσεις» από την Άγκυρα τις προηγούμενες ημέρες, με τελευταία τη στάση της γειτονικής χώρας με φόντο τη σύγκρουση των δύο πλοίων στα ανοιχτά της Χίου, όπου η στάση του τουρκικού Λιμενικού υπήρξε εξαιρετικά συνετή για τα ειωθότα.

Στην κατεύθυνση αυτή, υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη έχουν έρθει σε μια πρώτη επαφή με τους Τούρκους ομολόγους τους, ενώ την πρώτη του συνομιλία με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν είχε χθες και ο Έλληνας ομόλογός του, Βασίλης Κασκαρέλης.

Στη διάρκεια του τηλεφωνήματος, το οποίο έγινε με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Τούρκου ΥΠΕΞ, ο υπηρεσιακός Υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης αντάλλαξε απόψεις με τον Χακάν Φιντάν και για το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου είναι ενήμερο, κατά πληροφορίες, για τις υψηλές συγκεντρώσεις παράνομων μεταναστών κατά ομάδες, σε απόσταση κοντινή από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ιδιαίτερη βαρύτητα ενέχει και ο «πρότερος βίος» του νέου Τούρκου ΥΠΕΞ, καθώς διατελούσε μέχρι πρόσφατα επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, όποτε και φέρεται να γνωρίζει τις νέες μορφές υβριδικού πολέμου, όπως η εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών, όταν η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ είχε «ενοχοποιηθεί» πολλάκις στο παρελθόν ότι ενορχηστρώνει τις ροές προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, διακηρυγμένη πρόθεση του προέδρου της Τουρκίας, αλλά και του ελληνικού πολιτικού συστήματος είναι να υπάρξει κάποιου είδους συνεννόηση από τις δύο καινούριες κυβερνήσεις αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου στην Ελλάδα, οπότε εικάζεται ότι η Άγκυρα δεν θα επιχειρήσει να υπονομεύσει τα ήρεμα νερά που επικρατούν στο Αιγαίο τους τελευταίους μήνες, μετά τους φονικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα και την παύση των καθημερινών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Διπλωματικοί κύκλοι, ωστόσο, δεν παραγνωρίζουν την συμβολή του Χακάν Φιντάν στην εμπέδωση του νέο-οθωμανικού αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μνημόνευσε ήδη κατά την τελετή ορκωμοσίας του, αναλαμβάνοντας για τρίτη φορά την τουρκική Προεδρία, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη διακήρυξη των τουρκικών δικαιωμάτων, στοιχεία που καταγράφηκαν τόσο από την Αθήνα, όσο και από τη διεθνή κοινότητα.

Πολύ περισσότερο, όταν πληροφορίες που καταφθάνουν από ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Έβρου κάνουν λόγο για τρία καραβάνια μεταναστών, συνολικά 330 ατόμων, τα οποία έχουν καταλήξει σε νησίδα στη μέση του ποταμού, έχοντας εισέλθει από το τουρκικό έδαφος και βρίσκονται σε νησίδα έξω από τη Νέα Βύσσα. Με δεδομένη την κινητικότητα στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του νομού, τα μέτρα επιτήρησης θα επιθεωρήσει σήμερα στην περιοχή ο Υπουργός Προστασίας του Πολιτη, Χαράλαμπος Λαλούσης, ο οποίος έχει διατελέσει Α/ΓΕΣ, γνωρίζοντας το ανάγλυφο, αλλά και τα μέσα αποτροπής στην παραμεθόρια ζώνη. Ήδη, τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν αυξηθεί οι ελληνικές δυνάμεις, αλλά και οι περιπολίες στην περιοχή, όπως και έχουν τοποθετηθεί σειρά από τεχνητά εμπόδια στις ελληνικές νησίδες, αναβαθμίζοντας το μήνυμα της αποτροπής προς την απέναντι πλευρά.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της επίσκεψης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στον Έβρο:

9:30 Επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας

11:30 Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κκ Δαμασκηνό

12:30 Επίσκεψη με Δήμαρχο Διδυμοτείχου κ Χατζηγιαννόγλου

13:30 Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου (Ισαάκιο)

14:30 Επίσκεψη με Δήμαρχο Σουφλίου κ Παναγιώτη Καλακίκο

17:30 Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών

18:30 Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κκ Άνθιμο

19:15 Συνάντηση με Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημ. Πέτροβιτς

20:00 Σύσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης

Πηγή: protothema.gr

Η εταιρεία

Status FM 107.7 - Ραδιόφωνο που εν..διαφέρει!

 

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…