Οι ΗΠΑ έδωσαν χθες το βράδυ ηχηρή απάντηση στη Τουρκία, λίγο μετά το πέρας της συνεδρίασης του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας, που έθεσε για μια ακόμη φορά, θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου καθώς και το νέο παραλήρημα Ερντογάν, ο οποίος μίλησε σε δύο τουρκικά ΜΜΕ.
Η Ουάσιγκτον τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου δεν αμφισβητείται, συμπληρώνοντας το μήνυμα αποφασιστικότητας που έστειλε η Ελλάδα για τις αποφάσεις του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική πλευρά θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της, εφόσον παραστεί η ανάγκη».
Η αμερικανική διπλωματία έδειξε πως δεν λαμβάνει υπόψη τις αξιώσεις της Άγκυρας σχετικά με τον αμερικανικό οπλισμό που μεταφέρθηκε στα νησιά, αλλά και τις ενστάσεις της για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στο υπουργικό Συμβούλιο, τόνισε με αποφασιστικότητα απευθυνόμενος στα μέλη της κυβέρνησης, ότι «απέναντί τους, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».
Ηχηρή απάντηση της Αθήνας
Το ελληνικό ΥΠΕΞ, απαντώντας χθες στην ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας, θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματά της εφόσον παραστεί η ανάγκη». Επανέλαβε πως η χώρα μας είναι υπέρ του διαλόγου, όπως άλλωστε είχε τονίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία την περασμένη Παρασκευή, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
ΗΠΑ: Η κυριαρχία της Ελλάδας δεν αμφισβητείται
Για μια ακόμη φορά, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε πως «η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαπραγμάτευτη», απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, τόνισε πως «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαπραγμάτευτη». Ήταν η δεύτερη παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσα σε τρείς ημέρες.
Τη Δευτέρα, μετά τις νέες απειλές του Τούρκου προέδρου εναντίον της χώρας μας, σε γραπτή του δήλωση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωνε ότι «σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες».
Πηγή: iefimerida.gr
