Η δίκη για τα διαβόητα 45άρια, καθώς και τις δεκάδες εικονικές συμβάσεις έργου και τις ψευδείς βεβαιώσεις η οποία αναβλήθηκε εκ νέου προχθές, για έκτη φορά(!), δεν είναι η μοναδική στην οποία είναι κατηγορούμενοι οι αδελφοί Ψωμιάδη.

Τον Αύγουστο του 2021 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης εξέδωσε ακόμη ένα παραπεμπτικό βούλευμα 388 σελίδων σε βάρος των Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη καθώς και του γενικού γραμματέα της πρώην Νομαρχίας Δημήτρη Λευκόπουλου, τους οποίους παρέπεμψε να δικαστούν για αξιόποινες πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

Πρόκειται ουσιαστικά για υπόθεση, παρόμοια με το δεύτερο σκέλος του κατηγορητηρίου της κύριας δίκης για τα 45άρια, το οποίο αφορούσε επίσης εικονικές συμβάσεις έργου.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα οι αδελφοί Ψωμιάδη «μηχανεύτηκαν» την απασχόληση πλήθους ατόμων στην Νομαρχία υπό τον μανδύα των συμβάσεων έργου. Μεταξύ των άλλων, παρουσίαζαν κάποιο φανταστικό έργο και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης οριζόταν για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του εν λόγω φανταστικού έργου.

Στη συνέχεια, τα δύο αδέλφια συνέτασσαν από κοινού ψευδείς βεβαιώσεις ότι δήθεν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα είχαν εκτελεστεί κατά ποσοστά τα εικονικά έργα.

Χρησιμοποιήθηκαν μάλιστα ιδιαίτερα τεχνάσματα και συγκεκριμένα η παραπλάνηση όλων των εκ του νόμου προβλεπόμενων παραγόντων και έτσι επιτεύχθηκε η έγκριση σύναψης των συμβάσεων έργου και η τελική πληρωμή των ‘αναδόχων’ για τη δήθεν εκτέλεση των φανταστικών έργων».

Κατηγορούμενος είναι και ο κ. Λευκόπουλος ο οποίος, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα «με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα της Νομαρχίας, αμέσως προϊσταμένου των υπηρεσιών της, ήρθε σε συνεννόηση με τους Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη και γνωρίζοντας τη μεθόδευση-κατασκευή ψευδών συμβάσεων έργου που δεν υλοποιήθηκαν, φρόντιζε για την τοποθέτηση των φερόμενων ως αναδόχων σε διάφορες υπηρεσίες της Νομαρχίας, άσχετες με το αντικείμενο των συμβάσεων έργου, καλύπτοντας έτσι την παράνομη απασχόλησή τους και μεριμνώντας για τη μη ανακάλυψη της παράνομης αμοιβής τους.

Ακόμη, φρόντιζε με τους αδελφούς Ψωμιάδη να συντάσσουν οι ανάδοχοι μηνιαίως αποδείξεις/τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, στα οποία δήλωναν ψευδώς ότι λάμβαναν ποσά για τη δήθεν εκτέλεση του έργου, ώστε να χρησιμοποιούνται εν συνεχεία από τους αδελφούς Ψωμιάδη στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου προς έγκριση των εκταμιεύσεων από το νομαρχιακό ταμείο των σχετικών ποσών».

Οι οκτώ εικονικές συμβάσεις

Στην προκειμένη περίπτωση οι συμβάσεις αφορούσαν συνολικά οκτώ έργα τα οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο ήταν εικονικά. Πρόκειται για τα έργα:

1. Ταξινόμηση, καταγραφή και αρχειοθέτηση των προγραμμάτων προστασίας και προαγωγής δημόσιας υγείας και υγιεινής που εκπονούνται και υλοποιούνται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, προϋπολογισμού 325.000 ευρώ (πληρώθηκαν 312.000).

2. Ταξινόμηση και καταγραφή σε ηλεκτρονική μορφή των αθλητικών ενώσεων, ομοσπονδιών, σωματείων, συνδέσμων διαιτητών και φιλάθλων, των αδειών λειτουργίας των ιδιωτικών γυμναστηρίων και ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων κ.ο.κ., προϋπολογισμού 449.000 ευρώ (πληρώθηκαν 381.000).

3. Ενημέρωση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του Τμήματος Προστασίας Περιβάλλοντος και Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών, προϋπολογισμού 280.000 ευρώ (πληρώθηκαν 232.000).

4. Συντήρηση, καθαρισμός και σήμανση - διαγράμμιση όλων των ιρλανδικών διαβάσεων του επαρχιακού οδικού δικτύου νομού Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 90.000 ευρώ (πληρώθηκαν 74.000).

5. Εκκαθάριση, τακτοποίηση και καταγραφή σε ηλεκτρονική μορφή των αδειών αλιείας σκαφών και αλιευτικών εργαλείων παράκτιας αλιείας, προϋπολογισμού 345.000 ευρώ (πληρώθηκαν 321.000).

