Το πιο σημαντικό από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες είναι να γίνει η τρίτη δόση, η ενισχυτική, του εμβολίου για να θωρακιστούμε απέναντι στον κορωνοϊό είπε στο e-farmako.gr o Στέλιος Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ – Νοσοκομείο “Αττικόν” και Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ).

Όπως επισημαίνει ο ίδιος «έχω αρχίσει και βλέπω στις νοσηλείες ανθρώπους με υποκείμενα, ηλικίας πάνω από τα 65, οι οποίοι νοσηλεύονται πλέον, ενώ είναι διπλά εμβολιασμένοι». Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με το κ. Λουκίδη γιατί έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που έχουν κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο «αυτό είναι ένα σήμα που το βλέπουμε στις νοσηλείες και πρέπει να το αφομοιώσουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα. Γιατί ήταν κάτι που δεν το βλέπαμε, τουλάχιστον στην περίοδο τέλη Απριλίου μέχρι τώρα. Και η εξήγηση που δίνουμε είναι πως όλοι αυτοί φαίνεται να είχαν την πλήρη κάλυψη του εμβολιασμού».

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ συγκεντρωμένοι σε αυτό το κομμάτι. Κι αυτό γιατί θα αφομοιώσει την πίεση στο σύστημα υγείας και κυρίως σε ανθρώπους που και ηλικιακά και με υποκείμενα νοσήματα θα έχουν ζητήματα, κατά τη διάρκεια τη νοσηλείας και φυσικά της μόλυνσης».

Σχετικά με την επιστράτευση των συναδέλφων του στον ιδιωτικό τομέα ο κ. Λουκίδης διευκρινίζει πως «ο ρόλος του γιατρού (ιδιώτη) είναι λίγο δύσκολος στα νοσοκομεία και ειδικά μέσα στη Μονάδα. Δύσκολος γιατί απαιτεί να έχει κάποιος την καθημερινή τριβή με τη Μονάδα, την εμπειρία της νοσοκομειακής νόσησης, καθώς υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που δουλεύουμε με τους ασθενείς. Δεν νομίζω πως θα έχουμε πολύ μεγάλη βοήθεια σε αυτό το κομμάτι».

Κι εξηγεί: «Για τις μονάδες Covid έχω κάποιες ενστάσεις πόσο ο ρόλος του θα είναι υποστηρικτικός. Και δεν είναι επειδή δεν το θέλουν, αλλά επειδή είναι διαφορετικό το περιβάλλον, με απαιτήσεις κάποιας εμπειρίας και εναρμόνισης όταν δουλεύεις σε αυτές τις μονάδες. Την οποία δεν την είχαμε κι εμείς στην αρχή. Τώρα όμως μετά από 18 μήνες ξέρουμε πολύ καλά πως θα δουλέψουμε. Και κυρίως πως θα διαχειριστούμε, αφού πια γίναμε πάρα πολύ γρήγοροι στη διαχείριση».

Πάντως σύμφωνα με το ίδιο η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών θα προσφέρει διαφορετική αρωγή στο σύστημα αφού «αυτήν τη βοήθεια ίσως να την έχουμε περισσότερο στα non – Covid περιστατικά ,που πρέπει να επικεντρωθούν, για να βοηθήσουν τα νοσοκομεία».

Όταν ρωτήθηκε από το e-farmako.gr για το εάν μιλάμε για μια πανδημία των ανεμβολίαστων ή όχι -όπως αποτυπώθηκε αντίστοιχα χτες από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα στα χτεσινά μηνύματά τους- ο Καθηγητής Λουκίδης είπε: «φαίνεται από τη βαρύτητα στις ΜΕΘ πως το 82-83 % των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι. Σκεφτείτε πως εάν δεν υπήρχαν αυτοί,οι ΜΕΘ θα ήταν πολύ πιο “ήρεμες” με τελείως διαφορετική λειτουργία. Ωστόσο, υπάρχει σίγουρα μία εμφάνιση μολύνσεων πλέον στους εμβολιασμένους. Οι δηλώσεις αυτές – χωρίς να κάνω πολιτικό σχόλιο-, έχουν την αλήθεια κάπου στη μέση. Και ίσως εκεί πρέπει να βασιστούμε κι όχι στους χαρακτηρισμούς. Κυρίως να βλέπουμε τι πράξεις πρέπει να κάνουμε για να το διορθώσουμε».

Αναφορικά με τους ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και την πανδημία ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας είπε: «οι ασθενείς με ΧΑΠ, που είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια και απασχολεί μεγάλο μέρος των ανθρώπων που καπνίζουν στην Ελλάδα, νόσησαν πολύ λίγο από τον κορωνοϊό. Από τα στατιστικά της δικής μας ομάδας, τα οποία θα τα ανακοινώσουμε στο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο, φαίνεται πως ένα ποσοστό 2,5% των νοσούντων ήταν ασθενείς με ΧΑΠ. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δείχνει πως η εφαρμογή της μάσκας, πως ο περιορισμός της κινητικότητας και πως η προφύλαξη απέναντι στις λοιμώξεις μπορεί να απομειώσει το ποσοστό των ασθενών με ΧΑΠ που νοσούν από Covid-19». Μάλιστα ο κ. Λουκίδης τονίζει αναφερόμενος στους νοσούντες με ΧΑΠ πως «είναι μια ειδική μονάδα ασθενών που έχει βιώσει την αναπνευστική επιβάρυνση. Είναι κατανοητό πως έχει μέσα στο υποσυνείδητό της και στο συναίσθημά της το φόβο. Δηλαδή, εάν συμβεί μία μόλυνση από Covid, τι θα επακολουθήσει. Αυτό έκανε τους ασθενείς πάρα πολύ προσεκτικούς και γι’ αυτό το λόγο είχαμε πολύ χαμηλό ποσοστό νόσησης. Δυστυχώς όσοι νόσησαν είχαν μια πάρα πολύ σοβαρή εξέλιξη».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το εμβόλιο και τη ΧΑΠ είπε: «Σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην πλειοψηφία τους εμπιστεύτηκαν και εμβολιάστηκαν, γιατί είναι μία ομάδα χρόνιου νοσήματος που μπορεί να συνειδητοποιήσει και να καταλάβει πολύ καλύτερα από άλλους τις επιπλοκές και τις επιπλώσεις που μπορεί να έχει μια μόλυνση».

«Η ΧΑΠ», σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΠΕ, «είναι μία παγκόσμια πανδημία εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δείχνει πως με τις φαρμακευτικές και τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, αλλά και με την αισιόδοξη νότα που αντιμετωπίζεται πλέον, θα αρχίσει να έχει πολύ διαφορετική πορεία στο μέλλον από αυτήν που είχε στο παρελθόν».

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…