Η γαλλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σήμερα δύο προτάσεις μομφής, η απόρριψη των οποίων από τους βουλευτές θα μεταφρασθεί αυτομάτως σε έγκριση της μεταρρύθμισης που αυξάνει το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ευχήθηκε την Κυριακή η επίμαχη μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης, η οποία είναι πιθανόν να υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία σήμερα, «να ολοκληρώσει την δημοκρατική της πορεία με σεβασμό προς όλους».

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευχή του το κείμενο για τις συντάξεις να μπορέσει να ολοκληρώσει την δημοκρατική του πορεία με σεβασμό προς όλους», αναφέρεται σε μήνυμα της Γαλλικής Προεδρίας προς το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων).

Η Γαλλία μοιάζει με ένα καζάνι που βράζει. Το Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας παραδίδονται στις φλόγες της λαϊκής οργής. Ήδη σε ολόκληρη τη χώρα - πριν την απόφαση Μακρόν να περάσει την εμπρηστική του συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση με προεδρικό διάταγμα και όχι με ψηφοφορία στη Βουλή - αλλεπάλληλες απεργίες και ειρηνικές ως επί το πλείστον διαμαρτυρίες και πορείες είχαν παραλύσει τη γαλλική κοινωνία. Πλέον όμως η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων στην κεντρική πλατεία Λα Κονκόρντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει κατηγορηθεί πολλές φορές στο παρελθόν για υπεροψία και ότι ζει εκτός της γαλλικής πραγματικότητας. Για πολλούς Γάλλους πολίτες είναι ο πρόεδρος των πλουσίων και ασκώντας το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί την ειδική συνταγματική διαδικασία ενεργοποιώντας το άρθρο 49 παράγραφος 3 έκανε περισσότερους εχθρούς παρά φίλους. Αρκετά ενδεικτικό είναι το σύνθημα που έχει πλημμυρίσει τους δρόμους «Μακρόν, μπορεί να ξαναρχίσουμε. Τον Λουδοβίκο 16ο τον αποκεφαλίσαμε!».

Κερδισμένη, σύμφωνα με αναλυτές, είναι η Μαρίν Λεπέν που καραδοκεί εδώ και καιρό. Την ίδια στιγμή, πολλούς πόντους έχουν κερδίσει και τα γαλλικά συνδικάτα.

Σε περίπτωση που οι προτάσεις μομφής περάσουν τότε θα μιλάμε για ένα μεγάλο χτύπημα κατά του Εμανουέλ Μακρόν. Πρώτον, η συνταξιοδοτική του μεταρρύθμιση πετιέται στο καλάθι απορριμμάτων. Δεύτερον, η κυβέρνησή του θα πρέπει να παραιτηθεί. Τρίτον, ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση αλλά αυτή θα είναι αποδυναμωμένη.

Στην περίπτωση που δεν περάσουν όμως, τότε και πάλι ο Γάλλος πρόεδρος θα πάει σε ανασχηματισμό με το μέλλον της πρωθυπουργού του, Ελιζαμπέτ Μπορν, να μοιάζει αβέβαιο καθώς θα θέλει να κατευνάσει τους επικριτές του.

Φυσικά, το ίδιο δεν ισχύει για την περίπτωση της συνταξιοδοτικής του μεταρρύθμισης. Επόμενο του βήμα στη συνέχεια θα είναι η ανεργία και το πώς θα τη ρίξει από το 7,2% που είναι σήμερα στο 5%. Παράλληλα, μία άλλη επιλογή θα είναι η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα. Ένα σενάριο αρκετά απίθανό αφού τα ποσοστά δημοφιλίας του είναι στο ναδίρ.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…