Σε εξέλιξη είναι από το πρωί της Κυριακής εργασίες για την επανατοποθέτηση του αρχαίου Κρήναιου στο σταθμό «Αγία Σοφία» του μετρό Θεσσαλονίκης. Σήμερα τοποθετήθηκε στο σταθμό το βασικό τμήμα του Κρηναίου βάρους 75 τόνων με την βοήθεια δύο γερανών.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση  για την επιστροφή του Κρηναίου της ύστερης αρχαιότητας στον συγκεκριμένο σταθμό ξεκίνησε την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, οπότε και μεταφέρθηκαν από το Καλοχώρι δύο ογκώδη τμήματα της τοιχοποιίας του κρηναίου.

Η επιχείρηση επιστροφής του Κρηναίου αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη Κυριακή, οπότε και θα τοποθετηθεί ένα ακόμη κομμάτι του κρηναίου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω των εργασιών μεταφοράς και επανατοποθέτησης του κρηναίου είναι σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της βόρειας πρόσβασης του Σταθμού μετρό Αγίας Σοφίας.

Μεταξύ άλλων, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην οδό Εγνατία, στο ρεύμα πορείας προς δυτικά διεξάγεται με προσωρινή αντιδρόμηση της μεσαίας λωρίδας κυκλοφορίας του ρεύματος πορείας προς ανατολικά.

Επίσης, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην οδό Εγνατία, στο ρεύμα πορείας προς ανατολικά διεξάγεται από τη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας του ίδιου ρεύματος πορείας.

Αναλυτικά η ενημέρωση της Τροχαίας:

“Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, την Κυριακή (04-12-2022) θα πραγματοποιηθούν έκτακτες εργασίες μεταφοράς και επανατοποθέτησης αρχαιολογικού ευρήματος στην περιοχή της βόρειας πρόσβασης του Σταθμού Αγίας Σοφίας και συγκεκριμένα σε τμήμα της οδού Εγνατίας του Δήμου Θεσ/νίκης, από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. / Κοινοπραξία ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Οι εργασίες θα έχουν διάρκεια από την 05:00 έως την 18:00 ώρα.  

Κατά τη διάρκεια των εν λόγω έκτακτων εργασιών θα γίνουν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

  • Θα διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο ρεύμα πορείας προς δυτικά της οδού Εγνατίας, από το ύψος της οδού Στεφ. Τάττη έως το ύψος της οδού Μενελάου Μπακατσέλου.
  •  Θα διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας της οδού Εγνατίας,στο ρεύμα πορείας προς ανατολικά, από το ύψος της Πλατείας Αριστοτέλους έως το ύψος της οδού Μητρ. Γενναδίου.
  •  Η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην οδό Εγνατία, στο ρεύμα πορείας προς δυτικά θα διεξάγεται με προσωρινή αντιδρόμηση της μεσαίας λωρίδας κυκλοφορίας του ρεύματος πορείας προς ανατολικά.
  •  Η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην οδό Εγνατία, στο ρεύμα πορείας προς ανατολικά θα διεξάγεται από τη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας του ίδιου ρεύματος πορείας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να καταβάλλουν ιδιαίτερη προσοχή, να συμμορφώνονται με τις πινακίδες σήμανσης και τις υποδείξεις των τροχονόμων, προς αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων και δημιουργίας κυκλοφοριακών συμφορήσεων.

Ζητούμε την κατανόηση και τη συνεργασία των πολιτών.”

Τον Απρίλιο του 2023 η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου

Τον Απρίλιο του 2023 αναμένεται να επανατοποθετηθούν οι αρχαιότητες, που αποκαλύφθηκαν στον Σταθμό Βενιζέλου στο πλαίσιο κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, και οι οποίες αποσπάστηκαν προσωρινά, προκειμένου να επανατοποθετηθούν στην ίδια θέση, στο επίπεδο -1.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε τις μελέτες προστασίας, στερέωσης, αποκατάστασης, συντήρησης επιφανειών και ανάδειξης (αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης, φωτισμού ανάδειξης, μελέτη επαναφοράς, στερέωσης και δομικής αποκατάστασης, μελέτη συντήρησης επιφανειών και δομικών υλικών) των ρωμαϊκών και βυζαντινών αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν εντός του κελύφους του Σταθμού κατά την α’ και β’ φάση της ανασκαφικής έρευνας. Οι μελέτες εφαρμογής αναμένεται να τεθούν υπόψη των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εντός του πρώτου διμήνου του νέου έτους.

Ταυτόχρονα θα εξελίσσονται και οι εργασίες συντήρησης, ώστε βάσει του χρονοδιαγράμματος, στο τέλος του 2023 να παραδοθεί ο Σταθμός. Με την επανατοποθέτηση των συγκεκριμένων καταλοίπων, τα οποία συγκροτούν ενιαίο σύνολο με πληρότητα και συνέχεια, εξασφαλίζεται η περαιτέρω διατήρηση της μαρτυρίας της πολεοδομικής οργάνωσης και του ιστορικού αστικού ιστού της πόλης στη συγκεκριμένη θέση.

Πηγή: thestival.gr

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…