Όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν βγάλει ήδη μπροστά τους αρχηγούς τους. Οι επικεφαλής των κομμάτων με τη σειρά τους έχουν καταλήξει στη «βιτρίνα», στους συνεργάτες δηλαδή με τους οποίους θα προσέλθουν στις κάλπες. Ο «γρίφος» των ψηφοδελτίων και η στρατηγική είναι πάγια: οι πιο ηχηρές ανακοινώσεις αφήνονται για το τέλος, όπως και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Η Βουλή πολύ σύντομα θα δώσει τη «σκυτάλη» στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, στις περιοδείες των στελεχών, στις τοποθετήσεις των υποψηφίων στον τύπο και ενδεχομένως στο ή στα debate. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 έχει να πραγματοποιηθεί τηλεμαχία όταν ο Αλέξης Τσίπρας «συγκρούστηκε» με τον τότε πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Είναι γεγονός πως ο κανόνας θέλει τις προπορευόμενες δυνάμεις να μην «καίγονται» για την διεξαγωγή του debate. Και συνήθως οι εκπρόσωποι των κομμάτων στις συναντήσεις τους διαφωνούν στις λεπτομέρειες. Το ορθό σε κάθε προεκλογική περίοδο είναι η πραγματοποίηση δυο τηλεμαχιών. Μια ανάμεσα στους δυο βασικούς διεκδικητές της εξουσίας και ακόμα ένας διάλογος που θα περιλαμβάνει όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις. Αν οι πρόσφατες εκλογές στην Κύπρο αποτελέσουν το παράδειγμα και για τις ελληνικές αξίζει να σημειωθεί πως στο νησί της Αφροδίτης debate μεταξύ των υποψήφιων προέδρων πραγματοποιήθηκε κανονικά.
Καταλυτικό ρόλο τις ημέρες που απομένουν μέχρι οι Έλληνες ψηφοφόροι να βρεθούν στα παραβάν, αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη, θα παίξουν οι δημοσκοπήσεις. Όσο πλησιάζουν οι κάλπες η συσπείρωση των κομμάτων θα αυξάνεται, οι αναποφάσιστοι θα εγκαταλείπουν τη «γκρίζα ζώνη» και οι εταιρίες ερευνών θα πιάνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον «σφυγμό» της κοινωνίας. Η οικονομία περισσότερο, τα ζητήματα διαφάνειας και τα ελληνοτουρκικά πλέον λιγότερο μετά τον φονικό σεισμό στη γειτονική χώρα θα βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
*Αντώνης Αντζολέτος
