Ξεκινά σήμερα η εφαρμογή της αναστολής εργασίας για όσους εργαζομένους στο χώρο της Υγείας, δημόσιας και ιδιωτικής, όπως και στην φροντίδα ηλικιωμένων και αναπήρων δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τα ποσοστά εμβολιασμού αυτών των ομάδων παραμένουν από 45% ως 65%, ανάλογα με την κατηγοριοποίησή τους - με τον δημόσιο τομέα να υστερεί σημαντικά έναντι του ιδιωτικού. Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη δόση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους υγειονομικούς τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα ενώ μέχρι τις 18 Αυγούστου έχουν προθεσμία να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους όσοι πρέπει να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό.

Σε ό,τι αφορά τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), έχουν διαμορφωθεί μονάδες δύο εμβολιαστικών ταχυτήτων. Στις ιδιωτικές η εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων φτάνει στο 93%, ενώ σε αυτές που υπάγονται στις μητροπόλεις ή σε ενορίες οι εργαζόμενοι (όπως και οι φιλοξενούμενοι) είναι κυρίως ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ) Στέλιο Προσαλίκα, «οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι συνιστούν έναν πυρήνα που εμμένει στον μη εμβολιασμό είτε για ιατρικούς λόγους, είτε εκ πεποιθήσεως, είτε από φόβο. Η αναπλήρωσή τους είναι πρόβλημα, καθώς υπάρχει δυσκολία εξεύρεσης προσωπικού - και δη έμπειρου. Πρόβλημα βεβαίως αποτελεί και το βαρύ πρόστιμο που επικρέμαται βάσει της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης για τις ΜΦΗ που απασχολούν μη εμβολιασμένο άτομο. Είναι 50.000 ευρώ η πρώτη παράβαση, 200.000 η δεύτερη κατά τον σχετικό έλεγχο και προφανώς λειτουργεί αποτρεπτικά για απασχόληση μη εμβολιασμένου εργαζομένου».

Στις δημόσιες προνοιακές δομές, που φιλοξενούν ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες, είναι εμβολιασμένοι 1.200 από τους 1.500 εργαζομένους, με βάση τα στοιχεία που επικαλείται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Αυτό σημαίνει ότι το 1/5 του προσωπικού είναι υποψήφιο για αναστολή καθηκόντων. Κατά τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Μιχάλη Γιαννάκο, προϋπόθεση για την εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας είναι να μπορούν οι εργαζόμενοι να υποβάλλουν το αίτημά τους να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή. «Οσοι έχουν αποδεδειγμένα λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολιασμού τους πρέπει να κριθούν από υγειονομικές επιτροπές. Ωστόσο, από τη στιγμή που αυτή η δυνατότητα δεν έχει δοθεί στους εργαζομένους, δεν μπορεί να τεθούν σε αναστολή», αναφέρει. Οι συγκεκριμένες υγειονομικές επιτροπές πρέπει να συσταθούν σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και θα εξετάζουν τα αιτήματα όλων των εργαζομένων από δομές υγείας και πρόνοιας. Μέχρι και την περασμένη Πέμπτη Επιτροπές είχαν συσταθεί στην Αττική και στην 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…