Ο 33χρονος Μουσταφά και ο 26χρονος Μεχμέτ διασώθηκαν "261 ώρες" μετά τον σεισμό, ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.
Μία ώρα νωρίτερα, την "260η ώρα" μετά τον σεισμό, ένα 14χρονο αγόρι είχε επίσης ανασυρθεί από τα ερείπια του σπιτιού του στο κέντρο της Αντάκια "έπειτα από εντατικές προσπάθειες", πρόσθεσε ο υπουργός.
Ο Κοτζά σημείωσε ότι ο έφηβος, που κατονομάστηκε με το μικρό του όνομα, Οσμάν, υποβλήθηκε σε επέμβαση σε νοσοκομείο της επαρχίας, χωρίς να διευκρινίσει σχετικά με το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση της υγείας του. Ωστόσο σε φωτογραφία ο έφηβος εμφανίζεται να έχει τις αισθήσεις του.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DHA, οι δύο άνδρες, ο Μεχμέτ και ο Μουσταφά, βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στα ερείπια του ίδιου κτηρίου, στο κέντρο της Αντάκια, όταν βρέθηκαν από τα σωστικά συνεργεία.
Ο υπουργός σημείωσε ότι διακομίστηκαν αμέσως στο νοσοκομείο.
"Ο αδελφός μας Μουσταφά θυμήθηκε τον τηλεφωνικό αριθμό ενός συγγενή τον οποίο μπόρεσε να καλέσει", διηγήθηκε ο υπουργός, ενώ μετέδωσε επίσης μικρό βίντεο.
Σε αυτό ακούγεται ο άνδρας να ρωτάει: "Είναι καλά η μητέρα μου;", ενώ στη συνέχεια σχηματίζεται ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπό του όταν ο συνομιλητής του του απαντά κλαίγοντας: "Όλοι είναι καλά!".
Ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός από τον σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου στις 04:00 τοπική ώρα το πρωί (03:00 ώρα Ελλάδος) ξεπερνά τους 41.000 νεκρούς.
Οι τελευταίοι επιζώντες που ανασύρθηκαν από τους διασώστες, καθώς οι έρευνες πλησιάζουν σιγά σιγά στην ολοκλήρωσή τους, βρέθηκαν όλοι στην επαρχία Χατάι, γύρω από την Αντάκια, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Οι πιθανότητες να υπάρχουν επιζώντες είναι πλέον πολύ λίγες, ως επί το πλείστον στον βορρά, γύρω από το επίκεντρο του σεισμού στις ορεινές περιοχές, όπως η Καχραμανμαράς, και ακόμη και σε περιοχές όπου υπάρχει χιόνι, όπως οι Ελμπιστάν και Αντιγιαμάν, όπου το θερμόμετρο έπεσε τη νύχτα στους έως και -15 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με ομάδες του AFP.
Κι άλλο πλοίο αποπλέει με ελληνική βοήθεια
Πλοίο, το οποίο θα μεταφέρει νέα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Τουρκία, που περιλαμβάνει είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες από τους καταστροφικούς σεισμούς, πρόκειται να αποπλεύσει το μεσημέρι από το λιμάνι της Πάτρας.
Σήμερα το πρωί βρέθηκε στο λιμάνι της Πάτρας ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος συντονίζει την πανελλαδική προσπάθεια για τη συλλογή και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Τουρκία και τη Συρία.
Η νέα αποστολή αφορά σε τέσσερα κοντέινερ που μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης, συνολικού βάρους 50 τόνων. Πρόκειται για υλικό που συγκέντρωσαν η ΚΕΔΕ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δήμοι της Πελοποννήσου, της Κεφαλονιάς, της Κοζάνης, καθώς και η δράση «Όλοι Μαζί Μπορούμε».
Λίγη ώρα πριν αποπλεύσει το πλοίο με προορισμό λιμάνι της Τουρκίας, ο κ. Κατσανιώτης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Πενήντα τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας είναι ήδη στο λιμάνι της Πάτρας και μέσα στα κοντέινερ υπάρχουν κλινοσκεπάσματα, φάρμακα, είδη προσωπικής υγιεινής κ.ά. Είναι το δεύτερο μεγάλο κομμάτι ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκεντρώθηκε από την ΚΕΔΕ, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από δήμους της Πελοποννήσου, από την Κεφαλλονιά, την Κοζάνη και από την δράση τού "Όλοι μαζί μπορούμε"».
«Η βοήθεια αυτή αποτελεί ένα μόνο κομμάτι της ανθρωπιστικής βοήθειας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Όπως από την πρώτη στιγμή είπαμε, θέλουμε συντονισμένα να φθάνει η βοήθεια στην Τουρκία, εκεί δηλαδή όπου υπάρχει ανάγκη. Θέλω να ευχαριστήσω και την εταιρία ΕΚΟL που μας προσέφερε την μεταφορά από την Αθήνα μέχρι και την Τουρκία, καθώς και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την βοήθεια που μας έδωσε στον συντονισμό αυτής της προσπάθειας».
«Θα ακολουθήσουν και άλλες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, τόσο από το λιμάνι της Πάτρας όσο και από την Αθήνα, όπου, μάλιστα, αύριο ξεκινά οδικώς μία μεγάλη αποστολή από την Περιφέρεια Αττικής», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα σταλεί οδικώς ανθρωπιστική βοήθεια και από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά η υπόλοιπη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας θα γίνει μέσω του λιμανιού της Πάτρας».
Ο κ. Κατσανιώτης επεσήμανε ότι «αυτό που είναι σημαντικό, είναι η διαχείριση της βοήθειας που έδωσε ο κόσμος». «Η κοινή γνώμη της Ελλάδας ανταποκρίθηκε, η κοινή γνώμη της Τουρκίας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την ελληνική αποστολή και πραγματικά αν δούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ανταπόκριση που έχει ο λογαριασμός για τη βοήθεια στην Τουρκία, από Τούρκους πολίτες, αυτή είναι πραγματικά συγκινητική», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, σε δηλώσεις που έκανε στο λιμάνι της Πάτρας, υπογράμμισε: «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι, σαν Περιφέρεια, σαν Τοπική Αυτοδιοίκηση συνολικά, συνδράμαμε την πρωτοβουλία της πολιτείας και κυρίως συνδράμαμε την απίστευτη αλυσίδα αλληλεγγύης και το κύμα συμπαράστασης από την ελληνική κοινωνία. Έπρεπε να υπάρχει συντονισμός και αυτός ο συντονισμός έγινε πρωτοστατώντας φυσικά η ελληνική πολιτεία, αλλά και εμείς, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βοηθάμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε αυτή η πράξη αλληλεγγύης να έχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας από τους μεγαλύτερους αρμούς της κοινωνικής συνοχής και φυσικά ένα κομμάτι της ελληνικής διπλωματίας».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
