«Κληρώθηκα μέλος της εφορευτικής επιτροπής και δυστυχώς δεν μπορώ να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου. Είμαι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και σας προσκομίζω σχετική βεβαίωση του προξενείου. Ανησυχώ επειδή το έγγραφο που έλαβε η μητέρα μου αναφέρει πως σε περίπτωση που δεν εμφανιστώ προβλέπεται τιμωρία. Μπορείτε να επιβεβαιώσετε ύστερα απ’ αυτά ότι δεν θα τιμωρηθώ;». Το συγκεκριμένο μήνυμα στάλθηκε τρεις ημέρες πριν τις εκλογές της Κυριακής σε Εισαγγελία της Βόρειας Ελλάδας, καθώς ο αποστολέας είχε κληρωθεί ως μέλος της εφορευτικής επιτροπής για τις εθνικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, όμως αδυνατούσε να εμφανιστεί.

Με τέτοια μηνύματα γέμισαν φέτος τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των Εισαγγελιών. Οι ελλείψεις σε μέλη εφορευτικών επιτροπών που για μία ακόμη φορά παρατηρήθηκαν στα εκλογικά κέντρα, σε σημείο που ορισμένοι δικαστικοί αντιπρόσωποι να ζητούν από την αστυνομία να τους φέρουν από τα σπίτια τους, επανέφερε τη συζήτηση για τη συγκεκριμένη διαδικασία επιλογής.

«Στο δικό μου τμήμα δεν παρουσιάστηκε κανένα μέλος της εφορευτικής. Έτσι ζήτησα από έναν ψηφοφόρο, όπως έχω δικαίωμα, να μείνει και να βοηθήσει» μετέφερε στη Voria.gr ο δικαστικός αντιπρόσωπος Δημήτρης Μιχάκης την ώρα που παρέδιδε τον εκλογικό του σάκο στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Τέτοιες εναλλακτικές χρησιμοποίησε μεγάλος αριθμός δικαστικών αντιπροσώπων, όταν είδαν ότι δεν είχαν καμία βοήθεια στα τμήματά τους.

Στις εθνικές εκλογές ο κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος εισπράττει 120 ευρώ ως ημερήσια αποζημίωση και υπολογίζονται επτά έως εννέα ημέρες απασχόλησης, ανάλογα με την περιοχή στην οποία γίνεται ο διορισμός. Δηλαδή κατ’ ελάχιστον αποζημιώνεται με 840 ευρώ. Επιπλέον καταβάλλονται οδοιπορικά έξοδα. Ο γραμματέας που κάθεται δίπλα του εισπράττει ημερήσια αποζημίωση 120 ευρώ. Οι δικαστικοί υπάλληλοι για τις εκλογές εισπράττουν επίδομα 1.150 ευρώ. Οι αστυνομικοί, οι οποίοι είναι σε επιφυλακή, εισπράττουν επίδομα 200 ευρώ. Οι δημοτικοί υπάλληλοι που ορίζονται να απασχοληθούν στις εκλογές αποζημιώνονται με επίδομα 170 ευρώ. Οι μόνοι που εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία και δεν αποζημιώνονται είναι τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών. «Ίσως μία λύση είναι αυτή, να δοθούν κίνητρα, δηλαδή κάποια χρήματα. Έτσι μπορεί να ανταποκριθούν. Βέβαια τότε μπορεί να έχουμε ζητήματα για το ποιοι θα επιλέγονται», υποστήριξε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Φινοκαλιώτης.

Οι… άκυρες επιλογές

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία σε κάθε εκλογικό τμήμα ορίζονται τέσσερα τακτικά μέλη της εφορευτικής επιτροπής και άλλα τέσσερα αναπληρωματικά. Από τους ψηφοφόρους που επιλέχθηκαν να τις συγκροτήσουν, ειδικά στις δύο περιφέρειες της Θεσσαλονίκης, αποδείχτηκε ότι μία μεγάλη πλειοψηφία ήταν κάτοικοι εξωτερικού εδώ και πολλά χρόνια, άλλοι ζούσαν σε άλλες πόλεις και άλλοι ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι εξαιρούνται. Μάλιστα σε καταστάσεις των tablets, που δεν ταυτίζονταν με τους ορισμούς της Εισαγγελίας, βρέθηκαν μέχρι και ονόματα νεκρών.

