Στεφάνια από κόκκινα γαρύφαλλα, λευκά χρυσάνθεμα και μερικά κόκκινα τριαντάφυλλα αφήνουν από πολύ νωρίς το πρωί της Τετάρτης στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, πολίτες όλων των ηλικιών, ανήμερα της επετείου εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου.

Μάλιστα, στο μνημείο καταφτάνουν και πολύ μικρά παιδάκια τα οποία αφήνουν ζωγραφιές αφιερωμένες στην ελευθερία, τη δημοκρατία και τα δικαιώματα.

Την μνήμη των πεσόντων τίμησε και ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπου ο αντιδήμαρχος επιχειρησιακού σχεδιασμού, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής, με μεγάλη συγκίνηση κατέθεσε στεφάνι.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του υποστήριξε πως η σημερινή ημέρα είναι ημέρα αναστοχασμού για όλους. “Τον τελευταίο καιρό μου έρχεται συνέχεια στο μυαλό μου ένα δημώδες τραγούδι της Κρήτης, το «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Αυτό το τραγούδι το μάθαμε εμείς οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τους Κρήτες συναδέλφους μας και το τραγουδούσαμε σε όλες τις εκδηλώσεις και τις πορείες. Έγινε το τραγούδι που μας ένωνε και μας έδινε τη δύναμη να νιώθουμε άτρωτοι απέναντι στη βία της εξουσίας, στη βία των ακροδεξιών που με τα καδρόνια μας κυνηγούσαν”.

Ο ίδιος, έκανε ένα ανοιχτό κάλεσμα προς τη νεολαία “να βρει αυτό το τραγούδι που θα τους ενώσει, ώστε να κατέβει να αγωνιστεί και να υπερασπιστεί τα εργασιακά της δικαιώματα, την οικονομική ένδεια, την κλιματική αλλαγή για την καταστροφή του περιβάλλοντος”.

Η κ. Νοτοπουλου κατέθεσε στεφάνι και στη συνέχεια αποχώρησε, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης επέλεξε τη χθεσινή ημέρα για να τιμήσει 4ους αγώνες των φοιτητών του ’73.

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου επέλεξε να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο Παπαναστασίου, στο κτήριο διοίκησης.

Όπως είπε, προχώρησε σε αυτήν την κίνηση για να αποφύγει την ένταση και να δώσει το πραγματικό μήνυμα της ημέρας.


Σημειώνεται πως έξω από την Πολυτεχνική Σχολή βρίσκονται φοιτητές που έχουν κρεμάσει πανό με συνθήματα για το Πολυτεχνείο, ενώ στα μεγάφωνα ακούγονται τραγούδια για την εξέγερση.

Η Πολυτεχνική Σχολή τελεί υπό συμβολική κατάληψη.

Πηγή: thestival.gr

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…