Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες μέρες σε περιοχές της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή των εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως αυτή αποτυπώνεται στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ. 

Το πρόβλημα στην Αττική εντοπίζεται στα νότια προάστια και, συγκεκριμένα, στον Δήμο Γλυφάδας, ο οποίος σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «κατακόρυφη αύξηση στα κρούσματα» και τονίζει ότι το ποσοστό των θετικών τεστ στην πόλη έφτασε σήμερα «στο 8,49%, το υψηλότερο από την αρχή της πανδημίας».

Πολλοί ήταν οι πολίτες που, θορυβημένοι από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, προσήλθαν στα σημεία όπου κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ διενεργούν δωρεάν rapid test.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μεταξύ 318 διαγνωστικών ελέγχων που διενεργήθηκαν από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ στο χώρο του πάρκινγκ μπροστά στο Δημαρχείο Γλυφάδας, βρέθηκαν 27 θετικοί στον κορωνοϊό και παραπέμφθηκαν για περαιτέρω έλεγχο μέσω μοριακού τεστ.

«Ο Δήμος Γλυφάδας βρίσκεται σε επιφυλακή και εγρήγορση. Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Γιώργου Παπανικολάου και την αγαστή συνεργασία του ΕΟΔΥ, με την πολύτιμη αρωγή του αρμοδίου Αντιδημάρχου Υγείας Νίκου Βρυζίδη και τον συντονισμό του αρμοδίου για τη Δημοτική Αστυνομία Αντιδημάρχου Σπύρου Δήμου γίνεται εφικτή η καθημερινή διενέργεια δωρεάν rapid test στην πόλη μας, από κινητή μονάδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Η έγκαιρη διάγνωση και η καραντίνα μπορούν να προλάβουν την περαιτέρω διασπορά στην κοινότητα» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Παρότι καλοκαίρι, δεν πρέπει κανείς μας να εφησυχάζει. Ο ιός είναι εδώ και πρέπει όλοι μαζί να προλάβουμε και να αποφύγουμε τα χειρότερα», τονίζει ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου και καλεί τους πολίτες «να ανταποκριθούν και να υποβληθούν σε αυτή τη σύντομη εξέταση, ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου και σωστή ιχνηλάτηση στην πόλη μας».

Αυξητικές τάσεις του στελέχους Δέλτα στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Και στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, η ανησυχία έχει επανέλθει, καθώς ανιχνεύσιμο στα αστικά απόβλητα της πόλης, με αυξητική τάση εμφάνισης είναι το στέλεχος Δέλτα (Β.1.1.617.2) του SARS-Cov-2, η λεγόμενη «ινδική» και άκρως μεταδοτική μετάλλαξη του κορωνοϊού, σύμφωνα με την έρευνα της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ και του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ.

Όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τις αρχές Ιουνίου το ινδικό στέλεχος Δέλτα άρχισε να ανιχνεύεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, που όμως στις πιο πρόσφατες αναλύσεις δειγμάτων, της περιόδου από 18 έως 24 Ιουνίου, παρουσιάζει σημαντική αυξητική δυναμική. Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για αναμενόμενη -σε μικρό χρονικό διάστημα- επικράτηση του ινδικού στελέχους και στην Ελλάδα, όπως συνέβη και σε πολλές χώρες. Πάντως από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι και αυτή την περίοδο, στα λύματα της Θεσσαλονίκης σχεδόν καθολική παραμένει η επικράτηση του Βρετανικού στελέχους Άλφα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο εντοπισμός του στελέχους Δέλτα έγινε την περίοδο από 4 έως 24 Ιουνίου, αφορά δηλαδή μία περίοδο με χαμηλό ιικό φορτίο στα λύματα, αλλά και μικρό ημερήσιο αριθμό των επιβεβαιωμένων από τον ΕΟΔΥ κρουσμάτων. Η ανίχνευση κατέστη εφικτή μέσα από μεθοδολογία συμπύκνωσης και καθαρισμού του γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 από μεγάλη ποσότητα λύματος, καθώς και αξιολόγησης της ποσότητας και καθαρότητας του για την περαιτέρω μοριακή ανάλυση.

«Η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ εργάζεται εδώ και μήνες στη μελέτη των μεταλλάξεων στα λύματα. Η προσπάθεια αυτή σε σχέση με τη μέτρηση ιικού φορτίου στα λύματα, είναι εξίσου πρωτοπόρα αλλά και δύσκολη, επειδή δεν περιορίζεται απλά στην ανίχνευση αλλά προχωράει ένα βήμα παραπέρα στον ποσοτικό προσδιορισμό των μεταλλάξεων, έτσι ώστε να μπορεί να παρακολουθείται η ένταση της παρουσίας των μεταλλαγμένων στελεχών σε όλη την κοινότητα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Ερωτηθείς για τη συσχέτιση της εικόνας των μεταλλάξεων του ιού στα λύματα, με την αντίστοιχη κλινική ο πρύτανης του ΑΠΘ επισήμανε ότι «στα λύματα η παρακολούθηση των στελεχών του ιού αφορά όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο αυτούς που εκδήλωσαν συμπτώματα και έδωσαν κλινικό δείγμα προς ανάλυση».

«Με το επερχόμενο κύμα της πανδημίας λόγω του ινδικού στελέχους, όπου η πλειοψηφία των μολύνσεων ενδεχομένως θα αφορά σε ασυμπτωματικούς νέους ανθρώπους, η αξία της μελέτης μας στα λύματα έχει μεγάλη σημασία, καθώς για να λάβει τα κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα προστασίας η Πολιτεία θα πρέπει να έχει στη διάθεση της αξιόπιστα στοιχεία για το σύνολο του πληθυσμού και όχι μόνο για αυτούς που εμφάνισαν συμπτώματα», εξήγησε ο κ.Παπαϊωάννου.

Η πρωτοποριακή μελέτη των ομάδων ΑΠΘ/ΕΚΕΤΑ έχει αναρτηθεί στο ανοιχτό αποθετήριο δημοσιεύσεων medRxiv και βρίσκεται υπό κρίση, σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό υψηλής εμβέλειας, ενώ το αντίστοιχο λογισμικό είναι επίσης ελεύθερα διαθέσιμο μέσω του αποθετηρίου GitHub.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…