Ως το τέλος Αυγούστου ή το αργότερο ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει επιτευχθεί στη χώρα μας η επιδιωκόμενη συλλογική ανοσία, αφού θα έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70-80% του πληθυσμού.

Μέχρι τότε όμως, θα πρέπει να τηρούνται παράλληλα τα μέτρα δημόσιας υγείας και στους χώρους ψυχαγωγίας, τα οποία δεν είναι διόλου διχαστικά, αφού προέχει η δυνατότητα όσων έχουν εμβολιαστεί να ζήσουν ελεύθεροι από τον ιό, όπως και η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους έχει ιεραρχηθεί ως σημαντικότερη προτεραιότητα δημόσιας υγείας.

Τα παραπάνω τόνισαν ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, αντίστοιχα, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Πώς μπορεί να βελτιωθεί η εμβολιαστική κάλυψη απέναντι στην πανδημία;».  Συντονιστές της συζήτησης ήταν ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας (i-hecon) και της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ) και ο επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Ο κ. Σκέρτσος, στην ομιλία του υπογράμμισε ότι τώρα που το θέμα της προσφοράς εμβολίων έχει επιλυθεί και υπάρχει επάρκεια για τη χώρα μας, θα πρέπει να ασχοληθούμε εντατικά με την ζήτηση, και να πείσουμε τους δύσπιστους να εμβολιαστούν τώρα, καθώς τα στατιστικά στοιχεία με τις νοσηλείες, διασωληνώσεις, τις εισαγωγές στην εντατική και τους θανάτους είναι καταιγιστικά. Σημείωσε μάλιστα ότι η εκστρατεία εμβολιασμού θα πρέπει να στηριχθεί από τα κόμματα, τους πολίτες, την εκκλησία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πόρτα-πόρτα να γίνει μια συστηματική προσπάθεια πειθούς, ώστε να περάσουμε το 4ο κύμα με τις λιγότερες απώλειες.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι βρισκόμαστε στην 8η θέση στην Ε.Ε. από πλευράς ολοκληρωμένων εμβολιασμών, με 1700 εμβολιαστικά κέντρα σε λειτουργία, όπου αναπτύσσονται περίπου 6.000 εργαζόμενοι για την υλοποίηση 100.000 εμβολιασμών ημερησίως. Για την ακρίβεια, υπάρχει δυνατότητα διενέργειας 135.000 εμβολιασμών με τέσσερα εμβόλια και 110.000 εμβολιασμών με τρία εμβόλια. Ο σχεδιασμός δίνει τη δυνατότητα να φτάσουμε τις 200.000 εμβολιασμούς την ημέρα.

Ο επόμενος στόχος τώρα είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων με κινητική ή νοητική αναπηρία που δεν μπορούν να προσέλθουν για τον εμβολιασμό τους. Το πρόβλημα στη χώρα μας, είναι ότι δεν υπάρχει βάση δεδομένων για τα άτομα αυτά. Μελετάται ο κατ΄ οίκον εμβολιασμός τους από ιδιώτες γιατρούς, με αμοιβή από το ελληνικό δημόσιο. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι κατ΄ οίκον εμβολιασμοί με προσωπικό από τις δημόσιες δομές, και έχουν γίνει στην Κρήτη 156 εμβολιασμοί τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα έχει ζητηθεί η συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς οι δήμαρχοι γνωρίζουν τους πολίτες και όταν είναι ένθερμοι οπαδοί του εμβολιασμού, τότε επιτυγχάνεται καλή κάλυψη.

Εκτός του προγράμματος γαλάζια ελευθερία για τα νησιά, έχουν ξεκινήσει εμβολιασμοί σε σωφρονιστικά καταστήματα, στους Ρομά και στους πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας.

Επιπλέον, γίνονται προσπάθειες για να κλείνεται το ραντεβού για εμβολιασμό εντός 24 ωρών.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…