Χαρακτηριστικά ήταν τα email που έφταναν σωρηδόν στις Εισαγγελίες αυτές τις ημέρες. «Μένω εδώ και οκτώ χρόνια στην Αθήνα και αυτή την περίοδο έχω άδεια μητρότητας. Είναι αδύνατο να εμφανιστώ», ανέφερε μία εκλογέας που είχε κληρωθεί μέλος εφορευτικής επιτροπής. «Ζω στο Παρίσι εδώ και κάποια χρόνια. Σας επισυνάπτω δηλώσεις φορολογίας μου. Δεν μπορώ να ανταποκριθώ», σημείωσε ένας άλλος. «Είμαι μόνιμα στα Χανιά. Μπορείτε να μου πείτε τον τρόπο να εξαιρεθώ;», ρωτούσε μία άλλη ψηφοφόρος.

Αυτό που παρατηρείται είναι πως ο ορισμός των μελών της εφορευτικής γίνεται εντελώς τυχαία χωρίς καμία απολύτως διερεύνηση. «Η λύση του προβλήματος μπορούσε να ήταν η προηγούμενη διερεύνηση του κάθε ονόματος. Να ειδοποιούν τα μέλη που κληρώνονται, αφού προηγουμένως εξετάζουν τις δυνατότητες εμφάνισης», υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Βαλεργάκης. Μάλιστα στην εκλογική νομοθεσία δεν προβλέπεται ούτε περίοδος ενστάσεων για αντικατάσταση των κληρωθέντων μελών. Με αυτόν τον τρόπο πολλοί θα προέβαλαν τα ζητήματά τους και θα κρίνονταν από τα Πρωτοδικεία πριν η «καυτή» πατάτα οδηγηθεί στα χέρια του κάθε δικαστικού αντιπροσώπου. Ο οποίος μπορεί να κρίνει ότι ένα έγγραφο από γιατρό έχει βάση και ότι το μέλος που κληρώθηκε αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, μπορεί όμως και όχι.

Οι επιπτώσεις

Τυπικά, όσα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο που τους έχει ανατεθεί, κυρίως όταν δεν εμφανίζονται στα τμήματα, προβλέπεται η τιμωρία τους, καθώς πρόκειται για ποινικό αδίκημα. Σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά σε εκλογικές διαδικασίες στις οποίες υπήρχε δυσκολία για τη διενέργειά τους, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ζήτησαν τη βιαία προσαγωγή τους με τη συνδρομή της αστυνομίας. Κάποιοι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχει τύχει να αναφέρουν όσα μέλη εφορευτικών επιτροπών δεν εμφανίστηκαν και οι εισαγγελείς καλούνται να κινήσουν ποινικές διαδικασίες σε βάρος τους. Συνήθως, ύστερα από τις εξηγήσεις των μελών των εφορευτικών που απουσίασαν, οι δικογραφίες τίθενται στο αρχείο και δεν καταλήγουν στα ακροατήρια.

Όταν όμως πρόκειται για ακραίες περιπτώσεις τότε υπάρχει παραπομπή. Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση που δικάστηκε στα τέλη του περασμένου Μαρτίου από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 μηνών με τριετή αναστολή σε δύο μέλη εφορευτικής επιτροπής οι οποίοι αναφέρθηκαν από τον δικαστικό αντιπρόσωπο στην εκλογική διαδικασία του 2019. Στην αναφορά επισημάνθηκε πως οι δύο κληρωθέντες να συγκροτήσουν την εφορευτική του εκλογικού τμήματος, όχι μόνον δεν εμφανίστηκαν το πρωί αλλά διαμαρτυρήθηκαν έντονα όταν ο δικαστικός αντιπρόσωπος τους ζήτησε να μείνουν στις θέσεις τους, όταν παρουσιάστηκαν για να ψηφίσουν.

Πηγή: voria.gr

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…