6. Καταγραφή, διαχωρισμός, ανάλυση, επεξεργασία και αρχειοθέτηση της ύλης η οποία είναι συγκεντρωμένη στο γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Νομαρχίας, προϋπολογισμού 36.000 ευρώ (πληρώθηκαν 18.000).

7. Αναδιοργάνωση του ιστοχώρου του τμήματος Τύπου, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων της ιστοσελίδας της Νομαρχίας, προϋπολογισμού 36.000 ευρώ (πληρώθηκαν 18.000).

8. Δικτύωση της Νομαρχίας με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μέσω της παραγωγής έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού, προϋπολογισμού 18.000 ευρώ (πληρώθηκαν 18.000).

Οι συγγενείς Ψωμιάδη

Σε αυτά τα οκτώ εικονικά έργα απασχολήθηκαν βάσει συμβάσεων μίσθωσης έργου συνολικά 81 άτομα. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, τα άτομα αυτά δεν εκτέλεσαν το έργο το οποίο υποτίθεται ότι είχαν αναλάβει, αλλά προσέρχονταν σε διάφορες υπηρεσίες ασκώντας διοικητικά ή άλλα καθήκοντα.

Για τα έργα αυτά δεν υπήρχαν παραδοτέα, ωστόσο, οι αδελφοί Ψωμιάδη διαβεβαίωναν τις υπηρεσίες της Νομαρχίας, ενυπογράφως, ότι τα έργα εκτελέστηκαν προκειμένου να πληρωθούν οι υποτιθέμενοι «ανάδοχοι».

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο Π. Ψωμιάδης υπέγραψε 153 ψευδείς βεβαιώσεις, προκαλώντας άμεση ζημία σε βάρος της Νομαρχίας, ύψους 1.224.890,61 ευρώ και άλλες 14 ψευδείς βεβαιώσεις υπέγραψε ο Δ. Ψωμιάδης προκαλώντας ζημία 135.805,07 ευρώ.

Μεταξύ των 81 ατόμων, περιλαμβάνονται συγγενείς των αδελφών Ψωμιάδη (ο γιος του Διονύση Ψωμιάδη καθώς ο γιος του αδελφού τους και μία βαφτισιμιά τους), ο γιος ενός πρώην αντινομάρχη και σήμερα ενεργού στελέχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μία εν ενεργεία δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης, ο γιος ενός πρώην νομαρχιακού συμβούλου κ.ά.

Εν ολίγοις, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι αδελφοί Ψωμιάδη προσλάμβαναν «ημετέρους» με εικονικές συμβάσεις έργου και στη συνέχεια, προκειμένου να τους πληρώσουν, υπέγραφαν ψευδείς βεβαιώσεις ότι εκτέλεσαν αυτά τα έργα. Βεβαίως, κανείς δεν γνωρίζει ποιοι απ’ αυτούς απασχολήθηκαν πράγματι και σε άλλες υπηρεσίες και ποιοι απλώς πληρώνονταν.

Η πρώτη δικάσιμος για τους τρεις κατηγορούμενους ορίστηκε στις 9 Νοεμβρίου 2022, αλλά αναβλήθηκε για τις 23 Οκτωβρίου 2023 και έπεται συνέχεια…

Αναβλήθηκε για έκτη φορά η δίκη για τα 45αρια

Πέρασαν ακριβώς τέσσερα χρόνια (ήταν Ιανουάριος του 2019) όταν ορίστηκε για πρώτη φορά στο πινάκιο του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης η εκδίκαση της γνωστής υπόθεσης με τα 45αρια η οποία αφορούσε την περίοδο 2005-2010. Έπειτα από πέντε αναβολές και μεταθέσεις, είχε οριστεί νέα δικάσιμος για την περασμένη Πέμπτη.

Τελικά, προχθές Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, το δικαστήριο έκανε δεκτά άλλα δύο αιτήματα αναβολής, μεταθέτοντας για έκτη φορά την εκδίκαση της υπόθεσης για τις 13 Μαΐου 2024. Αίτημα αναβολής κατέθεσε η πλευρά των Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη με το αιτιολογικό ότι ο συνήγορος υπεράσπισής τους πραγματοποίησε την ίδια μέρα χειρουργική επέμβαση στο Λονδίνο.

Αίτημα αναβολής υποβλήθηκε και από μία εκ των συνολικά οκτώ κατηγορουμένων, μηχανικό της πρώην νομαρχίας, με το αιτιολογικό ότι πάσχει από βαριά κατάθλιψη και σε αυτή τη φάση, δεν μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη της ακροαματικής διαδικασίας. Το δικαστήριο έκανε δεκτό και τα δύο αιτήματα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22.01.2023

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…